Tuhannen ja yhden yön Marokko

Tuhannen ja yhden yön Marokko

Marokon kuningaskunta sijaitsee Afrikan luoteisosassa. Sen pitkä rantaviiva ulottuu Atlantin valtamereltä Välimerelle saakka. Marokossa voi viettää länsimaisen rantaloman, mutta halutessaan pääsee tutustumaan myös paikalliseen elämänmenoon.

Kiehtova arabimaa

Marokon pohjoisosassa vallitsee välimerellinen ilmasto, mutta sisämaassa on kesäisin hyvin kuumaa ja kuivaa. Suurin osa arabimaan asukkaista on sunnimuslimeja. Virallisena kielenä puhutaan arabiaa, mutta myös ranskaa käytetään laajalti. Maan pohjoisosissa puhutaan puolestaan paljon espanjaa. Etenkin ranskan osaamisesta on iso apu, sillä paikalliset eivät juuri taida englantia.

Agadir

Marokon lounaisosissa sijaitseva Agadir on suosittu lomakohde. Portugalilaisten perustama rantakaupunki tuhoutui miltei täysin vuonna 1960, jonka jälkeen se rakennettiin uudestaan. Agadirista on haasteellista löytää aitoa afrikkalaistunnelmaa, mutta jos malttaa nähdä hieman vaivaa, sitä voi kuitenkin aistia. Katukuvassa ei juuri näy naisia, vaan kahvilat ja ravintolat ovat miesten valtakuntaa.

(kuva: Nino Verde CC-SA)

(kuva: Nino Verde CC-SA)

Paikallista elämää pääsee tarkastelemaan valtavalla souk-alueella. Basaarin kätköistä voi tehdä hyviä löytöjä, kunhan muistaa tinkiä. Välipalaksi mukaan voi napata tuoreita hedelmiä ja kauniita, käsintehtyjä pikkuleipiä ja makeisia. Kotiinviemisiksi kannattaa hankkia vaikkapa mausteita ja teetä sekä vartalo- ja hiusöljyjä. Hammam-kylpylässä käyminenkin on mieleenpainuva elämys, jota ei kannata jättää väliin. Hammam on myös varmin paikka kohdata paikallisia naisia.

Marrakech

Sisämaassa sijaitseva, kiehtova Marrakechin kaupunki on kuin suoraan Tuhannen ja yhden yön saduista. Sen uudemman osan keskellä on muurin rajaama, elämää kuhiseva Medina eli vanhakaupunki. Koristeelliset holvikaaret ja kupolit sekä värikkäät kankaat ja upeat itämaiset matot häikäisevät. Puheensorina ja huumaava mausteiden tuoksu saavat pään pyörälle. Djemaa el Fnan tori täyttyy päivällä käärmeenlumoajista ja kojuista, joissa myydään esimerkiksi mehua. Illan tullen alueen tunnelma muuttuu mystiseksi, kun tarinankertojat, tanssijat ja ilveilijät valtaavat torin.

(kuva: Luc Viatour / www.Lucnix.be CC-SA)

(kuva: Luc Viatour / www.Lucnix.be CC-SA)

Aromikasta ruokaa

Marokkolainen ruoka on mausteista, muttei tulista. Korianteria, juustokuminaa ja minttua suositaan paljon. Taginessa hitaasti kypsytetyissä pataruuissa on mahtava aromi. Raaka-aineina käytetään etenkin lammasta ja kanaa sekä kasviksia ja kuivattuja hedelmiä. Myös tuoreesta kalasta ja muista merenelävistä valmistetut ruuat ovat herkullisia. Lähes poikkeuksetta jälkiruuaksi tarjoillaan pienistä koristeellisista laseista makeaa, tuoreesta mintusta ja runsaasta sokerista haudutettua teetä.

Matkaan!

Marokkoon tehdään tätä nykyä hyvin vähän valmismatkoja. Se on kuitenkin Kilroy Travelsin matkavalikoimassa. Lisäksi Finnmatkoilta voi varata  TEMA-kiertomatkan, jonka aiheena on Marokon kuninkaalliset kaupungit.

Matkalinkit

Lennot Hotellit Matkat ja lomat
Aihe: Afrikka, Matkakohteet, Rantalomat, Surffaus, Teema
Lisää matkailuvinkki / kommentti