Nizza – tyylikäs ja kansainvälinen rantakohde hienostuneeseen makuun

Nizza – tyylikäs ja kansainvälinen rantakohde hienostuneeseen makuun

Nizza on suosittu rantalomakaupunki Kaakkois-Ranskassa, Välimeren rannalla. Se on osa Ranskan Rivieraksi kutsuttua aluetta. Hienostunut ja tyylikäs kaupunki sopii parhaiten aikuiseen makuun. Puitteiden puolesta Nizzan-loman voi räätälöidä juuri niin ylelliseksi kuin kukkaro sallii, mutta matkaan pääsee lähtemään hyvin pienemmälläkin budjetilla.

Kuuluisa Promenade des Anglais -rantabulevardi

Nizza on ihanteellinen kohde, kun haluaa yhdistää kaupunki- ja rantaloman. Upeat rannat avautuvat heti keskustan tuntumassa. Promenade des Anglais -rantabulevardia pitkin on mukava käyskennellä etenkin ilta-aikaan, jolloin se on valaistu. Kun aurinko painuu horisontin taa ja värjää meren, näky on uskomattoman upea. Päivisin palmujen ja kauniiden talojen kehystämä rantabulevardi muuttuu näyttäytymispaikaksi, jolla harrastetaan niin liikuntaa kuin ihaillaan merimaisemia. Satamassa toinen toistaan hienommat huvipurret keinuvat rivissä aaltojen syleilyssä. Ei kannata unohtaa golfaustakaan – Nizzassa on tasokkaita kenttiä, jotka sijaitsevat kauniissa maisemissa vuorien, viiniviljelmien ja rantojen välissä.

Promenade des Anglais on Nizzan kuuluisa rantabulevardi. (kuva: W. M. Connolley CC-SA)

Promenade des Anglais on Nizzan kuuluisa rantabulevardi. (kuva: W. M. Connolley CC-SA)

Näköaloja ihailemaan

Marmorista rakennettu, kipsikuvilla koristeltu Cathédrale Ste Réparate -katedraali kohoaa uljaana taivasta kohti. 1600-luvulla valmistunut katedraali on näkemisen arvoinen sisältäkin. Kun haluaa ihailla näköaloja, kannattaa kavuta Cimiez’n kukkulalle, jonka laella on myös kiinnostavia museoita. Toinen mahtava paikka näköaloja ajatellen on liki sadan metrin korkeudessa olevan, vanhan Colline du Châteaun linnan rauniot.

Vanha kaupunki on tunnelmallista ja viihtyisää aluetta. (kuva: Georges Jansoone CC-BY)

Vanha kaupunki on tunnelmallista ja viihtyisää aluetta. (kuva: Georges Jansoone CC-BY)

Erinomaisesti säilynyt vanha kaupunki

Cours Saleyan aamutorilla käy huiske, kun paikalliset tekevät ruoka- ja kukkaostoksia.

Cours Saleyan aamutorilla käy huiske, kun paikalliset tekevät ruoka- ja kukkaostoksia.

Nizzan kiinnostavimpiin nähtävyyksiin lukeutuu kuitenkin keskiajalta peräisin oleva vanha kaupunki, jonka pastellinväriset barokkirakennukset ovat säilyneet hämmästyttävän hyvin. Sen sokkeloisilla ja kapeilla kujilla on mukava seikkailla, ja välillä voi pistäytyä johonkin lukuisista putiikeista. Avenue Jean Médecinin kävelyalueella lähiympäristöineen on runsaasti liikkeitä. Cours Saleya -torilla taasen on mukava kierrellä ja ihailla puutarhojen antimia ilman ostoaikeitakin. Nizzan-tuliaisina kotiin kannattaa hankkia paikallisia hajuvesiä, sillä lähialueilla on paljon hajuvesiteollisuutta. Niiden lisäksi mausteet ja erilaiset öljyt ovat mukavia tuomisia.

Provencelaisia herkkuja

Kun nälkä yllättää, voi poiketa johonkin lukuisista viihtyisistä kahviloista ja ravintoloista. Illan tullen Nizza on täynnä elämää. Perinteisten yökerhojen ystäville on paljon valinnanvaraa, ja lisäksi kaupungissa järjestetään erilaisia festivaaleja kaikilta kulttuurin aloilta. Nizzassa saattaa hyvinkin törmätä julkisuudesta tuttuihin henkilöihin, sillä kaupunki on myös jet set -väen suosiossa. Edullisempia illanviettopaikkoja etsivälle St. Laurentin alue on hyvä valinta.

Lyhyen matkan päässä odottaa monta kiinnostavaa retkikohdetta

Nizza on siinäkin mielessä mukava lomakohde, että Italian puolelle on matkaa ainoastaan viitisen kilometriä. Monacoon taasen pääsee vuorenrinteitä pitkin mutkittelevalla junalla alle puolessa tunnissa. Myös Cannes on lyhyen junamatkan päässä. Näin ollen samaan lomaan voi helposti yhdistää useampia kaupunkeja ja jopa maita!

Italian läheisyys näkyy myös ruokakulttuurissa. Etenkin merenantimista valmistetut ruuat ovat herkullisia. Ravintolavaihtoehtoja on tunnelmallisista ja mutkattomista kulmabistroista aina fine dining -paikkoihin saakka, mutta yhteistä kaikille on tuoreiden, herkullisten raaka-aineiden käyttö. Ruuissa ei ole säästelty provencelaiselle keittiölle tyypillisiä aineksia, kuten laadukasta oliiviöljyä, aromikkaita yrttejä ja valkosipulia.

Matkaan!

Nizzaan järjestetään runsaasti sekä valmiita, opastettuja että omatoimisia matkoja. Lisäksi on tarjolla esimerkiksi erilaisia teemamatkoja, kuten Rivieran kiertomatkoja, ja risteilyjä, joiden yksi pysähdyspaikka kaupunki on. Majoitusvaihtoehtoja on paljon erittäin ylellisestä hostellitasoiseen yösijaan. Ilmasto on suotuisa ympäri vuoden, mutta jos haluaa välttää suurimpia matkailijalaumoja ja paahtavinta hellettä, reissu kannattaa ajoittaa heinä- ja elokuun ulkopuolelle.

Matkalinkit

Lennot Hotellit Matkat ja lomat
Aihe: Eurooppa, Golf, Kaupunkilomat, Matkakohteet, Rantalomat, Teema
Lisää matkailuvinkki / kommentti