New Orleans – väriä, voodoota ja vauhdikkuutta

New Orleans – väriä, voodoota ja vauhdikkuutta

New Orleans on Yhdysvaltain Louisianan osavaltiossa sijaitseva kaupunki. Big Easy -lempinimellä kulkeva kaupunki on todellinen kulttuurien sulatusuuni, jossa toisiinsa sekoittuvat jazz, voodoo ja kreolivaikutteet. Suoalueiden ympäröimä kaupunki on edelleen jälleenrakennusvaiheessa vuoden 2005 tuhoisan hurrikaanin jäljiltä, mutta sen omintakeinen sielu ei ole kadonnut mihinkään.

Kuuma New Orleans

NOLA-nimelläkin tunnettu New Orleans on ilmastoltaan subtrooppinen: kesät ovat erityisen kuumia ja kosteita, talvet taas leutoja. Kaupunki on ikävä kyllä myös hurrikaanien suosiossa ja vuonna 2005 kaupungin lähes täysin tuhonnut hurrikaani Katrina on asukkaiden tuoreessa muistissa. Matkailijalle sopivin sää onkin keväällä ja syksyllä.

Kulttuurien sulatusuuni

(Kuva: faungg's photos CC BY-ND 2.0)

(Kuva: faungg’s photos CC BY-ND 2.0)

Tabascon ja Louis Armstrongin kotikaupunkina tunnettu New Orleans on erityisen tunnettu kreolikulttuuristaan. Ranskalaiset perustivat kaupungin, ja sitä on vuorotellen hallinnut niin Espanja ja Englantikin. Kaupunki oli myös orjakaupan keskus ja orjia tuotiin raatamaan puuvilla- ja sokeriruokoplantaaseille. Oman mausteensa kaupunkiin tuovat myös haitilaiset ja heidän voodoo-uskontonsa sekä intiaanit.

Herkkusuiden New Orleans

Erityisen hyvin kulttuurien kirjo näkyy ja maistuu kreolikeittiössä, josta New Orleans on kuuluisa. Riisi, vihreä paprika, merenelävät, sipuli, varsiselleri, riista ja makkarat ovat tärkeitä ainesosia New Orleansin ruoassa. Myös voimakas kastike nimeltä roux löytyy monesta annoksesta. Yksi klassikkoruoka on jambalaya, jota todella kannattaa maistaa.

Jazzia ja karnevaaleja

New Orleansia sanotaan jazzin kotikaupungiksi. Jazzin legendoista Louis Armstrong onkin kotoisin kaupungista. Jazzia kannattaakin käydä kuuntelemassa jossakin kaupungin lukuisista kuppiloista. Erityisesti Bourbon Street on tunnettu yökerho- ja klubikatuna, josta jokainen löytää itselleen sopivan bailauspaikan. New Orleans juhlii keväällä, kun koko kaupunki muuttuu Mardi Gras -karnevaalien temmellyskentäksi. Mardi Gras eli rasvatiistai on meillä paremmin tunnettu laskiaistiistaina. Mardi Gras huipentaa karnevaaliajan, jonka jälkeen alkaa paastonaika ennen pääsiäistä.

Ranskalaiskorttelit & Missisippi-joki

St. Louis'n katedraali on yksi Yhdysvaltojen vanhimpia katedraaleja (Kuva: faungg's photos CC BY-ND 2.0)

St. Louis’n katedraali on yksi Yhdysvaltojen vanhimpia katedraaleja (Kuva: faungg’s photos CC BY-ND 2.0)

Muita näkemisen arvoisia paikkoja New Orleansissa ovat Ranskalaiskorttelit eli vanha kaupunki sekä Missisippi-joki. Ranskalaiskortteli eli Vieux Carré on kaupungin vanhinta osaa ja sen viehättävät historialliset rakennukset säilyivät verrattain hyvin myös Katrinan jäljiltä. Missisippi-joella kannattaa viettää veneilypäivä vaikkapa historiaa ja romantiikkaa tihkuvalla siipirataslaivalla matkustaen. Mikäli taas voodoo kiinnostaa, voi kaupugin voodoomuseossa tai aave- ja vampyyrikierroksella saada ihonsa kananlihalle.

Suuntana New Orleans

New Orleansin julkinen liikenne on loistava. Kaupungissa pääsee liikkumaan niin bussilla kuin street car:eillakin, jotka muistuttavat vanhantyylisiä raitiovaunuja. New Orleansiin lentää edullisimmin kahdella välilaskulla, mutta yhdelläkin välilaskulla pääsee. Majoitusvaihtoehtoja taas löytyy laidasta laitaan, budjettimatkaajalle sekä luksusta etsivälle.

Matkalinkit


Aihe: Pohjois-Amerikka
Lisää matkailuvinkki / kommentti