Marmaris ja Icmeler – aurinkovarma rantakohde

Marmaris ja Icmeler – aurinkovarma rantakohde

Turkin Välimeren puoleisella rannikolla, Muğlan maakunnassa sijaitsevat vierekkäiset kaupungit Marmaris ja Icmeler. Alue on ensisijaisesti rantalomakohde, mutta seudun antiikin ajoista alkava historia, upea luonto ja moderni yöelämä tekevät siitä erinomaisen vaihtoehdon lähes kenelle tahansa lomamatkalaiselle.

Marmariksen alue oli vielä 1980-luvulle asti varsin hiljaista, pääosin kalastajaperheiden asuttamaa seutua. Paikkakunnalla on kuitenkin mahtava historia, sillä lähistöllä sijainnut Efeson kaupunki tunnettiin Artemiin temppelistä. Temppeli oli yksi antiikin maailman seitsemästä ihmeestä, ja sen rauniot ovat yhä nähtävillä Efesossa. Matkailijoiden löydettyä Turkkiin, Anatolian rannikolle, oli suosio heti valtavaa, sillä paikka on kuin luotu lomanviettoon.

Marmaris – historiallinen merenrantakaupunki

Marmariksen kaupungin ympärillä kohoavat suojaisat vuoret ja edessä aukeaa Välimeri

Paitsi Efesos, on Marmariksen lähellä myös monia muita historiallisia kohteita, kuten Caunosin muinainen rannikkokaupunki. Antiikin ajoista on tunnettu myös Pamukkalen kalkkikivimuodostuma ja kuumat lähteet. Itse asiassa myös Marmariksen kaupunkia hallitseva Marmariksen linna on alunperin rakennettu jo ennen ajanlaskun alkua, noin 2500 vuotta sitten.

Nykyiseen muotoonsa Marmariksen linna nousi 1500-luvulla Ottomaanihallitsija Suleiman Suuren rakennuttamana. 1970-luvun lopulta alkaen linna on toiminut museona, ja se onkin yksi Marmariksen suosituimpia käyntikohteita, ja sijaitsee aivan kaupungin keskustassa. Ikivanhan linnoituksen vieressä sijaitsee yhtä vanha satama, joka yhä vetää purjehtijoita ympäri maailman. Marmariksen satamassa pysähtyvät myös monet risteilyalukset, ja satamassa onkin varsin kansainvälinen tunnelma.

Jos linnan näkeminen ei matkailijalle riitä, kannattaa ehdottomasti vierailla Efesossa. Tämä muinainen kaupunki oli maailman kuulu paitsi temppelistään, myös eräs Rooman valtakunnan suurimmista asutuskeskuksista. Efesossa on myös upean Celsus-kirjaston rauniot. Paikan turkkilainen nimi on Efes, ja sen mukaan on myös nimetty suurin paikallinen olutmerkki.

Helppo liikenne ja saavutettavuus

Marmaris on suomalaiselle varsin vaivaton kohde, sillä monet lentoyhtiöt lentävät Helsingistä suoraan Dalamanin lentokentälle, noin tunnin ajomatkan päähän Marmariksesta. Lentokentältä pääsee kaupunkiin helposti joko Shuttle Bus –yhteyksillä, joita tarjoavat esimerkiksi Havas ja Holidayhoppa –yhtiöt, tai yksityisellä pikkubussikuljetuksella.

Dolmus-pikkubusseilla liikkuminen kaupungissa on helppoa

Vuorten ympäröimä Marmaris on varsin tiivis kaupunki, joten liikkuminen kaupungissa hoituu pääosin kävellen. Mikäli kuitenkin syntyy tarvetta mennä pidemmälle, pääsee pääteitä pitkin varsin näppärästi liikkumaan edullisilla Dolmus -pikkubusseilla. Kuljettajia voi pyytää jättämään pois missä tahansa matkan varrella. Icmelerin ja Marmariksen välillä kulkee rento rantabulevardi, ja kaupungit ovat kävelyetäisyydellä toisistaan.

Marmariksen luonnonnähtävyydet: Pamukkale ja kilpikonnat

Icmelerin ja Marmariksen seutu on luonnoltaan upeaa: merta reunustavat pitkät hiekkarannat, ja lahtien pohjukoissa sijaitsevia suojaisia kaupunkeja ympäröivät metsien peittämät, kumpuilevat vuoret. Alueella on myös erikoisempia kohteita, joista varmasti kärkeen sijoittuu UNESCO:n Maailmanperintölistallekin päässyt Pamukkale. Pamukkalen erikoisuus ovat 30-40 asteisen kalkkipitoisen veden liottamat jyrkänteet, joille on muodostunut puuvillamaisia, valkeita penkereitä ja kuumia altaita. Paikka tunnettiin jo antiikin aikana, ja valtavat kävijämäärät uhkasivat sen herkkää luontoa 1980-luvulla. Nykyisin kävijöillä on mahdollisuus kylpeä jyrkänteiden alla sijaitsevassa altaassa, jonne vesi johdetaan jyrkänteeltä. Pamukkalen vedellä uskotaan olevan terveyttä edistäviä vaikutuksia, ja kuuma kylpy onkin takuuvarma rentouttaja.

Toinen erikoisuus ovat Dalyanin kalastajakylän hiekkarannat, joilla tavataan erittäin uhanalaista valekarettikilpikonnaa (caretta caretta). Lähellä Caunosin raunioita sijaitseva ranta on merikilpikonnien ohella myös muuten vaikuttava pituutensa vuoksi. Myös paikalliset kalakauppiaat ovat todella värikkäitä tyyppejä riehakkaine tarjouskilpailuineen ja pakollisine tinkimisineen. Matka Marmariksesta ei ole pitkä, ja kyytejä kaupungista järjestävät useat tahot.

Yöelämä ja rantabaarit

Hotellien allasbaareissa voi usein saada palvelua myös suomeksi

Etelä-Turkin kohteista Marmaris saattaa olla yöelämältään tunnetuin. Kaupungin kaksi tunnetuinta baari- ja yökerhoaluetta ovat Uzunyalin ranta ja sataman lähellä sijaitseva ”baarikatu”. Molemmat paikat tarjoavat monipuolisen valikoiman rauhallisista kahviloista sporttibaareihin ja isoihin yökerhoihin.

Sataman baarikadulla sijaitsevat kaupungin tunnetuimmat klubit kuten Greenhouse ja Crazy Daisy. Kadulla, jonka puolivirallinenkin nimi on nykyisin Bar Street, on myös monia rauhallisempiakin paikkoja, kuten pieniä olutpubeja ynnä muuta.

Uzunyali, eli pitkä hiekkaranta Marmariksesta Icmeleriin on myös otollinen yöelämän kohde. Uzunyalissa on lähinnä isompia yökerhoja. Monet klubit ovat kaksikerroksisia siten, että yläkerran tanssilattialla on kirjaimellisesti ”vain taivas kattona” ja meri avautuu edessä, ja tarjoavat siten hieman vaihtelua hikisiin kotimaisiin kellariklubeihin verrattuna.

Drinkkien hinnat ovat samaa luokkaa kuin Suomessa, mutta päiväsaikaan varsinkin rantabaareissa on tinkimisen varaa. Illalla tinkiminen ei oikein onnistu, sillä klubeilla tunnelma on varsin tiivis.

Marmaris ja Icmeler muodostavat yhdessä lähialueiden kanssa ison, monipuolisen ja varsin kiinnostavan kohteen kävijälle kuin kävijälle. Alue on tietysti varsin tyypillinen rantakohde, mutta sitä kai räntäsateen ja hyttysten seasta lähdetään hakemaankin.

Matkalinkit

Lennot Hotellit Matkat ja lomat
Aihe: Eurooppa, Matkakohteet
Lisää matkailuvinkki / kommentti