Namibia – safareita, saksaa ja surffausta

Namibia – safareita, saksaa ja surffausta

Namibia on unohtumaton sekoitus aavikoita ja rannikkoa, eksoottisia eläimiä ja kulttuurien kirjoa. Namibiassa pääsee surffamaan niin Atlantin aalloilla kuin hiekkadyyneilläkin, ihailemaan tuhansia vuosia vanhoja kalliopiirroksia ja osallistumaan vaikkapa Oktoberfesteille. Monipuolinen maa tarjoaa nähtävää pitkällekin reissulle.

Lounais-Afrikassa Atlantin rannalla sijaitseva Namibia on ilmastoltaan kuuma ja kuiva läpi vuoden. Kuivinta maassa on heinäkuusta syyskuuhun, kuuma sadekausi taas kestää tammi-maaliskuun ajan. Paras aika matkustaa maahan onkin näiden kausien välillä, huhti-kesäkuussa. Mikäli haluaa nähdä safarillaan mahdollisimman paljon eläimiä, kannattaa matkustaa kuivan kauden aikana.

Luontomatkailijan suosikkimaa

Gepardin selkää kutittaa (Kuva: Caroline Granycome CC BY-SA 2.0)

Gepardin selkää kutittaa (Kuva: Caroline Granycome CC BY-SA 2.0)

Namibian luonto on yksi sen valttikorteista. Namibia onkin hyvin suosittu maa luontoharrastajien keskuudessa eikä ihme: maan 17 erilaista kansallispuistoa ja riistansuojelualuetta pitää sisällään huikaisevan kauniita maisemia, eläimiä enemmän kuin Leijonakuninkaassa sekä erikoisia kasvilajeja.

Namibiassa on kaksi kuuluisaa aavikkoa, Kalaharin ja Namibin autiomaat. Namib on todennäköisesti maailman vanhin aavikko, jossa sijaitsee myös Namib-Naukluftin kansallispuisto. Namib-Naukluft on suurin villieläinpuisto koko Afrikassa. Toinen suosituimmista kansallispuistoista on nimeltään Etosha, jonka maisemaan kuuluu suuri, kuiva suolajärvi. Kun suolajärvi täyttyy vedestä, sen liepeillä parveilee lintuja ja harvinaisia mustia sarvikuonoja.

Fish River Canyon taas on valtava, todennäköisesti maailman toiseksi suurin rotko, joka on 160 kilometriä pitkä ja jopa 550 metriä syvä. Tarinan mukaan lohikäärmeen hännän sivalluksesta syntynyt rotko on suosittu trekkauskohde, jonka vaellukset vaihtelevat lyhyistä 86 kilometrin mittaisiin. Waterbergin kansallispuisto taas on tärkeä luonnonsuojelukohde Keski-Namibiassa, Waterbergin tasangolla. Vaikeakulkuisuutensa vuoksi alueelle on sijoitettu useita harvinaisia eläimiä, jotta ne eivät kuolisi sukupuuttoon.

Luurankorannikon kansallispuisto sopii taas aavemaisen tunnelman ystäville: puisto on täynnä niin norsujen, valaiden kuin haaksirikkoutuneiden laivojenkin luurankoja. Puisto on kuitenkin kulkukelpoinen ainoastaan eteläosastaan: pohjoisen osion hiekka on liian pehmeää jopa jeepille.

Surffausta merellä ja hiekalla

Namibin aavikko on mykistävä paikka (Kuva: Monica Guy CC BY 2.0)

Namibin aavikko on mykistävä paikka (Kuva: Monica Guy CC BY 2.0)

Namibia sopii myös rantalomailuun. Atlantin rannalla on viileämpää kuin sisämaassa ja rannalla pötköttelyn lisäksi myös surffaus onnistuu – niin meressä kuin hiekallakin. Etenkin suurimman rannikkokaupunki Swakopmundin läheisellä aavikolla voi surffailla, lasketella ja ajaa mönkijällä. Liitovarjoilu on suosittua rannikolla ja laskuvarjohyppäys taas aavikolla. Lisäksi merelle voi lähteä kanootin voimin tai delfiinien bongausristeilylle.

Saksalaisvaikutteita ja monikulttuurisuutta

Namibia oli ennen Saksan siirtomaa, mikä näkyy edelleen esimerkiksi ruokakulttuurissa, arkkitehtuurissa ja tapahtumissa. Maan pääkaupungissa Windhoekissa ja myös edellä mainitussa Swakopmundissa näkyy saksalaisvaikutteet selkeästi. Pääkaupungissa on myös hyvin havaittavissa maan monikulttuurisuus: maassa elää 11 erilaista etnistä ryhmää. Kansallismuseossa vierailemalla voi tutustua eri kulttuurien perinteisiin. Mikäli saksalaisuus kiinnostaa erityisesti, kannattaa Windhoekin vierailu sijoittaa paikallisten Oktoberfestien aikaan.

Kalliopiirroksia kaukaa historiasta

Pelikaanit viihtyvät Walvis Bay -lahdella (Kuva: Caroline Granycome CC BY-SA 2.0)

Pelikaanit viihtyvät Walvis Bay -lahdella (Kuva: Caroline Granycome CC BY-SA 2.0)

Mikäli historia kiinnostaa kulttuurin lisäksi, löytyy maasta myös Twyfelfonteinin kalliopiirrosalue. Luoteis-Namibiassa, Kunene-alueella sijaitsevan alueen piirrokset ovat tuhansia vuosia vanhoja. Unescon maailmanperintöluetteloon kuuluvat piirrokset esittävät muun muassa eläimiä.

Matkalla Namibiaan

Suorilla lennoilla Namibiaan Suomesta ei pääse, mutta esimerkiksi Frankfurtissa vaihtamalla maahan pääsee. Maan sisällä liikkuminen onnistuu vuokra-autolla, junalla, linja-autolla tai lentäen. Suosituimmissa kaupungeissa on paras hotellitarjonta. Safareilla yöpyminen tapahtuu leirien majoissa tai teltoissa, mutta ne kannattaa varata etukäteen.

Matkalinkit


Aihe: Afrikka, Luontoretket, Rantalomat, Safarit
Lisää matkailuvinkki / kommentti