Mosambik – merta, marliineja ja monipuolista luontoa

Mosambik – merta, marliineja ja monipuolista luontoa

Mosambik on tunnettu hiekkarannoistaan, lämpimistä vesistään ja monipuolisesta kulttuuristaan. Mosambikissa voi kokeilla hiekkalautailua, kohdata maailman suurimman kalan ja kalastaa mustaa marliinia. Lisäksi Mosambikin monipuolinen eläimistö kiinnostaa niin luontoharrastajia kuin perheen pienimpiäkin.

Mosambik sijaitsee eteläisessä Afrikassa, Intian valtameren rannalla. Madgaskarin saari on Mosambikin edustalla. Mosambik on ollut yksi maailman köyhimmistä valtioista muun muassa tuhoisan itsenäistymis- ja sisällissodan vuoksi, mutta maa on nousemassa jaloilleen: viime vuosina merestä on löydetty kaasua ja maan talouskasvu on huimaa.

Rikas kulttuuri

Entinen Portugalin siirtomaa on sekoitus niin portugalilaista, arabialaista ja afrikkalaista kulttuuria. Arabivaikutteet tulevat arabikauppiailta, jotka saapuivat maahan keskiajalla. Maan pääkaupungin Maputon kaduilla voi vielä tuntea siirtomaahistorian henkäyksiä, sillä kaupungin rakennuksissa, kaduissa ja kasveissa, kuten akaasioissa, on portugalilaishenkisyyttä.

Tropiikin kutsu

Mosambikin ilmasto on trooppinen Sambesi-joen pohjoispuolella ja subtrooppinen sen eteläpuolella. Sadekausi kestää marraskuusta huhtikuuhun, jolloin maassa voi olla myös tuhoisia myrskyjä. Paras aika matkustaa maahan onkin sadekauden ulkopuolella.

Mosambikin valkoiset palmurannat

Mosambik on täynnä tekemistä (Kuva: PROStig Nygaard CC BY 2.0)

Mosambik on täynnä tekemistä (Kuva: PROStig Nygaard CC BY 2.0)

Mosambik on erityisesti rantalomakohde, sillä maan 2500 kilometriä valkoista hiekkarantaa ei jätä ketään kylmäksi. Jos haluaa karata paratiisisaarille, riittää kun suuntaa Bazaruton ja Quirimbasin saaristojen hellään huomaan. Saaristot ovat osittain kansallispuistoja, ja niiden hiekkarannat ja koralliriutat tarjoavat runsaasti ihmeteltävää ja tehtävää. Purjehdus, ratsastus, melonta ja hiekkalautailu ovat esimerkkejä Mosambikin monipuolisesta tarjonnasta.

Sukeltajien unelmakohde

Mosambik sopii hyvin myös sukeltajien tarpeisiin, sillä sukellus- ja snorkalusolosuhteet ovat loistavat läpi vuoden. Lämpimät vedet ovat täynnä toinen toistaan erikoisempia lajeja, näkyvyys on hyvä ja koralliriutat koskemattomia. Joulukuusta huhtikuuhun voi Mosambikin vesissä kohdata myös maailman suurimman kalan, jättiläishain, joka voi kasvaa jopa 14-metriseksi ja 15 tonnin painoiseksi. Hotelleissa järjestetään sukelluskursseja niin konkareille kuin aloittelijoillekin.
Myös kalastus onnistuu Mosambikissa. Etenkin Bazaruto-saaristossa voi narrata esimerkiksi mustaa marliinia.

Njassa-järven monipuolinen luonto

Perinteisiä taloja maaseudulla (Kuva: Stig Nygaard CC BY 2.0)

Perinteisiä taloja maaseudulla (Kuva: Stig Nygaard CC BY 2.0)

Myös luontomatkailijat ilahtuvat Mosambikista. Maan monipuolinen eläimistö ja kansallispuistot jäävät mieleen pitkäksi aikaa. Yksi Afrikan isoimmista järvistä, Njassa-järvi, toimii suojelualueena ja sen läheisyydessä viihtyvät esimerkiksi seeprat, leijonat, puhvelit, norsut ja leopardit. Njassa-järvi on kuuluisa myös siitä, että siinä on eniten erilaisia kalalajeja maailmassa. Myös Gorongosan kansallispuisto ja Limpopon luonnonpuisto kannattaa muistaa. Mosambikin kansallispuistojen eläinkantoja pyritään elvyttämään parhaillaan ja Mosambikilla on tarkoitus poistaa raja-aidat naapurimaiden kansallispuistojen kanssa.

Matkalla Mosambikiin & hyvä tietää

Mosambikiin kannattaa hankkia viisumi etukäteen, Mosambikin Tukholman suurlähetystöstä. Koko maassa esiintyy malariaa: estolääkitys voi olla tarpeen, mutta ainakin hyttyskarkotteet ja pitkiin vaatteisiin pukeutuminen illan tullen kannattaa. Mosambikiin tarvitsee hepatiitti B- ja tetanusrokotteen.

Mosambikiin ei ole suoria lentoja Suomesta, mutta Euroopan suurista kaupungeista kuten Frankfurtista tai Pariisista tehdään suoria lentoja Maputoon tai Johannesburgin kautta. Hotelleja löytyy kaikista kaupungeista, Maputossa on eniten tarjontaa, vaatimattomista hostelleista loistohotelleihin.

Auringonnousu rannikolla (Kuva: F Mira CC BY-SA 2.0)

Auringonnousu rannikolla (Kuva: F Mira CC BY-SA 2.0)

Matkalinkit


Aihe: Afrikka, Kalastus, Luontoretket, Rantalomat, Sukellus
Lisää matkailuvinkki / kommentti