Malta – saarivaltio uskomattomalla historialla

Malta – saarivaltio uskomattomalla historialla

Keskellä Välimeren turkooseja aaltoja sijaitsee kolme pientä saarta, jotka yhdessä muodostavat Maltan valtion. Antiikin ajoista kukoistanut merenkulkijoiden ja kauppiaiden Malta on kiehtova sekoitus arabialaista, italialaista ja brittiläistä kulttuuria. Välimerellinen ilmasto pitää huolen viihtyvyydestä erityisesti kesäaikaan.

Valletta on aito satamakaupunki

Vallettan keskusta on rakennettu kumpuilevalle niemelle (kuva: Samoano GFDL)

Kolmesta asutusta saaresta koostuva Malta on Euroopan pienimpiä valtioita. Pääsaari Malta on pääkaupunki Vallettan hallitsema, ja kaupunkia ympäröivät kylät ovat kasvaneet kiinni kaupunkiin muuttuen sen esikaupungeiksi. Pääkaupungin perusti Johanniittain ritarikunta, eli Maltan ritarikunta 1500-luvulla. Valtiota hallinneen suurmestarin palatsi on yhä eräs Vallettan vaikuttavimpia nähtävyyksiä. Eheä, historiallinen Valletta on valittu myös UNESCO:n Maailmanperintölistalle.

Suurmestarin palatsin ohella 1500-luvulta periytyvät myös kaupunginmuuri sekä Pyhän Johanneksen katedraali, jossa on nähtävillä italialaisen Caravaggion maailmankuulu maalaus Johannes Kastajan mestaus. Samoilta ajoilta on peräisin myös Our Lady Mont Carmel –luostari. Myöhempää historiaa esitellään esimerkiksi St. Elmon linnoituksessa Vallettan niemimaan kärjessä, jonka sotahistoriallinen museo käsittelee toista maailmansotaa. Erinomainen museo on myös Vallettan vanhassa kaupungissa sijaitseva kansallinen arkeologinen museo.

Merenkulkijoiden kaupunkina Valletta on aina elänyt satamastaan ja erityisesti telakoistaan. Jo tuhatkunta vuotta ennen ajanlaskun alkua foinikialaiset laivanrakentajat hakkasivat saarten metsät viimeistä puuta myöten laivanrakennusaineiksi. Malta on edelleen täysin puuton. Nykyisin Vallettan telakka muodostaa merkittävän vientiteollisuuden tukijalan. Pääsatamaan on hyvät näkymät Ylemmästä ja Alemmasta Barrakka-puistosta. Varsinainen shoppailukohde Malta ei oikein ole, sillä tuontituotteiden hinnat ovat varsin korkeat, ja valikoimakaan ei suomalaisittain juuri yllätä. Pienet puodit ja kahvilat toki ovat kauniita.

Kehittyvä yöelämä vetää nuoria

Nuorempia matkailijoita on viime aikoina alkanut näkyä eläkeläisten saarena tunnetun Maltan hotelleissa yhä enemmän. Nuoria matkailijoita houkuttaa erityisesti paikallisten englannin kielen taito sekä baarien ja yökerhojen edulliset hinnat. Monet nuoret tulevat myös kielikurssien mukana opiskelemaan englantia.

Maltan yöelämä on perinteisesti sijainnut Vallettan keskustassa, jossa on monia isoja yökerhoja. Nykyisin kasvussa on St. Julianin ja Pacevillen alueet Vallettan pohjoispuolella, jonne varsinkin paikalliset nuoret suuntaavat viikonloppuisin. Useimpiin baareihin ja yökerhoihin ei ole sisäänpääsymaksua, joten yöelämä on varsin liikkuvaista. Paikallisten olutmerkkien kuten Ciskin hinnat ovat todella edullisia, ja muutenkaan hintataso ei ole kovin korkea.

Ympäri Maltan pääsaarta

Ggantijan megaliittitemppeli Maltalla on ihmiskunnan varhaisimpia monumentteja (kuva: -jkb- GFDL)

Maltan ainutlaatuinen ja tapahtumarikas historia ulottuu 5000-luvulle ennen ajanlaskun alkua. Siitä lähtien saaria ovat pitäneet hallussaan esimerkiksi roomalaiset, arabit, sisilialaiset, turkkilaiset ja viimeiseksi britit. Kaikki asukkaat ovat jättäneet kerroksia saarten historiaan ja rakennusperintöön, sekä tietysti kulttuuriin. Maltan kieli esimerkiksi on arabian murre, johon on sekoittunut italialaisia piirteitä. Paikalliset puhuvat kuitenkin hyvää englantia, joka onkin saarivaltion toinen virallinen kieli. Lisäksi monet osaavat italiaa.

Maltalla onkin helppo tulla toimeen englannilla. Myös liikkuminen on vaivatonta ja ennen kaikkea uskomattoman halpaa oransseilla julkisen liikenteen busseilla. Koska etäisyydet ovat pieniä, myös taksilla liikkuminen on suomalaisittain kohtuuhintaista.

Pääsaari Maltan ympäri pääsee päivittäin risteilemään laivoilla, jotka lähtevät Vallettan satamasta. Useimmin liikennöi Captain Morgan Cruises –yhtiö. Maltan saaren kiertävä risteily kestää koko päivän. Kiintoisa veneilykohde on myös Blue Grotto –luolasto pääsaaren eteläpäässä. Sinne lähtevät erilliset veneet omasta laituristaan. Pääsaaren länsirannalla sijaitsee Maltan paras hiekkaranta Golden Bay.

Maltan ainutlaatuiset muinaistemppelit

Vaikka Maltan historia on viimeisen kolmen tuhannen vuoden aikana ollut poikkeuksellisen monipuolinen ja kiinnostava, on sitä vanhempi historia mahdollisesti vielä uskomattomampaa.  Noin 5000-6000 vuotta sitten Maltan saaria asutti kulttuuri, joka jätti jälkeensä hämmästyttäviä, kivipaasista kasattuja hautatemppeleitä.

Nämä megaliittiset, eli suurista kivistä kasatut rakennelmat ovat maailman mittakaavassakin varhaisimpia näin monumentaalisia rakennelmia. Kulttuurista ei tiedetä paljoakaan, mutta sen jäänteet kuten Hagar Qimin ja Mnjadran temppelit saaren länsirannalla ovat hämmentäviä. Kuuluisa muinaiskohde on myös samaan kulttuuriin liittyvät Hal-Saflienin hypogeum, eli maanalainen hautapaikka. Viisituhatta vuotta sitten kukoistanut korkeakulttuuri jätti jälkeensä myös mystisiä uria tai ’kiskoja’ Maltan peruskallioon.  Näiden jälkien merkitys on jäänyt arvoitukseksi historioitsijoille.

Mdinan kiehtovat kujat

Mdinan keskiaikaiset kujat ovat kapeita ja sokkeloisia

Pääsaaren keskellä sijaitsee Mdinan kaupunki. Tämä kaunis ja rauhallinen kaupunki oli Maltan pääkaupunki 1500-luvulle asti, ja se on säilyttänyt keskiaikaisen kaupunkikaavan sokkeloisine ja kapeine kujineen. Mdina on nykyisin pääosin rajattu autoliikenteeltä, joten se on kävelijän paratiisi monine nähtävyyksineen tiiviillä alueella.

Mdinan kaupunki erotettiin ympäröivästä Rabatin kaupungista roomalaisten valloittajien aikana. Silloin rakennettiin myös kaupunkia ympäröivä muuri, jonka laella kävely paljastaa upeat näkymät joka suuntaan pääsaarelle. Maltan piispanistuin sijaitsee Mdinan Paavalin katedraalissa, joka nykymuodossaan on peräisin 1600-luvulta. Alkuperäinen, keskiaikainen kirkko tuhoutui pääosin maanjäristyksessä. Katedraalin yhteydessä toimii katedraalimuseo, jonka monet pienet näyttelyt kertovat mielenkiintoisia tarinoita Maltan historiasta.

Maltan pikkusaaret Comino ja Gozo

Pääsaari Maltan ohella valtioon kuuluu kaksi muutakin asuttua saarta, Comino ja Gozo. Cominon saari on hyvin pieni, ja asukasluku on laskettavissa yhden käden sormilla. Sen sijaan Gozon saari on hieman isompi, ja sen pääkaupunki on nimeltään Victoria. Jos haluaa kokea hieman rauhallisempaa Maltaa, kannattaa viettää lomansa Gozolla. Saaren lähivesissä sijaitsee esimerkiksi paljon kiinnostavia sukelluskohteita, ja myös historiallisia kohteita saarella on riittämiin. Monet Vallettasta lähtevät risteilyt kulkeva Cominon ja Gozon ohitse, jolloin saarten linnoitukset näyttäytyvät upeina korkeimmilla kohdilla.

Malta on monipuolisen historian kyllästämä saarivaltio, jonne ei ehkä kannata lähteä ilman kiinnostusta historiaan tai yöelämään, sillä hiekkarannat ovat vähissä. Mikäli Välimeren alueen omaperäisin historia kuitenkin sattuu kiinnostamaan, on Malta erinomainen paikka pidempiaikaiseenkin oleiluun.

Matkalinkit

Lennot Hotellit Matkat ja lomat Risteilyt

Aihe: Eurooppa, Matkakohteet
Lisää matkailuvinkki / kommentti