Oman: aavikkoa, merikilpikonnia ja vuoren huippuja

Oman: aavikkoa, merikilpikonnia ja vuoren huippuja

Oman on kiinnostava arabivaltio, jossa pääsee yöpymään aavikolla tähtitaivaan alla, ihailemaan merikilpikonnia ja tinkimään basaareilla. Omanin sulttaanikunta on samaan aikaan moderni ja perinteinen arabivaltio, joka oli 1970-luvulle asti varsin sulkeutunut yhteiskunta. Oman on sittemmin tunnettu vieraanvaraisuudestaan, mutta vieläkään se ei ole suurten turistimassojen suosiossa: Omaniin kannattaakin matkustaa nyt, ennen kuin matkailijalaumat ”löytävät” sen.

Etu-Aasiassa, Arabian niemimaan eteläkärjessä, Hormuzin salmen suulla sijaitseva Oman on sulttaanikunta, joka elää öljystä, maanviljelystä ja kalastuksesta. Omanilaisia on noin kolme miljoonaa, joista kolmannes elää perinteiseen beduiinityyliin. Maa on suurimmaksi osaksi aavikkoa, mutta Omanista löytyy myös vuorijonoja, kauniita hiekkarantoja ja maan eteläosassa saadaan jopa monsuunisateita. Oman on islaminuskoinen maa, ja uskontoa tulee kunnioittaa esimerkiksi pukeutumisen suhteen: naisten on hyvä verhota olkapäät ja polvet, miesten taas olisi suositeltavaa käyttää pitkälahkeisia housuja. Paras aika matkustaa Omaniin on marraskuusta maaliskuuhun, kun ilmasto on miellyttävä eikä vielä liian kuuma.

Masqat, Arabian jalokivi

Omaniin tutustumisen voi aloittaa esimerkiksi maan pääkaupungista, Masqatista. Muinainen satamakaupunki komeilee vuorten ja meren välissä. Arabian jalokivenäkin tunnetussa kaupungissa ei ole yhtä keskustaa, vaan monet sen eri osat ovat pienempiä keskittymiä. Esimerkiksi vanhakaupunki on yksi keskus ja modernit liikekeskukset, Ruwi ja Al Qurm toisia. Masqatin parhaimmat nähtävyydet ovat kaupungin maamerkki Suuri Moskeija, kaupungin museo, Mutrahin basaari ja katettu markkina-alue Souq. Mikäli haluaa viettää rantalomaa, sekin onnistuu kaupungin läheisellä Qurumin rannalla. Suuri Moskeija loksauttaa leuat auki hämmästyksestä: turkkilais-marokkolainen arkkitehtuuri on jo itsessään kaunista, mutta kahdeksan tonnia painava Swarovskin kristallikruunu ja valtava, 70-metrinen persialainen matto hurmaavat kaikki. Matkalaiset pääsevät moskeijaan lauantaista keskiviikkoon kello 8-11 välillä. Naisten tulee peittää päänsä huivilla ennen moskeijaan menoa.

Auringonlasku aavikolla

Omanissa voi viettää myös rantalomaa (Kuva: Sam Nabi CC BY-SA 2.0)

Omanissa voi viettää myös rantalomaa (Kuva: Sam Nabi CC BY-SA 2.0)

Kenties unohtumattomimman Oman-kokemuksen saa aavikolla. Sharqiya sands, eli Omanin aavikkoalue, on beduiinien kotipaikka. Aavikolle järjestetään retkiä, joiden aikana voi yöpyä aavikolla tähtitaivaan alla tai vaihtoehtoisesti palmumajoissa. Retkiin kuuluu myös jeeppiajelua, kameliratsastusta, paikallista ruokaa, laulua, tanssia ja vesipiippujen polttamista. Auringonlasku aavikolla on lähes herkistävä kokemus, kun auringon viime säteet saavat aavikon värit hehkumaan.

Merikilpikonnat ja vuorten huiput

Aavikon lisäksi meri on tärkeässä roolissa Omanissa, ja kaupungista toiseen pääseekin aavikon laivojen lisäksi myös merta pitkin. Raz Al-Jinz ja Ras al-Hadd taas ovat paikkoja, joissa pääsee ihastelemaan merten ehkä sympaattisimpia asukkeja: merikilpikonnia. Eläimet tulevat näille rannoille joukoittain: vuosittain jopa 20 000 merikilpikonnaa käy munimassa Omanin rannoilla. Myös vuoret ovat Omanin valttikortteja. Maan korkeimmalle vuorelle, Jebel Sham -vuorelle kannattaa ehdottomasti kiivetä tai ajaa autolla. Vuori on 3,075 metriä korkea, joten maisemat ovat huikeat. Vuori tunnetaan myös suoraan sen alapuolella levittäytyvästä rotkosta nimeltä Whadi Ghul, joka on saanut lempinimen Arabian Grand Canyon.

Suuntana Oman

Omanin lentää esimerkiksi Turkish Airlinesilla. Omanin matkan voi yhdistää myös Dubain reissuun, vuokrata auton sieltä ja ajaa Omanin puolelle. Paras tapa liikkua Omanissa onkin vuokra-auto. Julkinen liikenne on vaatimatonta, eikä bensa maksa juuri mitään: ainoastaan 25 senttiä litralta. Liikenne on oikeanpuoleista Omanissa, tiet hyvässä kunnossa ja tienviitat englanniksi. Pikkuautollakin pärjää Omanissa, vaikka usein suositellaan suurta nelivetoautoa. Mikäli aikaisempaa kokemusta nelivedolla ajamisesta ei ole, sitä ei välttämättä kannata opetella ajamaan aavikolla. Omaniin tarvitsee viisumin, jonka saa lentokentältä. Omanin hotellitarjonta saa moneen eri budjettimalliin sopivana, mutta edullisimmin yöpyy teltassa, jonka saa pystyttää lähes mihin vain.

Aavikkoretki on olennainen osa Omanin matkaa (kuva: Marc Veraart CC BY-ND 2.0)

Aavikkoretki on olennainen osa Omanin matkaa (kuva: Marc Veraart CC BY-ND 2.0)

Matkalinkit


Aihe: Lähi-itä, Luontoretket, Rantalomat
Lisää matkailuvinkki / kommentti