Papua-Uusi-Guinea – upeita sademetsiä ja eksoottista heimokulttuuria

Papua-Uusi-Guinea – upeita sademetsiä ja eksoottista heimokulttuuria

Papua-Uusi-Guinea on todellisen elämysmatkailijan matkakohde. Se tarjoaa upeita sademetsiä ja eksoottisia eläimiä ja lukuisia heimojen asuttamia pikkukyliä. Seikkailulta ei tähän Tyynenmeren saarikohteeseen lähtiessään voi mitenkään välttyä.

Satoja saaria ja lukematon määrä heimokyliä

Papua-Uusi-Guinea on saarivaltio Oseaniassa. Sen muodostavat Uuden-Guinean saaren itäosa, sekä Bismarckinsaaret, Trobriandsaaret, D’Entrecasteaux’nsaaret, Louisiadesaaret, Amiraliteettisaaret ja Bougainville ja Buka. Se sijaitsee päiväntasaajan eteläpuolella, Australiasta pohjoiseen. Muita naapurivaltioita ovat Indonesia, Mikronesia ja Salomonsaaret.

Maassa asuu noin 6 miljoonaa asukasta. Papua-Uuden-Guinean väestö koostuu Tyynenmeren suurimpien etnisten ryhmien edustajista: polynesialaisista, melanesialaisista ja mikronesialaisista. Lisäksi maassa on pienempi prosentti eurooppalaisia, australialaisia, kiinalaisia ja negritoja. Suurin osa asukkaista on kristittyjä, mutta useilla kirkkoon kuuluvilla on uskonnossaan elementtejä myös perinteisistä luonnonuskonnoista.

Papua-Uuden-Guinean heimoväestöä (kuva: Amy Bauer CC-BY)

Papua-Uuden-Guinean heimoväestöä (kuva: Amy Bauer CC-BY)

Asutus on keskittynyt enimmäkseen lukuisiin pieniin kyliin, jonka seurauksena maassa puhutaan useita satoja eri kieliä. Maan hallinnollinen kieli on englanti, joten matkailijat pärjäävät hyvin sen turvin, ainakin suurimmin asutuilla alueilla. Papua-Uusi-Guinea on yksi maailman vähiten kaupungistuneimmista maista ja vain 12 prosenttia väestöstä asuukin kaupungeissa.

Hyvin suurta osaa maasta peittää trooppinen sademetsä. Papua-Uusi-Guinean eläimistö on hyvin samanlainen kuin Australialla, eli siellä voi törmätä esimerkiksi kenguruihin ja vompatteihin, sekä lukuisiin upeisiin paratiisilintuihin. Maan keskilämpötila pysyy useimpina kuukausina 20-25 asteen välillä, joten matkustusajankohdalla ei sen puolesta ole suurta merkitystä. Sadekausi sijoittuu marraskuun ja maaliskuun välille.

Suuri luontoseikkailu ja henkeäsalpaavat näkymät

Kokoda Trail

Kokoda Trail

Papua-Uusi-Guinea on sopii parhaiten matkakohteeksi seikkailuhenkiselle, jolle kaiken ei tarvitse olla valmiina kohdemaahan saavuttaessa. Ilmasto tarjoaa oivat mahdollisuudet sukeltamiseen, snorklaamiseen ja sademetsiin tehtäviin luontoretkiin. Papua-Uusi-Guineassa matkailija on enimmäkseen kosketuksissa luonnon, ympäri maata asuvien heimojen ja eksoottisten eläinten kanssa.

Kokoda Trail, 96 kilometriä pitkä jalkaisin kuljettava tie, joka kulkee sademetsien läpi, on ehdottomasti kokemisen arvoinen. Reitti on mutkitteleva ja mäkiä täynnä ja sen varrella on paljon nähtävää. Ympäröivän luonnon lisäksi voi tavata reitin varrella asuvia ihmisiä ja tutustua paikalliseen heimokulttuuriin, joka on joka paikassa erilaista omine vivahteineen.

Parhaat luontoelämykset löytyvät Centralin, Oron ja Milne Bayn alueilta, joissa matkailija pääsee näkemään henkeäsalpaavia koralliriuttoja, upeita vuoria ja paikallisten ihmisten elämää.

Matkan lähestyessä

Suomesta ei pääse Papua-Uusi-Guineaan ilman kahta välilaskua. Sinne voi lentää esimerkiksi Australian Sydneyn ja Brisbanen tai Filippiinien Manilan kautta. Majoitusvaihtoehdot ovat melko vähäiset, joten ne kannattaa selvittää hyvin ennen matkalle lähtöä. Maassa eletään suurimmaksi osaksi hyvin alkeellisissa oloissa, mikä on hyvä muistaa. Paikalliset kuitenkin ovat usein ystävällisiä ja neuvovat mielellään turisteja.

Maassa pääsee helpoiten matkustamaan lentokoneella, sillä hyvin suuri osa maastosta on vaikeakulkuista. Maasta löytyykin lähemmäs 600 lentokenttää. Rautateitä Papua-Uusi-Guineassa ei ole ja päällystettyjä teitä maasta löytyy yhteensä vain alle 3000 kilometriä. Banaaniveneillä pääsee rannikkokaupungeista ja -kylistä toiseen.

Papua-Uusi-Guinea on eksoottisuudestaan johtuen myös yllätyksellinen maa, joten kaikkeen kannattaa varautua ja esimerkiksi tarvittavat rokotukset kannattaa hankkia ajoissa ennen matkaa.

Matkalinkit

Lennot Hotellit Matkat ja lomat
Aihe: Australia ja Uusi-Seelanti, Luontoretket, Matkailu, Matkakohteet
Lisää matkailuvinkki / kommentti