Meksiko – tortilloja, hiekkarantoja ja intiaanien aarteita

Meksiko – tortilloja, hiekkarantoja ja intiaanien aarteita

Tunnelmaltaan rento Meksiko odottaa paitsi upeine hiekkarantoineen, myös intiaanien aarteineen ja kiehtovine taruineen. Kristallinkirkkaat vedet ja lumoavan kauniit koralliriutat houkuttelevat sukeltajia ja snorklaajia. Mutkattoman ruokakulttuurin ansiosta sopivaa suuhunpantavaa löytyy varmasti niin lapsille, nuorille kuin varttuneemmillekin.

Intiaanien jälkeläisiä

Frida Kahlo ja Diego Rivera asuivat useita vuosia La Casa Azulissa, joka toimii nykyisin museona. (kuva: Nachtwächter CC-SA)

Frida Kahlo ja Diego Rivera asuivat useita vuosia La Casa Azulissa, joka toimii nykyisin museona. (kuva: Nachtwächter CC-SA)

Meksiko sijaitsee pääosin Pohjois-Amerikassa, lähellä Yhdysvaltoja, Belizeä ja Guatemalaa. Maan pääkaupunki Méxicosta käytetään toisinaan myös englanninkielistä nimeä Mexico City. Meksiko on jaettu 31:een osavaltioon ja lisäksi erilliseen liittovaltion alueeseen, johon myös México kuuluu. Meksikon väestö on etnisesti kirjavaa: yli puolet asukkaista on intiaanien ja eurooppalaisten jälkeläisiä mestitsejä ja kolmannes intiaaneja. Valtaosa heistä tunnustaa katolilaista uskontoa, vaikkakin alkuperäisväestön usko on sekoittunut perinteiseen katolilaisuuteen. Meksiko on maailman suurin espanjankielinen valtio, ja espanja onkin maan virallinen kieli. Virallinen valuutta on Meksikon peso. Maailmalla tunnettuja meksikolaisia ovat etenkin taidemaalarit Diego Rivera ja Frida Kahlo. Runoilija Octavio Paz sai puolestaan vuonna 1990 kirjallisuuden Nobel-palkinnon. Myös kirjailija Carlos Fuentes on ollut ehdokkaana palkinnon saajaksi.

Jukatanin niemimaa rantakohteineen ja mahtava Sierra Madre

Meksiko on Meksikonlahden ja Tyynen valtameren välissä. Kokonaan alankoa oleva Jukatanin niemimaa jakaa Meksikonlahden ja Karibianmeren maan kaakkoisosassa. Se on suosittu lomailijoiden keskuudessa pitkien valkoisten hiekkarantojen ja maailman toiseksi suurimman koralliriutan ansiosta. Myös kansallispuistot sekä porraspyramidien ja muinaisten kaupunkien kaltaiset maya-nähtävyydet vetävät puoleensa matkailijoita. Tunnettuja lomakohteita ovat esimerkiksi Playa del Carmen ja Cancún sekä takavuosien suosikki Acapulco.

Acapulcon rantamaisemat hivelevät silmiä yöaikaan. (kuva: David de la Luz CC-SA)

Acapulcon rantamaisemat hivelevät silmiä yöaikaan. (kuva: David de la Luz CC-SA)

Luoteispuolella Meksikoa on mantereesta Kalifornianlahden erottama Kalifornian niemimaa ja Sonoran aavikko. Maisemaltaan Meksiko on pääosin ylänköä ja vuoristoa, ja sen molemmilla rannikoilla kulkeekin Sierra Madre -vuoristo. Vuoristo yhtyy Meksikon ylängön eteläpuolella Sierra Volcánico Transversal -nimiseksi, tuliperäiseksi alueeksi, jolla sijaitsee runsaasti sekä sammuneita että toimivia tulivuoria. Atlantin puolella oleva rannikko on alavaa seutua, jossa on paljon laguuneita, dyynejä ja särkkiä. Meksikossa on peräti 150 jokea.

Lämmin ilmasto

Tiheää mangroverämeikköä La Ventanillan kylän lähistöllä. (kuva: Thelmadatter CC-SA)

Tiheää mangroverämeikköä La Ventanillan kylän lähistöllä. (kuva: Thelmadatter CC-SA)

Meksikon ilmasto vaihtelee subtrooppisesta trooppiseen. Maa on jaettu korkeuserojen mukaisesti eri ilmastovyöhykkeisiin. Yli puolet Meksikosta on kuivaa aluetta, jossa sademäärät ovat vähäiset. Itärannikolla sataa eniten; varsinainen sadekausi on kesäisin toukokuun ja elokuun välisenä aikana. Pohjois-Meksikossa on paljon havupuita ja niiden lisäksi myös setrejä ja tammia. Aroseuduilla kasvaa pääasiassa erilaisia pensaita ja kaktuksia. Etelä-Meksikossa on sademetsiä, ja rannikolla mangroverämeitä.

Meksikolainen keittiö tortilloineen

Meksikolainen keittiö on yhdistelmä intiaanien ja espanjalaisten ruokakulttuuria. Meksikolaisen keittiön antimet sotketaan usein tex-mexiin, joka on Yhdysvalloissa syntynyt sovellus meksikolaisesta ruuasta. Monet meksikolaisen ja tex-mex-keittiön ruuat ovat samannimisiä, mutta keskenään hieman erilaisia. Meksikolaisessa keittiössä maissi, pavut, kurpitsa ja avokado sekä mausteista etenkin korianteri ja chili ovat suosittuja. Aterian perustan muodostavat maissiletut eli tortillat. Tortilloja täytetään esimerkiksi avokadosta valmistetulla guacamole-kastikkeella, frijoles-papumuhennoksella, kananmunalla ja kalkkunalla. Tacoiksi kutsutaan rullalle käärittyjä tai avoimia tortilloja, quesadillasit ovat puolestaan vehnäjauhoista tehtyjä tortilloja, joiden täytteenä on esimerkiksi juustoa.

Kadunvarsien mehubaareista saa ostettua raikkaita, vilvoittavia juomia. (kuva: Thelmadatter CC-SA)

Kadunvarsien mehubaareista saa ostettua raikkaita, vilvoittavia juomia. (kuva: Thelmadatter CC-SA)

Keitot ovat mausteisia ja maukkaita, esimerkiksi sianlihasta ja maissista valmistettua pozolea kannattaa maistaa. Meksikolaiseen keittiöön kuuluvat olennaisena osana myös kala- ja äyriäisruuat. Kansallisjuoma tequilaa on tarjolla monenlaisina versioina, joista kutakin käytetään erityisesti tiettyyn tarkoitukseen. Useat meksikolaiset, miedot oluet, kuten Sol ja Corona, ovat tunnettuja maailmallakin. Jälkiruokalikööreistä etenkin kahvilikööri Kahlua on kuuluisa. Kannattaa myös piipahtaa mehubaarissa nauttimassa tuoreista hedelmistä valmistettuja juomia.

Matkaan!

Meksikoon järjestetään valmiita matkoja etenkin Jukatanin niemimaalla sijaitseviin kohteisiin. Myös erilaisia yhdistelmämatkoja on tarjolla. Hintataso on rantakohteiden hotellialueilla likimain sama kuin Suomessa, mutta kauempana niistä edullisempi. Kannattaa huomioida, että kaupat, ravintolat, pankit ja valuutanvaihtopisteet eivät saa ottaa vastaan seteleitä, jotka ovat revenneitä tai joihin on tehty merkintöjä. Säännös koskee kaikkia valuuttoja, joten setelien kunto on hyvä tarkastaa aina sellaisia saadessaan. Hotelleja on tarjolla kaikenlaisille matkailijoille aina bungaloweista All Inclusive -vaihtoehtoihin. Osa kohteista sopii hyvin myös lapsiperheille, ja matkustaa voi ympäri vuoden.

Matkalinkit

Lennot Hotellit Matkat ja lomat
Aihe: Kaupunkilomat, Matkakohteet, Pohjois-Amerikka, Rantalomat, Sukellus, Teema
Lisää matkailuvinkki / kommentti