Madrid – kuninkaallinen kaupunki kulttuurin ystäville

Madrid – kuninkaallinen kaupunki kulttuurin ystäville

Madrid, Espanjan vehreä pääkaupunki, on kulttuurista nauttivan mekka. Kaupungissa on lukuisia museoita ja muita kiinnostavia nähtävyyksiä, ja siellä on kuvattu suurin osa Petro Almodóvarin elokuvista. Madrid hemmottelee myös jalkapallon ystäviä: kaupungin ylpeyksien Real Madridin ja Atlético Madridin kotiareenoilla tunnelma on pelien aikaan katossa. Madrid toimii myös oivana tukikohtana, sillä lähistöllä on useita kiinnostavia kaupunkeja, joihin on helppo tehdä päiväretkiä.

El Retiro historiannälkäisille, Casa de Campo lapsiperheille

Espanjan pääkaupunki Madrid sijaitsee maan keskiosassa. Madridissa vallitsee välimerellinen ilmasto viileine talvineen ja kuumine kesineen. Talvella lämpötila voi laskea öisin jopa pakkasen puolelle, kesäisin keskilämpötila on miellyttävä päälle parikymmentä astetta. Lämpötiloihin vaikuttavat myös vuorilta puhaltavat, ajoittain kovatkin tuulet.

Kaupungin läpi virtaava Manzanares-joki yhtyy alajuoksullaan suurempaan Jarama-jokeen. Joet tuovat kaupunkiin kaivattua virvoitusta, sillä järviä on vain muutama. Sen sijaan Madrid on lukuisine puistoineen hyvin vehreä. Luoteisosassa Madridia on Monte de El Pardon luonnonpuisto. Parque del Buen Retiro eli El Retiro on puolestaan puolitoistakilometrinen puistoalue lähellä Pradon museota. El Retirossa sijaitsi aikoinaan kuninkaallinen palatsi, mutta se tuhoutui miltei kokonaan Napoleonin sodissa. Säästyneissä rakennuksissa toimii museoita. Puistoalueen keskellä on iso tekojärvi, jonka rannalla on suurikokoinen Espanjan kuningas Alfonso XII:n muistomerkki. Puistossa käydessään kannattaa katsastaa myös Palacio de Cristal, kristallipalatsi.

Palacio de Cristal hohtaa kauniisti auringossa.

Palacio de Cristal hohtaa kauniisti auringossa.

Lähellä El Retiroa, Itsenäisyyden aukiolla eli Plaza de la Independencialla sijaitsee Puerta de Alcalá -riemukaari. Riemukaari koostuu viidestä holvista, ja se on rakennettu kalkkikivestä ja graniitista. Riemukaariaukiolta lähtee Calle de Alcalá -katu, jolle on keskittynyt kaupungin liike-elämä.

Parque del Oeste on Madridin kauneimpia puistoja, ja siellä sijaitsee ainutlaatuinen, muinaisegyptiläinen temppeli Templo de Debod. Assuanin padon rakennustöiden vuoksi useita historiallisesti merkittäviä rakennuksia uhkasi jäädä veden alle vuonna 1960, ja UNESCO pyysi apua kohteiden pelastamiseksi. Espanja auttoi  Abu Simbelin temppelin siirtämisessä, ja sai Egyptiltä vastalahjaksi Templo de Debodin.

Templo de Debodin egyptiläistemppeli on mystinen näky iltavalaistuksessaan. (kuva: Rodrigo Gianesi CC-BY)

Templo de Debodin egyptiläistemppeli on mystinen näky iltavalaistuksessaan. (kuva: Rodrigo Gianesi CC-BY)

Casa de Campo on valtava, yli 1 700-hehtaarinen puistoalue, jonne mahtuvat niin Madridin eläintarha, Madrid Arena eli Telefónica Arena kuin Parque de Atracciones de Madrid -huvipuistokin. Puisto on entistä kuninkaallista metsästysmaata ja suosittu nykyään etenkin paikallisten lapsiperheiden keskuudessa.

Paseo del Prado – taiteen kultainen kolmio

Museo del Prado kuuluu taiteen kultaiseen kolmioon. (kuva: losmininos CC-SA)

Museo del Prado kuuluu taiteen kultaiseen kolmioon. (kuva: losmininos CC-SA)

Paseo del Pradon museokolmikko muodostaa Madridin museoiden kolmen kärjen. Museo del Pradossa on esillä merkittävä eurooppalaisen taiteen kokoelma 1300- ja 1800-lukujen väliltä. Atochan rautatieaseman lähellä sijaitsevassa Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofíassa eli Museo Reina Sofíassa keskitytään pääasiallisesti 1900-lukuiseen taiteeseen. Entisessä sairaalassa toimivan Reina Sofían aarteisiin kuuluu useita Salvador Dalin ja Pablo Picasson töitä, mutta myös muiden tunnettujen taiteilijoiden teoksia. Museo Thyssen-Bornemisza esittelee Thyssen-Bornemiszan paronin ja paronittaren taidekokoelmaa, joka käsittää niin alkuaikojen kirkkotaidetta kuin nykytaidettakin.

Vilkkaat Puerta del Sol – ja Plaza Mayor -aukiot

Puerta del Sol, Auringon portti, yhdistää kymmenen katua suureksi aukioksi. Aukio on Madridin vilkkaimpia paikkoja, ja siellä on metro- ja bussiliikenteen solmukohta. Paikalliset kokoontuvat sinne uudenvuodenaattona seuraamaan vuoden vaihtumista. Se on toiminut myös useiden historiallisten tapahtumien näyttämönä: aukiolla on esimerkiksi murhattu aikoinaan Espanjan pääministeri. Puerta del Solin ympärillä on lukuisia nähtävyyksiä, kuten Espanjan maantieverkoston nollapistelaatta, entinen postitalo Casa de Correos, Madridin symboleita karhua ja mansikkapuuta esittävä veistos sekä kuningas Kaarle III:n ratsastajapatsas. Aukion lähettyvillä on myös paljon tavarataloja ja ketjuliikkeitä.

Muutama kortteli Puerta del Solilta on toinen vilkas aukio, Plaza Mayor. Plaza Mayor on Madridin keskus ja lukuisine ravintoloineen suosittu illanviettopaikka. Aukiota reunustavat mahtavat renessanssin ajalta peräisin olevat rakennukset, ja sen keskellä on Filip III:n patsas. Plaza Mayorin ympäristöstä saa hankittua perinteisiä espanjalaisia tuotteita, kuten ruokatavaroita ja hattuja.

Valtaisa kuninkaallinen palatsi Palacio Real de Madrid ja mahtava Almudenan katedraali

Madridin länsiosassa sijaitsee Espanjan kuninkaan valtava virka-asunto Palacio Real de Madrid. Siellä pidetään lähinnä virallisia juhlatilaisuuksia; kuninkaallinen perhe asuu El Pardon kaupunginosassa pienemmässä Palacio de la Zarzuela -palatsissa. Palacio Real de Madridissa on esillä lukuisia tunnettujen taiteilijoiden teoksia ja arvokkaita kuninkaallisia kokoelmia, kuten maailman suurin Stradivarius-viulujen kokoelma. Palatsin takana on suuri Campo del Moron puutarha, josta osa on avoinna yleisölle.

Kuninkaallisen palatsin vahdinvaihto on hauskaa katseltavaa.

Kuninkaallisen palatsin vahdinvaihto on hauskaa katseltavaa.

Palacio Real de Madridin lähettyvillä on Madridin kuninkaallinen oopperatalo Teatro Real, Plaza de Oriente, jossa on Espanjan kuninkaallisia esittäviä patsaita, ja Santa María la Real de Almudenan katedraali. Almudenan katedraalin rakentamista ruvettiin suunnittelemaan 1500-luvulla, mutta rakennustyöt aloitettiin vuonna 1883. Katedraali vihittiin käyttöön vasta vuonna 1993. Sen ulkoasu on uusklassinen, mutta sisäpuoli uusgoottilainen. Almudena on Espanjan kruununprinssi Felipen ja kruununprinsessa Letizian hääkirkko.

Matkaan!

Madridiin on helppo päästä, ja valita voi halpalentoyhtiöiden ja Finnairin kaltaisten, perinteisempien yhtiöiden välillä. Lentokentältä pääsee keskustaan kätevimmin metrolla. Etenkin sesonkiajan ulkopuolella voi löytää hyvinkin edullisen majoitusvaihtoehdon, joten hintoja kannattaa seurata tarkasti. Matkatoimistot tarjoavat myös valmismatkoja, jos lentoja ja hotellia ei halua etsiä ja varata itse.

Matkalinkit

Lennot Hotellit Matkat ja lomat
Aihe: Eurooppa, Kaupunkilomat, Matkakohteet, Teema
Lisää matkailuvinkki / kommentti