Pakistan – seikkailijoiden luvattu maa

Pakistan – seikkailijoiden luvattu maa

Pakistan on seikkailijoille ja turistimassoista mahdollisimman kauas haluaville. Pakistan ei ole helppo eikä pakettimatkakohde, mutta palkitsee perillä mielenkiintoisella matkakokemuksella, joita ei lähipiirissä tule välttämättä heti vastaan.

Pakistanin islamilainen tasavalta eli Pakistan on valtio Etelä-Aasiassa. Maa on maailman kuudenneksi väkirikkain, ja Pakistanissa on maailman toiseksi suurin islaminuskoinen väestö. Pakistanin pääkaupunki on Islamabad ja maa rajautuu pohjoisessa Himalajan vuoristoon ja etelässä Arabianmereen. Maan virallisia kieliä ovat urdu ja englanti. Pakistan on maa, jota luonto ja niin sisä- kuin ulkopoliittiset kiistat ovat runnelleet.

Kiistoja ja monsuuneita

(Kuva: umer malik CC BY 2.0)

(Kuva: umer malik CC BY 2.0)


Esimerkiksi Kashmirin alue on ollut Intian ja Pakistanin välinen kiistakapula jo pitkään. Pakistaniin matkustaessaan kannattaa tehdä matkustusilmoitus ja seurata Ulkoasiainministeriön tiedoitteita siitä, onko maahan matkustaminen turvallista tällä hetkellä. Maassa on myös sattunut usein tuhoisia maanjäristyksiä, viimeisin vuonna 2005. Monsuunisateet myös hankaloittavat ihmisten elämää ja tulvat voivat olla kohtalokkaitakin. Elo-syyskuussa maahan ei kannatakaan matkustaa juuri monsuunikauden vuoksi.

Kunnioita uskontoa

Pakistan on ollut yhden maailman vanhimman sivilisaation, Indus-kulttuurin, asuinalue ainakin 5000 vuotta sitten. Maa itsenäistyi vuonna 1947, kun brittiläinen Intia jaettiin Intiaan ja Pakistaniin. Hindut jäivät Intiaan ja islaminuskoiset siirtyivät Pakistaniin. Pakistanissa onkin syytä kunnioittaa uskontoa: vähemmistöuskontojen edustajat voivat saada jopa kuolemantuomion jumalanpilkasta. Laitonta on myös samaa sukupuolta olevien parisuhteet ja naimattomien pariskuntien eläminen yhdessä. Naisten pitää pukeutua peittävästi kaikkialla maassa, peittäen ainakin olkapäät ja sääret.

Maanviljely ja ruokakulttuuri

Pakistanin suurimpiin luonnonvaroihin kuuluu viljelysmaa ja puolet väestöstä saakin elantonsa maanviljelystä. Suurtilalliset omistavat kuitenkin suurimman osan maasta. Pakistanissa on yksi maailman suurimmista kastelujärjestelmistä pitämässä huolen viljelyksistä. Pakistanilainen ruoka on mausteista ja riisi sekä linssit ovat korkeassa asemassa. Vihreää teetä juodaan lähes joka aterialla.

Karakorumin valtatie ja Lahoren kulttuurikaupunki

Pohjois-Pakistan on vuoristoista (Kuva: Faisal Saeed CC BY 2.0)

Pohjois-Pakistan on vuoristoista (Kuva: Faisal Saeed CC BY 2.0)


Parhaita nähtävyyksiä Pakistanissa on Karakorumin valtatie Kiinan ja Pakistanin välillä. Karakorumin valtatie on maailman korkeimmalla kulkeva tie ja sen kyllä huomaa: lumihuippuiset vuoret ovat taustana jatkuvasti yli 4000 metrin korkeudessa kulkevalla reitillä. Karakorumin valtatie kulkee Kiinan Kašgarista Pakistanin Abbottabad-kaupunkiin, kattaen 1200 kilometrin matkan. Lahoren kaupunki Pakistanissa taas on maan kulttuuri- ja taidekeskittymä. Arkkitehtuurin ja historian ystävien ykköskaupungissa voi ihastella suurmogulien ajan ja brittiläisen Intian arkkitehtuurin taidonnäytteitä. Quettan kaupungissa taas voi shoppailla muinaisissa basaareissa ja Karachissa taas voi ihmetellä maan suurimman kaupungin hyörinää ja monikulttuurisuutta.

Matkalla Pakistaniin

Pakistaniin matkaava tarvitsee viisumin. Se kannattaa hakea etukäteen, Tuholman Pakistanin suurlähetystöstä. Pakistaniin pääsee yhdellä tai useammalla vaihdolla. Kahdella vaihdolla lennot ovat hinnaltaan noin 800 euron luokkaa, yhdellä pysähdyksellä noin 1500 euron luokkaa. Pakistanissa on vasemmanpuoleinen liikenne ja liikennekulttuuri on erilainen kuin Suomessa. Edullisin tapa liikkua maassa on bussi.

Matkalinkit


Aihe: Aasia
Lisää matkailuvinkki / kommentti