Sukellusparatiisi ja luksuslomakohde Malediivit

Sukellusparatiisi ja luksuslomakohde Malediivit

Malediivit on eksoottinen rantalomakohde keskellä valtamerta. Se tarjoaa puitteet unohtumattomalle lomamatkalle häikäisevän valkoisine rantoineen ja syvän turkoosin värisine vesineen. Malediiveilla on mahdollisuus sukeltaa, surffata, ottaa aurinkoa ja ylipäätään nauttia elämästä kookospalmujen ja upeiden merenelävien keskellä. Jos kaipaat hemmottelua ja rentoutumista, ota suunnaksi Malediivit.

Maailman matalin valtio

Malediivit on saaristo Intian valtamerellä. Lähin sitä oleva manner on Intia, jonka eteläosan lounaispuolella tämä kokonaisuudessaan noin 800 kilometrin pituinen saariryhmä sijaitsee. Lähes 1200 saaren rykelmästä 200 saarella on asutusta ja sen lisäksi noin 80 saarta käytetään matkailijoiden majoitukseen.

Malediiveja ympäröi häikäisevän kirkas merivesi (kuva: Nevit Dilmen CC-BY-SA)

Malediiveja ympäröi häikäisevän kirkas merivesi (kuva: Nevit Dilmen CC-BY-SA)

Suurin osa Malediivien väestöstä on aasialaisia ja asuu maan pääkaupungissa Maléssa. Väkiluku on kaiken kaikkiaan hieman vajaat 400 000 asukasta. Maan virallinen kieli on divehin kieli, joka muistuttaa hieman arabiaa ja urdun kieltä. Divehin aakkoset muistuttavatkin paljon arabialaisia aakkosia. Matkailijat voivat olla kielen suhteen huoletta, sillä tärkeimmillä matkailusaarilla käytetään myös paljon englantia ja saksaa.

Malediivien korkein kohta on vain 2,4 metrin korkeudessa meren pinnasta, mikä tekee siitä maailman matalimman valtion. Korkeiden kohtien puuttuessa merenpinnan pysyvä nousu voisi uhata Malediivien olemassaoloa ja tämä uhka onkin viime aikoina otettu ihan tosissaan.

Trooppinen ilmasto ja aina tuoretta kalaa

Malediivit on trooppisen ilmastonsa puolesta ihanteellinen matkakohde, mikä ehkä selittääkin osan sen suosiosta. Ympäri vuoden päivälämpötila pysyttelee 24-33 asteen välillä. Kun tähän lisätään merituuli, on ilmasto korkeasta kosteudesta huolimatta todella miellyttävä. Malediiveilla on yksi sadekausi, joka ajoittuu kesään. Muuten saaristossa on ympäri vuoden melko kuivaa.

Malediivien kulttuuri on muodostunut paljon meriteitse kulkeneiden kansojen kautta. Kulttuurissa onkin nähtävillä intialaisia, afrikkalaisia, arabialaisia, maleasialaisia ja indonesialaisia vaikutteita. Intian vaikutus näkyy myös malediivilaisissa ruoissa, joissa käytetään paljon saman tyyppisiä mausteita kuin intialaisessa keittiösä. Koska kala on turismin ohella Malediivien tärkeimpiä elinkeinoja, käytetään perinneruoissa hyvin paljon tonnikalaa ja muuta tuoretta kalaa.

Auringonpalvontaa ja vesiaktiviteetteja

Sukeltamalla näyttäytyy aivan kokonaan toisenlainen maailma

Sukeltamalla näyttäytyy aivan kokonaan toisenlainen maailma

Malediivit ovat tyypillinen rantalomakohde, joka tarjoaa kuitenkin myös eksotiikkaa perinteisten etelän lomakohteiden rinnalle. Puhtaanvalkeat hiekkarannat ja oikeasti kirkkaan turkoosi merivesi riittävät tekemään kenet tahansa onnelliseksi ja tarjoavat uskomattomat puitteet auringonpalvonnalle ja rentoutumiselle.

Pelkästään auringossa makaamiseen ei kuitenkaan tässä upeassa saaristovaltiossa tarvitse tyytyä, sillä Malediivit tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia erilaisiin aktiviteetteihin. Perinteinen turistien ja myös paikallisten suosiossa oleva harrastus on surffaus, jota voi kokeilla halutessaan yksin tai paikallisen opettajan avustuksella. Surffauksen ohella myös purjelautailu on Malediiveilla mahdollinen harrastus.

Malediivit ovat saariryhmä keskellä valtamerta, joten ei liene yllätys, että suurin osa aktiviteeteista tapahtuu meressä. Malediiveja ympäröivät värikkäät koralliriutat ja henkeäsalpaavan kauniit laguunit, joiden parissa sukeltaminen ja snorklaaminen ovat unohtumattomia kokemuksia. Veden alle tekisi mieli jäädä, koska pinnan alla on kokonaan toinen maailma, jossa erilaiset kalat, simpukat ja muut merenelävät elävät täysin omaa, kiehtovaa elämäänsä. Malediiveilla on saarista riippuen ilmaisia tai maksullisia sukelluskursseja, joille aloittelijan kannattaa ehdottomasti osallistua.

Hemmottelua ja rauhallista illanviettoa

Malediivit on suosittu lomakohde monille teemalomille ja matkanjärjestäjät tarjoavatkin esimerkiksi valmiita häämatkoja saaristovaltioon. Omatoimisetkin rentoutumislomat, häämatkat tai hemmottelulomat onnistuvat Malediiveilla erinomaisesti. Lomalle voi lähteä myös perheen kesken, sillä Malediivit tarjoaa mielenkiintoisen ja eksoottisen lomaympäristön.

Malediivien yöelämä on rauhallista verrattuna moniin suosittuihin turistikohteisiin, minkä vuoksi Malediivit sopiikin erinomaisesti rauhallisista illoista ja paikallisesta hyväntuulisesta, hillitystä yhdessäolosta nauttivalle. Monet hotellit järjestävät jonkinlaista iltaohjelmaa, kuten tansseja. Mitään ostoskeskuksia ei Malediiveilta löydä, mutta turisteille tarjolla on kuitenkin ostosmahdollisuuksia, joista löytää varmasti tuliaiset ja kotiinviemiset.

Pääkaupunki Malé ja lukuisat paratiisisaaret

Malediivien kansallispuu on kookospalmu

Malediivien kansallispuu on kookospalmu

Malé on rauhallinen kaupunki ollakseen maan pääkaupunki. Kaupungin harmonisuus ja kiireettömyys viestivätkin hyvin malediivilaisia elämänarvoja. Maléssa voi kuluttaa päiviään kiertelemällä markkinoita, juttelemalla paikallisten kanssa ja tutustumalla esimerkiksi malediivilaisiin ruokiin. Maailmankuuluja kulttuurinähtävyyksiä Maléssa ei ole, mutta malediivilaisesta näkökulmasta merkittäviä paikkoja voi kuitenkin kaupungista löytää.

Monesti matkailijat siirtyvät Malésta muihin kohteisiin ja Malediivien paratiisisaarissa onkin paljon valinnanvaraa. Ari Atoll on suosittu kohde mm. häämatkalaisten keskuudessa, koska erilaiset hoidot ja hemmottelu ovat saarella suosittuja. Päivän saa kulumaan myös yksinkertaisesti ihailemalla upeita laguuneja tai snorklaamalla koralliriutoilla.

Addu Atoll on seitsemän saaren muodostama atolli, joka tarjoaa matkailijalle eniten aktiviteetteja. Addu Atollilla voi mm. lähteä pyöräretkelle ja ylittää yhteensä kolmen saarta tai keskittyä lukuisiin vesiaktiviteetteihin, kuten sukellukseen ja surffauksen. Malén lisäksi eniten asukkaita asuu juurikin Addu Atollilla.

Raa Atoll on yksi pohjoisimpia saaria Malediiveilla ja se onkin rauhan ja rentoutumisen tyyssija. Saarelta ei löydy kuin yksi hotelli, joten sinne hakeutuvat matkailijat kaipaavat omaa rauhaa ja haluavat nauttia elämästä hiekkarantojen ja sinisen meren syleilyssä. Palveluita ei saarelta kuitenkaan puutu, vaan hotellimajoitukseen kuuluuvat asianmukaiset ateriat ja virvokkeet.

Matkalla Malediiveille

Malediiveiltä löytyy useita yleellisiä hotelleja (kuva: Nevit Dilmen CC-BY-SA)

Malediiveiltä löytyy useita yleellisiä hotelleja (kuva: Nevit Dilmen CC-BY-SA)

Malediivit sijaitsee kaukana, joten Suomesta ei järjestetä suoria lentoja maahan. Helpoin ja vaivattomin tapa on varata valmismatka, mutta edullisia lentoja etsivät saattavat löytää kohtuuhintaiset lennot, jotka tekevät välilaskuja suurissa kaupungeissa Euroopassa ja Aasiassa.

Malediiveilta ei ole lainkaan vaikea löytää majoitusta, koska monet saaret on pyhitetty vain matkustajien majoituspalveluille. Tarjolla on runsaasti täysihoitoja tarjoavia hotelleja ja kylpylähotelleja. Pienen ja vaatimattoman hotellin löytäminen Malediiveilta on harvinaisempaa, mutta luksushotelleille vaihtoehdon tarjoavat laguunien ylle rakennetut bungalowit.

Malediiveissa ei tarvitse liikkua moottoriajoneuvoilla oikeastaan muualla kuin pääkaupunki Maléssa, eikä se silloinkaan ole välttämätöntä. Helpoiten saaristossa pääsee paikasta toiseen kävellen ja pidemmät matkat voi taittaa vaikka polkupyörällä. Saaresta toiseen pääsee kätevästi veneellä ja varsinkin majoituskohteet huolehtivat kyllä asiakkaidensa kuljettamisesta.

Suomen kansalaiset saavat 30 päivää voimassa olevan viisumin, kun saapuvat Malediiveille, joten sen hankkimisesta etukäteen ei tarvitse huolehtia. Viisumia voidaan jatkaa 90 päivällä, jos ilmoittaa asuinpaikkansa oleskelun ajaksi.

Rahana hotellisaarilla käyvät dollarit ja isommilla saarilla lähes kaikki maksukortit käyvät. Käteistä rahaa kannattaa varata mukaan, koska rahaa ei pysty nostamaan saarilla. Malediivit on melko hintava matkakohde niin majoituksen kuin matkustamisenkin puolesta, joten riittävän suuri budjetti kannattaa varata, jos aikoo sinne matkustaa.

Malediiveille matkustaessa kannattaa ottaa huomioon, että maahan ei saa missään nimessä viedä alkoholia tai sianlihaa. Alkoholia voi ostaa kuitenkin hotellien ravintoloista. Maasta pois puolestaan ei saa kuljettaa hiekkaa tai simpukoita.

Matkalinkit

Lennot Hotellit Matkat ja lomat
Aihe: Intian valtameri, Matkakohteet, Rantalomat, Sukellus, Surffaus
Lisää matkailuvinkki / kommentti