Paraguay – rohkean omatoimimatkaajan valinta

Paraguay – rohkean omatoimimatkaajan valinta

Paraguay on kiinnostava kohde kokeneelle omatoimimatkailijalle. Sen valtteja ovat etenkin edullisuus ja koskemattomuus: maahan matkustava ei törmää matkailijalaumoihin. Näin ollen tärkeimpiin nähtävyyksiinkin pääsee tutustumaan rauhassa. Paraguayssa saa myös helposti kosketuksen paikallisten elämään, ja rohkea voi heittäytyä pitkään ja kiivaaseenkin keskusteluun ystävällisten ja avoimien asukkaiden kanssa.

Luonteikas Asunción

Paraguay sijaitsee Etelä-Amerikan suojaisassa sisämaassa Argentiinan, Bolivian ja Brasilian kyljessä. Tasavaltaa ympäröi yli 2 500 kilometriä pitkä Paraguay-joki, jonka varrella sijaitsee myös maan pääkaupunki Asunción. Asunción on kiehtova ja hitusen kaoottinenkin sekoitus moderneja ostoskeskuksia, kolonialismin ajalta peräisin olevia rakennuksia ja matalia majoja. Kannattaa vierailla ainakin Museo del Barro -museossa.

Panteón Nacional de los Héroes sijaitsee Asunciónissa. (kuva: Ilosuna CC-BY)

Panteón Nacional de los Héroes sijaitsee Asunciónissa. (kuva: Ilosuna CC-BY)

Intiaanien ja espanjalaisten jälkeläisiä

Paraguay on jaettu pääkaupungin lisäksi 17 maakuntaan. Paraguayn virallisten kielten, espanjan ja guaranín, asemaa selittyy sillä, että suurin osa väestöstä on espanjalaisten ja guaraní-intiaanien jälkeläisiä. Puhekielenä käytetään tavallisesti näiden kahden kielen sekoitusta, joparáa. Myös maan valuutan nimi on guaraní. Suurin osa paraguaylaisista on katolilaisia.

Paraguaylaisen ruokakulttuurin perustan muodostaa maniokki. Lisäksi käytetään paljon hirssiä, bataattia, maissia, papuja ja maapähkinöitä. Kuumana nautittava yerba mate -yrttitee on suosiossa, ja siitä tehdään raikasta tereré-juomaa sekoittamalla teen joukkoon kylmää vettä tai hedelmämehua.

Gran Chacon tasanko ja elintärkeät joet

Paraguayn ilmasto on leuto läpi vuoden kuumia kesäkuukausia lukuun ottamatta. Maan länsiosissa on suhteellisen kuivaa, kun taas idässä sataa paljon. Vuoristoa ei ole lainkaan: Paraguay-joen itäpuolella on metsäisiä kukkuloita ja ruohotasankoa, ja länsipuolella puoliaroa oleva suuri tasankoalue Gran Chaco. Gran Chacon maasto on joen ympäristössä soista, kun taas kauempana on kuivia metsiä. Seutu on harvaanasuttua, ja osia siitä kuuluu myös Argentiinalle, Bolivialle ja Brasilialle. Toinen Paraguayn tärkeistä joista on Paraná, joka virtaa maan kaakkoisrajalla. Joet muodostavat liikennejärjestelmän kannalta tärkeitä vesireittejä Atlantille. Rohkea matkailija voi hypätä jokilautan kyytiin ja tutustua maahan veneestä käsin.

Kaunis Parque Nacional Ybycui ja kiehtovat jesuiittojen lähetysasemat

Parque Nacional Ybycuin kauniit Salto Cristal - eli kristalliputoukset. (kuva: Jpaniagualaconich CC-SA)

Parque Nacional Ybycuin kauniit Salto Cristal - eli kristalliputoukset. (kuva: Jpaniagualaconich CC-SA)

Maan itäosassa sijaitsee Paraguayn ainoa subtrooppinen sademetsä Parque Nacional Ybycui. Rauhoitetussa luonnonpuistossa patikoiva pääsee tarkastelemaan lähietäisyydeltä esimerkiksi mahtavia vesiputouksia. Omatoimisuus on täälläkin valttia, sillä palveluita ei ole tarjolla – mutta omaa rauhaa sitäkin enemmän!

Kaakkoisosassa maata, Encarnaciónin kaupungin lähellä sijaitsee La Santisima Trinidad de Paraná, Paranan pyhä kolminaisuus. Se on 1700-luvulla rakennettu, Unescon maailmanperintökohteiden listalle päässyt entinen jesuiittojen lähetysasema ja luostari. Encarnaciónin lähellä on myös toinen, niin ikään Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluva jesuiittojen lähetysasema. 1680-luvulla rakennettu Jesus de Tavarangue on toiminut pienoiskaupunkina, jossa kristinuskoa tehtiin tunnetuksi paikallisille asukkaille. Alueella sijaitsevan kivikirkon rakennustöitä ei saatu koskaan valmiiksi.

La Santisima Trinidad de Paranán raunioita. (kuva: Markus Reckwerth CC-SA)

La Santisima Trinidad de Paranán raunioita. (kuva: Markus Reckwerth CC-SA)

Matkaan!

Paraguayyn ei ole tarjolla valmismatkoja, joten kohde sopii kokeneelle omatoimimatkaajalle. Jotkut matkatoimistot, kuten Kilroy Travels, pystyvät kuitenkin auttamaan esimerkiksi lentojen varaamisessa. Kannattaa varautua siihen, että majoituksen taso voi vaihdella huomattavasti alueesta riippuen. Maan pohjoisosassa voi ajoittain olla turvatonta, ja rajaseutuja on hyvä välttää. Denguekuumetta esiintyy ympäri maata, mutta erityisesti keskiosissa ja Asunciónissa. Tämän vuoksi kannattaa varata mukaan asianmukaista hyttyskarkoitetta. Mikäli matka kestää pidempään, on suositeltavaa rekisteröityä joko Asunciónin kunniakonsulaattiin tai Argentiinan Buenos Airesissa toimivaan suurlähetystöön.

Matkalinkit

Lennot Hotellit Matkat ja lomat
Aihe: Etelä-Amerikka, Matkakohteet, Teema, Vaellus
Lisää matkailuvinkki / kommentti