Niilin-risteily – unohtumaton elämys ja seikkailu

Niilin-risteily – unohtumaton elämys ja seikkailu

Niilin-risteily on kätevä ja vaivaton tapa nähdä useita kohteita saman matkan aikana. Jokea pitkin matkustaminen on miellyttävää, ja useimmat alukset ovat hyvin korkeatasoisia. Historian siipien havina on melkein käsin kosketeltavissa: Niilillä ovat matkanneet niin Napoleon, Aleksanteri Suuri kuin Julius Caesarkin. Joki on innoittanut myös kirjailijoita -heikkohermoisimpien kannattaa tutustua Agatha Christien ”Kuolema Niilillä” –dekkariin vasta jälkikäteen… Laivan kannelta käsin on mukava tarkkailla paikallisten elämää ja askareita. Matkaan sisältyvät monesti kaikki palvelut opastetuista retkistä iltaohjelmaan ja ruokiin ja juomiin – matkailija voi näin keskittyä pelkästään nauttimaan seikkailusta.

Historiallisia retkikohteita päivisin, laivaohjelmaa iltaisin

Risteily etenee tyypillisesti siten, että päivisin tehdään paikallisen oppaan johdolla retkiä Niilin varrella sijaitseviin historiallisiin kohteisiin ja nähtävyyksiin, ja iltaisin laivalla on järjestettyä ohjelmaa. Matka voi alkaa esimerkiksi lennolla Egyptin Luxoriin, josta jatketaan Edfun haukkapäisen Horuksen temppelin kautta Kom Ombossa sijaitsevaan Sobekin pyhättöön. Assuanin mahtavan padon jälkeen palataan Luxoriin, jonka länsirannalla vieraillaan Kuninkaiden laaksossa ja Karnakin temppelissä.

Risteilyalus Luxorissa (kuva: Wouter Hagens CC-SA)

Risteilyalus Luxorissa (kuva: Wouter Hagens CC-SA)

On hyvä ottaa huomioon, että retkillä ei ole välttämättä suomea puhuvaa opasta. Mukaan on viisasta varata jokunen kolikko palvelurahaksi, sillä esimerkiksi vessat ovat laivan ulkopuolella usein maksullisia.

Matkaan voi sisältyä vapaa-aikaa eri kaupungeissa, kuten Luxorissa, ja lisämaksullisia retkiä – esimerkiksi felucca-venepurjehdus on ehdottomasti kokemisen arvoinen. Risteily on myös mahdollista yhdistää vaikkapa rantalomaan Hurghadassa. Laiva liikkuu pääosin päiväsaikaan, joten yönsä saa nukkua rauhassa ilman pelkoa koneista kantautuvasta melusta – korvatulppia suositellaan kuitenkin otettavaksi mukaan varmuuden vuoksi.

Felucca-purjeveneitä Luxorissa (kuva: Wouter Hagens CC-SA)

Felucca-purjeveneitä Luxorissa (kuva: Wouter Hagens CC-SA)

Rennolla asenteella matkaan

Risteilylle kannattaa muutenkin lähteä rennolla asenteella, sillä ohjelmamuutokset ovat mahdollisia; kaikissa kohteissa vieraillaan, mutta ilmoitettu järjestys voi hyvinkin vaihtua. Stressi unohtuu kuitenkin väistämättä, kun laiva lipuu verkkaisesti, kiirettä vailla vehreiden rantatöyräiden ja kylien ohi. Samalla pääsee tarkastelemaan lähietäisyydeltä paitsi egyptiläisten elämää, myös Niilin alueen upeaa kasvillisuutta ja linnustoa.

Omissa oloissaan viihtyvälle risteily ei ole ehkä paras mahdollinen tapa nähdä Egyptiä, sillä matkan aikana joutuu tiiviin tunnelman vuoksi olemaan väistämättä tekemisissä kanssamatkustajien kanssa. Laivalla on tavallisesti yksi tai useampi ravintola ja baareja, mahdollisesti pieni kirjastohuone ja aurinkokansi uima-altaineen ja kansituoleineen. Varsinkin uusimmilla aluksilla hytit ovat ikkunallisia ja ilmastoituja. Niilin risteilyjä järjestävät useat suomalaiset matkatoimistot, ja jokainen käyttää omaa alustaan.

Jokilaiva, taustalla Assuan (kuva: Rémih CC-SA)

Jokilaiva, taustalla Assuan (kuva: Rémih CC-SA)

Matkalinkit

Lennot Hotellit Matkat ja lomat Risteilyt

Aihe: Afrikka, Matkakohteet, Risteilyt
Lisää matkailuvinkki / kommentti