Peru – inkojen muinainen valtakunta

Peru – inkojen muinainen valtakunta

Peru tunnetaan ennen kaikkea uskomattomasta arkeologisesta perinnöstään. Maa on täynnä toinen toistaan ihmeellisempiä inkojen aarteita, ja löytöjä tehdään edelleen. Peruun matkaava ei voi jättää välistä ainakaan Machu Picchua, mutta muutakin nähtävää riittää ympäri maata.

Kolmeen osaan jakautunut maa

Peru sijaitsee Etelä-Amerikassa, Brasilian, Bolivian, Chilen, Ecuadorin ja Kolumbian kainalossa. Koko sen länsiraja kulkee kiinni Tyynessä valtameressä. Peru on jaettu 26 alueeseen, jotka jakautuvat edelleen 195 maakuntaan ja 1831 piiriin. Maan virallinen kieli on espanja, mutta monia intiaanikieliä, erityisesti ketšuaa, käytetään paljon. Perun valuutta on nuevo sol.

Andien vuoristo ja Humboldtin merivirta vaikuttavat Perun ilmastoon siten, ettei se ole päiväntasaajan läheisyydestä huolimatta tyypillisen trooppinen. Rannikkoalueella on viileää ja vähäsateista ympäri vuoden. Andien alueella vallitsee vuoristoilmasto marraskuusta maaliskuuhun kestävine sadekausineen. Kuivana aikana korkeimmilla paikoilla voi olla pakkastakin. Itä-Peru on Amazonin valuma-aluetta, trooppista viidakkoa. Lämpötila pysyttelee 30 asteen tuntumassa läpi vuoden, ja sadekausi on lokakuusta huhtikuuhun. Näiden kolmen alueen kulttuurit poikkeavat myös toisistaan.

Vilkas pääkaupunki Lima

Lima on Perun pääkaupunki ja myös maan suurin kaupunki. Se sijaitsee Rimac-joen laaksossa rannikolla, ja esikaupunkialue ulottuu aina Andien vuoristoon yli puolen kilometrin korkeuteen saakka. Liman historiallinen keskusta on Unescon maailmanperintökohde. Kaupungissa on useita hienoja museoita, joista ainakin arkeologinen museo, kultamuseo ja muinaiskulttuuria esittelevä Museo de la Nació ovat näkemisen arvoisia. Pyhän Franciksen luostarin katakombien lisäksi kannattaa katsastaa myös Plaza de Armas katedraaleineen ja presidentinlinnoineen. Keskustan ruuhkia voi paeta viihtyisälle Mirafloresin alueelle, jossa on paljon kauppoja ja ravintoloita.

Mirafloresin alue on kauempana keskustan hulinasta.

Mirafloresin alue on kauempana keskustan hulinasta.

La Ciudad Blanca eli valkea kaupunki Arequipa

Colcan kanjoni salpaa hengen. (kuva: Peruvian18 CC-SA)

Colcan kanjoni salpaa hengen. (kuva: Peruvian18 CC-SA)

Etelä-Perussa Andien vuoristossa oleva Arequipa on maan toiseksi suurin kaupunki. Sen pääasiassa 1600-luvulta peräisin oleva historiallinen keskusta on Unescon maailmanperintökohde. Keskustan rakennuksissa barokkityyli yhdistyy espanjalaisen metallityön kanssa ainutlaatuiseksi kokonaisuudeksi. Monin paikoin rakennusmateriaalina on käytetty sillaria, hohtavan valkoista vulkaanista kiveä, josta juontaa juurensa myös kaupungin lempinimi. Arequipan lähellä on maailman syvimpiin kuuluva Colcan kanjoni.

Machu Picchu – inkojen kadonnut kaupunki

Machu Picchu on Perun päänähtävyyksiä. (kuva: Pickle.monger CC-SA)

Machu Picchu on Perun päänähtävyyksiä. (kuva: Pickle.monger CC-SA)

Machu Picchun inkakaupunki sijaitsee Andien harjanteella, keskellä trooppista vuoristometsää. Se on rakennettu miltei 2,5 kilometrin korkeuteen, ja vuorenseinämät putoavat alaspäin pystysuorina. Kaupunkia on vaikea nähdä kauempaa, joten se säästyi espanjalaisilta valloittajilta. Perille pääsee niin bussilla kuin junallakin, mutta parhaiten maisemista pääsee nauttimaan kävellen. Tarjolla on myös varsinaisia vaelluksia 33 kilometriä pitkää Inca Trailia pitkin. Jos suinkin uskaltaa, kannattaa kavuta Wayna Picchun huipulle ihailemaan alla avautuvaa kaupunkia ja mahtavaa näköalaa.

Inkojen pääkaupunki Cusco ja Manún kansallispuisto

Inkojen pääkaupunki Cuscosta on matkaa Machu Picchulle suunnilleen 70 kilometriä, ja aikoinaan sinne johti kaupungista salainen tiekin. Machu Picchu ja Cusco ovat Unescon maailmanperintökohteita. Cuscon alueella sijaitsee myös Perun suurin kansallispuisto Manú, joka on sekin päässyt maailmanperintökohteiden listalle. Manú on yli 15 000 neliökilometrin kokoinen, ja se ulottuukin Amazonilta aina Andien ylärinteille saakka. Tästä syystä puistossa on useita kasvillisuusvyöhykkeitä ja sen myötä monipuolinen eläin- ja kasvilajisto.

Manún kansallispuisto on vierailun arvoinen kohde.

Manún kansallispuisto on vierailun arvoinen kohde.

Matkaan!

Yli kolme kuukautta kestävälle matkalle tarvitaan viisumi, ja passin on oltava voimassa vielä ainakin puoli vuotta Suomesta lähdettäessä. Vaivattominta on varata valmis matka matkatoimiston kautta, mutta lentoja voi etsiä itse internetistäkin. Esimerkiksi Finnairilta saa varattua lennot useampaankin Perun kaupunkiin. Majoituksen saattaa löytää hyvinkin edullisesti, sillä tarjolla on myös perhemajoitusta.

Matkalinkit

Lennot Hotellit Matkat ja lomat
Aihe: Etelä-Amerikka, Kaupunkilomat, Matkakohteet, Teema, Vaellus
Lisää matkailuvinkki / kommentti