Nepal – aktiivimatkailijan mekka

Nepal – aktiivimatkailijan mekka

Nepal on maa, jossa voi sekä kiivetä lumihuippuisilla vuorilla että vaeltaa troopikissa. Kahdeksan maailman korkeinta huippua osuu maan alueelle, kuuluisimpana Mount Everest. Nepal on aktiivilomailijan ja vaeltajan paratiisi: maassa voi vuorikiipeillä, varjoliitää, meloa, tehdä ponivaelluksia ja tehdä pyhiinvaelluksen vaikkapa Buddahn synnyinpaikkaan, Lumbiniin.

Nepal sijaitsee Kiinan ja Intian välissä. Maa on puoliksi Himalajan vuoristossa, puoliksi sen juurella. Maan ilmastovyöhykkeet vaihtelevat korkeuden mukaan subtrooppisesta viileään. Kesäkuusta syyskuuhun Nepalissa esiintyy monsuunisateita. Turistikausi on suosituimmillaan elokuusta lokakuulle. Paras aika matkustaa Nepaliin on maalis-huhtikuussa tai loka-marraskuussa.

Nepal on yksi maailman köyhimmistä ja epäkehittyneimmistä maista. Lievät maanjäristykset ovat myös yleisiä. 2015 huhtikuussa Nepal kärsi voimakkaasta maanjäristyksestä, sitä edellinen tuhoisa järistys iski vuonna 1934. Lisäksi maata koetteli sisällissota vuosina 1996-2006. Vastuullinen matkustaja voi auttaa maata esimerkiksi paikallisia kansalaisjärjestöjä tukemalla tai käyttämällä paikallisia palveluita.

Uskonto näkyy Nepalissa

Nepalin vehreä puoli (Kuva: Sharada Prasad CS CC BY 2.0)

Nepalin vehreä puoli (Kuva: Sharada Prasad CS CC BY 2.0)

Nepalilaisista suurin osa on hinduja. Myös buddhalaisia on paljon ja näiden kahden uskonnon sekoitusta kannattavia. Uskonto on näkyvä osa maata: lähes joka kadun kulmassa on temppeli tai palvontapaikka. Buddhan uskotaan syntyneen Nepalin Lumbinissa, joka on UNESCOn maailmanperintökohde. Buddhan uskotaan myös valaistuneen Nepalissa, Mahabodhin temppelissä.

Siellä täällä näkee buddhalaisia stupa-rakennuksia, jotka ovat kypäränmuotoisia. Rakennusten sanotaan syntyneen siitä, kun Buddhan maallisten jäännösten päälle kasattiin hautakumpu. Stupat symbolisoivat viittä elementtiä: vettä, tulta, maata, ilmaa ja eetteriä. Myös Nepalissa on kastilaitos niin kuin Intiassa, vaikka se onkin virallisesti kielletty. Maan korkeista viroista 80% on korkeimpien kastien hallinnassa.

Aktiivilomailijan pyhiinvaelluskohde Nepal

Nepalissa riittää tekemistä aktiivisille liikkujille. Mount Everest eli Sagarmāthā on jokaisen vuorikiipeilijän unelma. Himalajan ja Annapurnan vuoristot takaavat monipuolisen kiipeilytarjonnan. Mikäli vaeltaminen ja vuorikiipeily alkaa kyllästyttää, voi suunnata safarille jossa voi bongailla tiikereitä, biisoneita, sarvikuonoja ja Intian elefantteja. Chitwanin kansallispuistossa voi lisäksi nähdä vielä yhden maailman viimeisistä intiansarvikuono-populaatioista.

Safarille ja temppeliin

Rukousmyllyt pyörimään (Kuva: Benoit Dufait CC BY-ND 2.0)

Rukousmyllyt pyörimään (Kuva: Benoit Dufait CC BY-ND 2.0)

Vuorten ja safarien ulkopuolellakin riittää nähtävää. Nepalin pääkaupunki Katmandu on täynnä hienoja temppeleitä ja basaarit ovat oma lukunsa. Silkki, kashmir ja ja esimerkiksi retkeilyvarusteet kannattaa hankkia basaarien sykkeestä. Myös Durbar-aukio on näkemisen arvoinen paikka: vanhakaupungin sydän, jossa kuninkaat kruunattiin ennen on perinteistä arkkitehtuuria parhaimmillaan.

Dalia ja momoja pöytään

Nepalilainen ruoka on saanut vaikutteita sekä intialaisesta että tiibetiläisestä ruoasta. Riisi on tärkeä osa nepalilaista keittiötä. Usein riisiä syödään linssimuhennos dalin ja keittettyjen vihannesten eli tarkarin kanssa. Vehnäleipä rotia syödään myös paikoitellen. Nepalilaiset syövät oikealla kädellä eivätkä yleensä käytä ruokailuvälineitä. Suosittu välipala on momo eli höyrytetyt tai paistetut mykyt, joissa on tofu-, liha-, juusto- tai kasvistäyte.

Hyvä tietää matkalla Nepaliin

Annapurnan vuoristo (Kuva: Vera & Jean-Christophe CC BY-SA 2.0)

Annapurnan vuoristo (Kuva: Vera & Jean-Christophe CC BY-SA 2.0)

Nepaliin ei pääse Suomesta suoralla lennolla, mutta yhdellä tai useammalla välilaskulla kylläkin. Katmandun lentokentälle kannattaa varata aikaa varsinkin paluumatkalla. Maahan tarvitsee turistiviisumin, jonka saa lentokentältä. Viisumiin tarvitsee yhden valokuvan. Viisumin saa 15, 30 tai 90 päiväksi. Sitä voi jatkaa tarvittaessa kuukauden kerrallaan 150 päivään per kalenterivuosi asti.

Majoitus on halpaa Nepalissa. Superluksusta voi olla hankala löytää, mutta sekä tasokkaita hotelleja että halpoja hostelleja löytyy. Kaupungeissa nopein tapa liikkumiseen on taksi, riksa tai apostolinkyyti. Myös vuokrapyörällä pääsee hyvin eteenpäin. Maan sisällä liikkuessa auton ja kuskin tai moottoripyörän vuokraus on paras tapa liikkua, sillä bussilla ja lentokoneella saattaa kestää eivätkä laitteet toimi välttämättä aina. Menopeliä vuokratessa kannattaa tarkistaa vakuutusten voimassaolo ja muistaa, että maassa on vasemmanpuoleinen liikenne.

Matkalinkit


Aihe: Aasia
Lisää matkailuvinkki / kommentti