New York City – Amerikan metropoli nro 1

New York City – Amerikan metropoli nro 1

Lähes 8 miljoonan asukkaan New York City on yksi maailman tunnetuimpia, ellei tunnetuin suurkaupunki. New Yorkin kävijä ei ole koskaan täysin oppinut, sillä tästä tarunhohtoisesta kaupungista ei nähtävä lopu, vaikka kuinka monta kertaa vierailisi. ”Pakolliset” nähtävyydet, eli legendaarinen pilvenpiirtäjä Empire State Building sekä Vapaudenpatsas ovat yleensä ohjelmassa ensimmäisellä vierailulla. Pilvenpiirtäjän huipulta vierailijalle hahmottuu kaupungin käsittämätön laajuus ja juuri se, että paikka ei ole koskaan lopullisesti nähty.

New York City

Pysy kartalla

New Yorkissa kannattaa muistaa pitää kartta kourassa ja mieluummin suunnitella reittejä jo etukäteen. Yksistään Manhattanilla asuu yli miljoona ihmistä ja jatkuvassa ihmisvilinässä menettääkin helposti suuntavaistonsa. Myös numeroilla merkityt kadut menevät kortteleita tuntemattomalla helposti sekaisin. Kaupungissa liikkuminen on kuitenkin kätevää, sillä julkinen liikenne on sujuvaa. Bussilla ja metrolla liikkuminen on yllättävän helppoa ja vaivatonta. Myös kaupungin tavaramerkkinä tunnetut keltaiset taksit ovat hyvä kulkumuoto. Kannattaa tosin tarkastaa itse etukäteen kartasta, missä määränpää on. Kuskit kun eivät aina ole täysin perillä suunnista.

Tunnettuja nähtävyyksiä ja värikästä katuelämää

Newyorkilainen katukeittiö

Newyorkilainen katukeittiö

Tunnettuja vierailupaikkoja ovat mm. kaupungin ytimessä sijaitseva Art Deco rakennusten keskittymä Rockefeller center, Times Square, Brooklynin kaupunginosan Manhattaniin yhdistävä Brooklynin silta, Manhattanin keskellä sijaitseva kaupunkilaisten viherkeidas Central Park sekä Chinatown, jossa asuu suurin emämaan ulkopuolinen kiinalaisten yhteisö. Manhattanin vieritse virtaavalta Hudsonjoelta käsin voi ihailla kaupungin kuuluisaa siluettia.

Kannattaa varata aikaa myös ulkona kuljeskeluun ja istuskeluun. Kaikista maailman kolkista peräisin olevat kaupungin asukkaat ja vierailijat ovat New Yorkissa mielenkiintoista nähtävää. Kaupungin monikulttuurisuus ei vain näy, vaan myös maistuu, sillä kaupungissa on valtava määrä erilaisia ravintoloita. Chinatown on kuuleman mukaan Kiinan lisäksi ainoa paikka maailmassa, jossa voi syödä alkuperäistä kiinalaista ruokaa. Intialaisia makuja puolestaan löytyy East Villagen kaupunginosan intialaiskortteleista ja italialaiseen viehättyneet voivat suunnata Little Italyyn.

New Yorkin tapahtumat ja aktiviteetit

New Yorkin tapahtumatarjonta on valtaisa ja paras tapa poimia sieltä itselleen mieluisat on seurata viikkojulkaisujen ja päivälehtien ilmoituksia. Time Out New York (TONY) on yksi hyvä vaihtoehto, joka pitää matkaajan taatusti ajatasalla tapahtumien sykkeessä.

Broadway on perinteikäs teatterielämän keskus, jonne voi tehdä myös spontaanin visiitin.Näytöksestä riippuen jaossa on toisinaan myös viime hetken lippuja kohtuullisen hintaan. Elävän musiikin tarjonnasta huolehtivat lukuisat pienemmät ja isommat klubit ja keikkapaikat. Paikallista urheilua näkemään mielivän kannattaa hankkia liput vaikkapa New York Yankeesien baseball peliin. Tai voi metsästää ylimääräisiä lippuja NBA-joukkue Knicksien peliin kuuluisassa Madison Square Gardenin areenassa.

New York ja taide

New York hellii myös taiteenystävää. Museoita ja gallerioita on moneen lähtöön, tunnetuimpina kuitenkin kaupungin jättiäismäinen Metropolitan Museum of Art (The MET), jännittävästä muodostaan tunnettu Guggenheim museo sekä nykytaiteen Museum of Modern Art (MoMA). South Street Seaportin historiallinen satama-alue on erilaisten pienempien museoiden sekä ravintoloiden ja kauppojen keskittymä. Monenkirjava katumuoti ja taide ovat myös omanlaisensa elämys.

Shoppailijan unelma

Kun on saanut hoidettua alta pakolliset nähtävyyskierrokset ja muut turistiaktiviteetit, voi lopun ajan (sekä rahat) käyttää huolettomasti shoppailuun. Asiaan vihkiytyneiden keskuudessa New York tunnetaankin varsinaisena shoppailijoiden mekkana. Manhattanin ja lähialueiden lukuisissa putiikeissa voi myös tehdä edullisia ja hyviä löytöjä, mutta paras ratkaisu on suunnata keskustan ulkopuolelle outlet myymälöihin. Outlet liikkeiden keskittymissä on edustettuna parhaillaan satoja eri vaate-, kenkä-, koru- ja laukkumerkkejä sekä elektroniikka-, lahja- ja kodintavaraliikkeitä. Kalliimmatkin merkkituotteet irtoavat usein todella suurin alennuksin. Eurooppalaisen kannattaa myös ottaa ilo irti halvasta dollarista.

Miten New Yorkiin?

Helsingistä New Yorkiin pääsee Finnairin suorilla lennoilla ja tarjouksia on usein. Myös Euroopan isojen kaupunkien, esim. Lontoo, kautta on paljon hyviä ja halpoja yhteyksiä. Hinnat ja varausehdot on hyvä katsastaa suoraan lentoyhtiöiden sivuilta tai internetin lentolippumyyjien hakukoneista. Valmiita kaupunkimatkoja on myös tarjolla useiden eri matkatoimistojen valikoimissa.

Matkalinkit

Lennot Hotellit Matkat ja lomat
Aihe: Matkakohteet, Pohjois-Amerikka
2 Kommenttia. Haluatko jakaa matkavinkin tai kokemuksen?

  • Anna sanoo:

    New Yorkissa hotellit voivat olla melkoisen kalliita. Ainakin, jos haluaa päästä todelliseen New York elämykseen ja asua Manhattanilla tms. Sex and the City tyyliin 🙂 Toisaalta se on kyllä hintansa arvoista. Kannattaa huomioida vaan matkaa budjetoidessa.

  • Atro Niiniluoto sanoo:

    Itse en ole ”Nykissä” käynyt, mutta Ephronin Noran muistoa haluan kunnioittaa, koska hänen tuotannossaan on tuttuja nimiä.

Lisää matkailuvinkki / kommentti