Manchester – monipuolinen kulttuurikaupunki

Manchester – monipuolinen kulttuurikaupunki

Manchester on tunnettu stadioneita täyttävistä huippubändeistään ja jalkapallojoukkueistaan. Manchester on kuitenkin paljon muutakin kuin futista ja musiikkia: eläväinen kaupunki on paikka jokaiselle, joka haluaa syödä herkullista ruokaa maailman jokaiselta laidalta, tehdä loistavia löytöjä niin antikvariaateista kuin ostoskeskuksistakin tai vaikkapa tutustua kaupungin monipuoliseen historiaan.

Manchester on kuuluisa siitä, että se oli maailman ensimmäinen teollistunut kaupunki ja esitti tärkeää roolia teollisessa vallankumouksessa 1800-luvun alussa. Jo keskiajalla kaupunki oli Englannin puuvillateollisuuden keskus. Manchester kilpailee Birminghamin kanssa Britannian kakkoskaupungin asemasta. Monet mieltävät Manchesterin kuitenkin voittajaksi, sillä kaupunki on merkittävä korkeakoulutuksen, taiteiden, median ja talouden keskus. Säiden suhteen paras aika vierailla kaupungissa on ehdottomasti kesällä, kun lämpötila pysyttelee 20 asteen paikkeilla. Sateita tulee kuitenkin melko paljon läpi vuoden ja sää voi muuttua nopeastikin, joten siihen kannattaa varautua.

Nähtävyyksiä ja näköaloja

Onneksi sadetta pääsee suojaan esimerkiksi kaupungin lukuisiin museoihin ja pubeihin. Yleisvaikutelman Manchesterista saa parhaiten yläilmoista: kokeile esimerkiksi Beetham Tower -pilvenpiirtäjän 23.kerroksessa sijaitsevaa näköalabaaria nimeltä Cloud 23. Kaupungin suosituimpiin nähtävyyksiin kuuluu Manchesterin kaupungintalo, jonka uusgoottilainen tyyli lumoaa. Rakennuksesta voi löytää myös mehiläisten kuvia, sillä mehiläinen on kaupungin tunnuseläin. Lisää goottilaistyyliä löytää Manchesterin katedraalista, joka komeilee joen rannalla.

Historiaa ja kulttuuria

Historian ystävät suuntaavat Castlefield Urban Heritage Park –puistoon, josta voi bongailla roomalaisten ajan raunioita. Historiafriikit ilahtuvat myös kaupungin lukuisista museoista, joista moniin on vapaa pääsy. Yksi vaikuttavimmista on sota-aiheinen Imperial War Museum North.

Lisää kulttuuria voi nauttia muodikkaalla The Quays -satama-alueella, jonka maamerkki The Lowry -keskus pitää sisällään lukemattomia taidegallerioita, teattereita, baareja ja ravintoloita. Pohjois-Englannin suosituimman taiteilijan LS Lowryn mukaan nimetty keskus on nähtävyys jo itsessään: alumiinista ja titaanista valmistettu rakennus on modernia arkkitehtuuria näyttävimmillään.

Musiikkia ja makuja

Chinatownissa on tunnelmaa (Kuva: Pete Birkinshaw CC BY 2.0)

Chinatownissa on tunnelmaa (Kuva: Pete Birkinshaw CC BY 2.0)

Manchester on monen kuuluisan yhtyeen kotikaupunki. Niin The Bee Gees, Joy Division, New Order, Oasis, Take That kuin The Smiths:kin on kotoisin sieltä. Uusimmista virtuooseista tulee mainita ainakin Hurts. Kaupungilla on eläväinen yöelämä, josta jokainen yökyöpeli löytää viihdykettä itselleen. Halusi sitten bailaamaan klubeille tai istuskelemaan pubeihin, kaikki onnistuu.

Kun nälkä yllättää, voi itseään hemmotella brittikeittiön herkuilla. Britit eivät ehkä ole tunnettuja herkullisesta ruoastaan, mutta se ennakkoluulo unohtuu maistellessaan perinteisiä piiraita ja makkaroita. Sunnuntaisin kannattaa tsekata Sunday Roast -aterioita tarjoavat ravintolat, sillä herkullinen paahtopaistiateria kruunaa pyhäpäivän takuuvarmasti. Makuja maailmalta halajavan kannattaa suunnata Chinatowniin, josta myös kasvissyöjät löytävät herkullista apetta.

Jalkapalloa ja shoppailua

Manchester Unitedin ja Manchester Cityn kotikaupunki on myös jokaisen jalkapallofanin ykköskohde. Manchester Unitedin kotistadion Old Trafford on maan toiseksi suurin stadion, johon kuuluu myös Manchester United -museo. Opastetulla kierroksella pääsee tutustumaan stadioniin tarkemmin. Mikäli haluaa päästä katsomaan joukkueen kotipeliä, kannattaa liput varata hyvissä ajoin: pelit ovat niin paikallisten kuin turistienkin suosiossa.

Shoppailija taas ilahtuu esimerkiksi kaupungin lukuisista ostoskeskuksista. Klassisia valintoja ovat Selfridge’s ja
Harvey Nichols, Trafford Centre tai Triangle taas sopivat kenelle tahansa. Kaupungin shoppailualue keskittyy pääkadun Deansgaten varrelle ja ympäristöön. Northern Quarter -alue taas on jokaisen levyjä tai kirjoja etsivän ykkösalue.

Matkalla Manchesteriin

Finnair lentää suoraan kaupunkiin. Budjettimatkailija voi lentää Suomen Manchesterista, Tampereelta, Lontooseen ja matkustaa Virgin Train -junalla kaupunkiin. Majoittua voi monella eri hintahaitarilla, tasokkaista hotelleista edullisiin hostelleihin asti. Manchester Unitedin kotipelien aikaan hotellit tosin ovat lähes poikkeuksetta tupaten täynnä, joten liikkeellä kannattaa olla ajoissa. Kaupungissa voi liikkua jalan, ilmaisella Metroshuttle-bussilla, joka liikkuu tärkeimpien asemien ja pysäkkien välillä, sekä muilla busseilla, raitiovaunuilla, paikallisjunilla tai takseilla.

Manchester Unitedin kotipeli Old Trafford -stadionilla on unohtumaton kokemus (Kuva: Crystian Cruz CC BY-ND 2.0)

Manchester Unitedin kotipeli Old Trafford -stadionilla on unohtumaton kokemus (Kuva: Crystian Cruz CC BY-ND 2.0)

Matkalinkit


Aihe: Eurooppa, Kaupunkilomat, Ostokset
Lisää matkailuvinkki / kommentti