Nairobi – vastakohtien kaupunki

Nairobi – vastakohtien kaupunki

Vilkas Nairobi, Kenian pääkaupunki, on rakennettu liki 2000 metrin korkeuteen. Etenkin keskusta on varsin moderni ja länsimaalainen. Nairobin laitaosissa tunnelma on perinteisempi – sekä hyvässä että pahassa. Tuhansien kukkivien puiden ja pensaiden takia Nairobia kutsutaan toisinaan myös Kukkien kaupungiksi. Kaupungissa on kuitenkin myös useita slummialueita, kuten Afrikan suurin slummi Kibera, jossa on kuvattu esimerkiksi Oscar-voittajaelokuva Uskollinen puutarhuri.

Länsimainen – ja silti hyvin afrikkalainen

Nairobi on yksi Afrikan merkittävimpiä kaupunkeja, sillä sinne ovat sijoittaneet päämajansa useat kansainväliset yhtiöt ja organisaatiot, muun muassa YK. Tästä huolimatta kaupungissa matkailevan on syytä olla tervejärkisen valppaillaan: ryöstäjiä on liikkeellä myös päiväsaikaan, ja iltaisin ulkonakuljeskelua ei suositella.

Afrikan suurin slummi Kibera (kuva: Blazej Mikula CC-SA)

Afrikan suurin slummi Kibera (kuva: Blazej Mikula CC-SA)

Huomionarvoista myös jalankulkijoita ajatellen on se, että liikennesääntöjä ei noudateta käytännössä lainkaan. Suuria väkijoukkoja  kannattaa myös mahdollisuuksien mukaan välttää, sillä turvallisuustilannetta on vaikea ennakoida, ja väkivaltaisuuksia esiintyy toisinaan massatilaisuuksissa.

Ilmakuva Nairobista

Ilmakuva Nairobista

Ruokaelämyksiä etsivän kannattaa piipahtaa ainakin riistaravintola Carnivoressa. Valvotusti metsästettyjen villieläinten, kuten krokotiilin ja strutsin, ja esimerkiksi härän lihaa tarjoava tasokas grilliravintola on Nairobin kuuluisimpia. Tunnelma on kokemisen arvoinen, ja rajoittamattoman määrän syötävää sisältävä ruokamaksu pyörii vain neljänkymmenen euron tietämillä. Ravintolan yhteydessä toimii myös yöklubi.

Nairobin kansallispuisto Nairobi National Park

Nairobin kansallispuisto on ensimmäinen laatuaan Keniassa, ja se on perustettu jo vuonna 1946. Puisto sijaitsee vain 7 kilometrin päässä kaupungin keskustasta, ja se on pääosin ruohikkoista savannia. Etenkin linnusto on monipuolinen, mutta puisto on onnistunut erityisen hyvin myös suippohuuli- eli pensassarvikuonojen suojelutyössä. Alueella elää toki runsaasti muitakin eläimiä, esimerkiksi seeproja ja kirahveja. Nairobi toimii myös lähtöpaikkana useille muille safareille.

The David Sheldrick Wildlife Trust – norsujen ja sarvikuonojen orpokoti

Luonnontieteilijä David Sheldrickin muistoksi perustettu norsujen ja sarvikuonojen orpokoti on avoinna päivittäin, mutta vain lyhyen aikaa. Tuolloin on mahdollista seurata eläinten ruokkimista ja leikkimistä työntekijän kertoessa samalla orpokodin toiminnasta ja eläimistä. Halutessaan voi adoptoida oman, luonnossa orvoksi jääneen norsunpoikasen. Toinen nairobilainen, eläintenystävää kiinnostava kohde on Langatan kirahvipuisto, jossa kirahveja pääsee jopa rapsuttamaan.

Kirahvi Langatan kirahvipuistossa. (kuva: Hdahlmo CC-SA)

Kirahvi Langatan kirahvipuistossa. (kuva: Hdahlmo CC-SA)

Karen Blixenin kotimuseo

Tanskalainen paronitar Karen Blixen eli Keniassa vuodesta 1914 vuoteen 1931. Blixenillä oli kahvitila, mutta sen lisäksi hän kirjoitti lukuisia teoksia. Kirjoista kuuluisin, Out of Africa eli Minun Afrikkani, on kääntynyt myös Sydney Pollackin ohjaamaksi Oscar-voittajaelokuvaksi.

Karen Blixenin kotimuseo (kuva: Schreibkraft CC-SA)

Karen Blixenin kotimuseo (kuva: Schreibkraft CC-SA)

Kahvitilan päärakennus ja samalla Blixenin entinen koti laajoine puutarhoineen toimivat nykyään museona. Minun Afrikkani -elokuvan ulkokuvaukset on kuvattu tilalla, mutta sisäkuvauksiin rakennus oli liian ahdas. Talossa on jäljellä enää muutama alkuperäinen huonekalu, sillä Blixen lahjoitti ja myi pois irtaimistonsa ennen paluumuuttoaan Tanskaan. Joitakin hänelle kuuluneita esineitä on kuitenkin saatu takaisin, ja tilat on sisustettu elokuvassa käytetyin kalustein vastaamaan alkuperäistä tunnelmaa. Valokuvaaminen sisällä on kielletty, ja ulkonakin siitä joutuu maksamaan.

Matkaan!

Suurimmat matkanjärjestäjät Kaleva Travelia ja Suomen Matkatoimistoa lukuun ottamatta eivät tee lainkaan matkoja Nairobiin. Sen sijaan räätälöityjä matkapaketteja kannattaa tiedustella yksilöllisiä kaukomatkoja tarjoavista matkatoimistoista, kuten Helin Matkoilta. Budjettimatkaajan kannattaa vilkaista ainakin Kilroy Travelsin tarjontaa. Omatoimista matkaa ilman opasta ei suositella.

Matkalinkit

Lennot Hotellit Matkat ja lomat
Aihe: Afrikka, Matkakohteet, Safarit, Teema
Lisää matkailuvinkki / kommentti