Pärnu – Viron kesäpääkaupunki

Pärnu – Viron kesäpääkaupunki

Pärnu on suosittu kylpylä- ja rantalomakohde myös suomalaisten keskuudessa. Sen pitkä hiekkaranta on puhdas ja sopii hyvin lapsillekin. Kesäisin Pärnussa järjestetään paljon kiinnostavia musiikkitapahtumia – miltä kuulostavat esimerkiksi blues- tai oopperapäivät?

Rantalomakohde vailla vertaa

Pärnun hiekkaranta on siisti ja sopii erinomaisesti myös lapsiperheille. (kuva: Nikater CC-SA)

Pärnun hiekkaranta on siisti ja sopii erinomaisesti myös lapsiperheille. (kuva: Nikater CC-SA)

Pärnu sijaitsee Viron eteläosassa, Itämeren rannalla. Kaupungin halki virtaa kaunis Pärnujoki. Hiekkarantaa mukailevalla promenadilla voi tehdä kävelyretkiä merinäköalaa ihaillen. Mikäli säät eivät suosi, kannattaa lähteä koko perheen voimin Tervise Paradiis -vesipuistoon. Kaupunki on tunnettu myös lukuisista kylpylöistään – kokeile vaikka kuuluisaa mutakylpyä!

1930-luvun puolivälissä rakennettu Rannahotell on erinomainen esimerkki virolaisesta funkkisarkkitehtuurista. Toinen arkkitehtuurinsa puolesta kiinnostava rakennus on jo vuonna 1797 valmistunut raatihuone. Raatihuoneen pääosa on klassinen, mutta jugendtyyliseen lisärakennukseen on otettu vaikutteita myös uusgotiikasta ja -barokista.

Viehättävä keskusta

Pärnun pääkatu on tunnelmallinen. (kuva: Castagna CC-SA)

Pärnun pääkatu on tunnelmallinen. (kuva: Castagna CC-SA)

Keskustan katuja ja etenkin viehättävää Rüütli-kävelykatua pitkin on mukava kuljeskella. Pastellinväriset, vanhat talot tarjoavat paljon tutkittavaa, ja välillä voi poiketa johonkin kiinnostavista pikkuliikkeistä. Pärnun vanhin rakennus, valkoisena hohtava Punane torn, on kaupungin maamerkki. Kaupungissa on useampikin kaunis kirkko, joista ainakin 1760-luvulla rakennetussa Katariinan ortodoksikirkossa kannattaa piipahtaa.

Tallinnan portti ja kiehtovat museot

Punane torn on kaupungin maamerkki. Torni on nimestään huolimatta valkoinen. (kuva: suwa CC-SA)

Punane torn on kaupungin maamerkki. Torni on nimestään huolimatta valkoinen. (kuva: suwa CC-SA)

Pärnua ympäröi aikoinaan vallihauta, mutta siitä on jäljellä enää pätkä Tallinnan portin vieressä. Tallinnaväräv eli Tallinnan portti puolestaan on ainoa Baltiassa säilynyt 1600-luvun suojavallin portti. Molemmat sijaitsevat Vallikäär park -puistossa kaupungin länsipuolella.

Pärnussa on muutamia kiinnostavia museoita, joista etenkin nykytaidetta esittelevässä Museum of New Art -museossa kannattaa vierailla. Keskikesällä museon valtaa dokumenttielokuvafestivaalit. Myös Pärnu Museumin paikallishistoriaan paneutuvat näyttelyt sykähdyttävät varmasti.

Matkaan!

Pärnuun on Tallinnasta noin parin tunnin automatka ja sinne on helppo matkustaa omatoimisestikin. Perille pääsee kätevästi myös junalla tai bussilla. Matkanjärjestäjillä on tarjolla valmiita kylpylälomapakettejakin. Majoitusvaihtoehdoista kylpylähotellit ovat suosittuja. Persoonallisempaa majapaikkaa halajava valitsee kotimajoituksen tai vuokraa huoneen tai vaikka kokonaisen talon.

Matkalinkit

Lennot Hotellit Matkat ja lomat
Aihe: Eurooppa, Kaupunkilomat, Matkakohteet, Rantalomat, Teema
Lisää matkailuvinkki / kommentti