Philadelphia – taidetta, historiaa ja juustoleipiä

Philadelphia – taidetta, historiaa ja juustoleipiä

Philadelphia on Yhdysvaltain Pennsylvanian osavaltiossa sijaitseva kaupunki, jolla on merkittävä osa maan historiassa: kaupungissa kirjoitettiin Yhdysvaltain itsenäisyysjulistus ja perustuslaki. Kaupunki on tunnettu myös Rocky-elokuvien portaista, taiteesta ja herkullisista leivistään. Phillyssä viihtyy pidennetyn viikonlopun jos toisenkin.

Leppoisa ilmasto

Yhdysvaltain viidenneksi suurin kaupunki Philadelphia sijaitsee maan koillisosassa, jossa Delaware- ja Schuylkill-joet kohtaavat. Philadelphian ilmastoa tasapainottavat Atlantti ja Appalakit. Ilmasto on leudohko talvella ja miellyttävästä kuumaan kesällä. Paras aika matkustaa on keväästä alkusyksyyn asti.

Liberty Bell ja itsenäisyysjulistus

Maan itsenäisen historian alkuvaiheisiin pääsee tutustumaan Independence National -kansallispuistossa, jossa sijaitsee sekä Independence Hall että Liberty Bell. Edellisessä luettiin Yhdysvaltain itsenäisyysjulistus vuonna 1776, jonka kunniaksi kumautettiin vapauden kelloa eli Liberty Bell:iä. Independence Hall kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Mikäli myös Yhdysvaltain merkkihenkilöiden historia kiinnostaa, voi suunnata Franklin Institute Science -museoon, joka valottaa Benjamin Franklinin elämää ja saavutuksia.

Juokse kuin Rocky

Seuraa Rockyn jalanjälkiä (Kuva: Jim R Rogers CC BY-SA 2.0)

Seuraa Rockyn jalanjälkiä (Kuva: Jim R Rogers CC BY-SA 2.0)

Mikäli haluaa tutustua myös hieman kevyempään historiaan, kannattaa ottaa suunnaksi The Rocky Steps eli ne portaat, jotka Rocky-hahmoa esittävä Sylvester Stallone juoksi ylös ja tuuletti pomppien portaiden huipulla. Kun olet juossut portaat ylös ja tehnyt Rockyt, voit käydä ihastelemassa myös Rockyn patsasta nimeltä the Italian Stallion.

Philly cheesesteak naamaan

Jos porrasjumpan jälkeen iskee nälkä, kannattaa kokeilla ainakin jompaakumpaa Phillyn klassikkoleivistä, joko Philly cheesesteak – tai Hogie-leipää. Herkkusuiden suosikkipaikka on myös Reading Terminal Market -kauppahalli, josta löytää niin kalkkunaleipiä kuin brownieitakin. Mikäli kauppahallista ei löytynyt tarpeeksi evästä, lisää löytää maan suurimmalta ulkoilmatorilta nimeltä Italian market, joka komeilee kaupungin eteläosassa.

Kulturelli kaupunki

Philadelphia on myös taiteen ystävien mieleen. Broad Street tunnetaan nimellä taidebulevardi, ja siltä löytää ainakin esittävien taiteiden Kimmel-keskuksen sekä Academy of Music -rakennuksen. Maan vanhin kuvataidemuseo Pennsylvanian kuvataideakatemia ja Philadelphian taidemuseo yli 500 000 teoksen kokoelmallaan auttaa pahimpaan taiteennälkään myös. Mikäli nämä eivät riitä, kaupunkia koristaa yli 3000 erilaista seinämaalausta, joita on tehty graffitien vastaisena projektina jo vuodesta 1984 asti.

Matkalla Phillyyn

Philadelphiaan lentää yhden pysähdyksen taktiikalla noin 600-700 euron hintaan. Edullisimmin kaupungissa pääsee majoittumaan majataloissa ja B&B-tyylisissä ratkaisuissa, luksusta haluaville löytyy laadukkaita hotelleja. Kaupungissa pääsee liikkumaan raitiovaunuilla, busseilla ja junilla.

Öinen Philadelphia (Kuva: Chris Hunkeler CC BY-SA 2.0)

Öinen Philadelphia (Kuva: Chris Hunkeler CC BY-SA 2.0)

Matkalinkit


Aihe: Pohjois-Amerikka
Lisää matkailuvinkki / kommentti