Maailmanympärimatkat

Maailmanympärimatkat

Maailmanympärimatkat ovat oiva tapa päästä näkemään maailmaa laajemmin ja tutustua erilaisiin paikkoihin siellä täällä. Maailmanympärimatkoihin kannattaa varata riittävästi aikaa ja niiden suunnitteleminen kunnolla ennen matkaa on suotavaa. Parhaimmillaan maailmanympärimatkat ovat unohtumattomia kokemuksia täynnä upeita elämyksiä ja uusia kulttuureja. Voit halutessasi suunnitella matkan alusta asti itse tai hyödyntää erilaisia valmiita matkoja.

Ota huomioon ennen matkalle lähtemistä

Los Angeles

Los Angeles

Ilman voimassaolevaa passia ei luonnollisesti voi lähteä mihinkään. Passin on oltava voimassa vielä puoli vuotta matkan jälkeen. Passin lisäksi on hoidettava kuntoon mahdolliset viisumit. Viisumit kannattaa ehdottomasti tilata etukäteen, vaikka sellaisen saaminen jonkun maan rajalta voi olla mahdollista. Kolmas pitkälle matkalle lähtiessä ehdottomasti hoidettava asia on matkavakuutus. Matkavakuutuksen ottaminen ulkomaanmatkalle on aina suotavaa, mutta varsinkin pitkälle reissulle, jossa vieraillaan useissa eri kohteissa, se on aivan välttämätön.

Ennen matkaa on hyvä selvittää, millaisia rokotuksia ja lääkkeitä kohteissa voi tarvita. Varsinkin Aasian ja Afrikan kohteet saattavat vaatia useitakin rokotuksia. Lisäksi esimerkiksi Malaria-alueille matkatessa on hankittava erillinen Malaria-lääkitys.

Suunnittele matka itse tai hyödynnä valmismatkoja

Maailmanympärimatkan suunnitteluun kuuluu olennaisena osana matkakohteiden valinta. Voit halutessasi suunnitella matkan täysin itse. Tällöin kannattaa suunnitella ja varata hyvissä ajoin lennot eri kohteiden välillä. On myös suotavaa laskea melko tarkasti, miten kauan missäkin kohteessa aikoo viipyä. Maailmanympärimatkalle lähtijän kannattaakin ehdottomasti varata matkan tekoon riittävästi aikaa. Sen lisäksi, että aikaa menee eri kohteissa vierailemiseen ja niihin tutustumiseen, vie matkustaminen hyvin suuren osan koko reissun kokonaiskestosta.

Voit halutessasi hyödyntää valmiita maailmanympärimatkoja. Tarjolla on yleensä useita eri vaihtoehtoja vähän sen mukaan, mitä matkailija voisi haluta matkallaan tehdä. Monesti paketteihin on yritetty laittaa mahdollisimman monipuolisesti erilaisia matkakohteita, jotta matkasta saataisiin tosissaan kaikki irti. Vaihtoehtoisesti matkailija voi varata esimerkiksi sellaisen maailmanympärimatkan, joka keskittyy jonkun tietyn aktiviteetin ympärille. Surffaus-teemainen maailmanympärimatka esimerkiksi vie matkailijan sellaisiin kohteisiin, joissa on parhaat puitteet surffaamiselle. On myös olemassa erikseen esimerkiksi sellaisia matkoja, jotka keskittyvät lähinnä erilaisten saarten kiertämiseen. Tällainen matka sopii hyvin eksotiikkaa hakevalle auringonpalvojalle.

Bali (kuva: Jos Dielis CC-BY)

Bali (kuva: Jos Dielis CC-BY)

Eri hintaisia matkavaihtoehtoja

Maailmanympärimatkapaketteja on olemassa valmiiksi räätälöityjä paketteja, jotka sisältävät ihan kaiken eli lennot, majoituksen ja mahdollisesti erilaisia aktiviteetteja matkakohteissa. Edullisempia paketteja ovat sellaiset, joihin sisältyvät pelkät lennot. Tällöin voit itse etsiä itsellesi sopivan hintaisen majoituksen ja keksiä kohteissa omaa tekemistä. Matkojen tarjoajat tosin yleensä kuitenkin tekevät muutamia ehdotuksia matkakohteidensa näkemisen ja kokemisen arvoisista asioista. Lisäksi matkojen tarjoajat auttavat monesti matkojen suunnittelussa, jos matkailija niin tahtoo.

Maailman ympäri matkustaminen ei ole kaikkein edullisin matkavaihtoehto, joten budjettia kannattaa matkalle varata riittävästi. Hintaan voi vaikuttaa valitsemalla sellaisen matkan, joka sisältää vain muutamia matkakohteita. Myös matkan kesto vaikuttaa olennaisesti hintaan. Liian montaa kohdetta ei kuitenkaan kannata yrittää käydä liian lyhyessä ajassa, koska kukaan ei halua matkustaa maailman ympäri vierailemalla pelkästään lentokentillä.

Esimerkkejä matkareiteistä

Erilaisia matkakohteita on useita. Käytännössä katsoen vain taivas on rajana, mutta valmiit pakettimatkat tarjoavat yleensä muutamia valmiita reittivaihtoehtoja. Reitit kannattaa valita sen mukaan, millaiset kohteet kiinnostavat eniten. Monet suuret kaupungit ovat usean eri reitin varrella, koska lentoyhteydet ympäri maailman ovat niistä sen verran hyvät. Tällaisia kaupunkeja löytyy jokaisesta vierailtavasta maanosasta, mutta vaihtelevat hieman eri reittivaihtoehdoista riippuen.

Helsinki-Hongkong-Auckland-Cookinsaaret-Los Angeles-Lontoo-Helsinki

Tämä esimerkkireitti kattaa mukavasti kohteita ympäri maailman. Se on edullinen vaihtoehto, koska lennot eri kohteiden välillä ovat suoria. Tarjolla on suurkaupunkeja ja erilaisia aktiviteetteja, sekä kiinalaista kulttuuria, Uuden-Seelannin vihreää luontoa ja rentoa elämänasennetta, yhdysvaltalaista glamouria ja vilinää eurooppalaisessa metropolissa.

Tämä reitti sopii henkilölle, joka haluaa nähdä kohteita ympäri maailman ja tahtoo nähdä ja kokea lomallaan mahdollisimman paljon. Tällaiselle reitille matkustusaikaa kannattaa varata vähintään kuukausi.

Sydneyn oopperatalo (kuva: Diliff CC-BY-SA)

Sydneyn oopperatalo (kuva: Diliff CC-BY-SA)

Helsinki-Singapore-Bali-Brisbane-Cairns-Auckland-Honolulu-San Fransisco-Los Angeles-Helsinki

Tämän kaltainen reitti on sukeltajan mieleen. Kohteiden paljoudesta johtuen matkalla tulisi viipyä ainakin kaksi kuukautta, jotta ehtii nähdä ja kokea kaiken mahdollisen. Kohteet ovat yhdistelmä suuria kaupunkeja ja upeita merenrantoja ja valliriuttoja. Australia tarjoaa henkeäsalpaavan upeat puitteet sukeltamiselle ja Hawaijin rannat eivät jää missään nimessä toiseksi. Matka ei ole pelkkää vesiurheilua, vaan tarjolla on myös tulivuoria ja sademetsiä, sekä upeita suurkaupunkeja.

Reitti on erinomainen valinta maailmanympärimatkalle, koska se kattaa useita kohteita eri maanosista ja esittelee kauniita ja ikimuistoisia paikkoja, joihin ei välttämättä muuten erikseen tulisi lähdettyä. Reitin varrella on kohteita, joista monet ovat lähes jokaisen ihmisen unelmalomakohteiden listalla.

Helsinki-Los Angeles-Manila-Bangkok-Helsinki

Tämän tyyppinen reitti sopii loistavasti niille, jotka ovat viehättyneitä Aasiasta. Tarjolla on kaksi Aasian suurkaupunkia ja samalla mahdollisuus tutustua niin Filippiineihin kuin Thaimaahan pintaa syvemmältä. Koe ja näe upeat saaret ja vietä unelmaloma Aasiassa. Lisäksi pääset vilkaisemaan Hollywoodin meininkiä ja tutustumaan paikalliseen glamouriin läheltä.

Helsinki-Buenos Aires-Santiago-Pääsiäissaari-Tahiti-Auckland-Christchurch-Sydney-Brisbane-Darwin-Bali-Singapore-Bangkok-Helsinki

Jos olet unelmoinut käyväsi elämäsi aikana lähes jokaisessa maanosassa, tämä reitti on sinun mieleesi. Se kattaa kohteita neljästä eri maanosasta. Koska kohteita on paljon ja välimatkat ovat pitkiä, matkustamiseen kannattaa varata kolmisen kuukautta. Matkan aikana pääset tutustumaan Etelä-Amerikan latinorytmeihin, mystiseen Pääsiäissaareen ja Australian kauniiseen luontoon ja eläimiin, joita et tapaa koskaan missään muualla. Aasiaakaan ei tästä matkapaketista ole unohdettu, vaan tarjolla on kattava kurkistus upeisiin hiekkarantoihin, suussasulavaan ruokaan ja eksoottisiin aktiviteetteihin, joista voit valita mieleisesi.

Pääsiäissaaret (kuva: Rano Raraku quarry CC-BY-SA)

Pääsiäissaaret (kuva: Rano Raraku quarry CC-BY-SA)

Jos mikään ei tunnu riittävän, on monilla matkojen tarjoajilla sellaisiakin maailmanympärimatkoja, jotka kattavat ihan kaiken. Pääset näkemään ja kokemaan maailman sen jokaisesta kolkasta. Tällaiset matkat ovat kuitenkin muihin pakettimatkoihin verrattuna todella hintavia ja niihin on varattava aikaa suunnilleen puolisen vuotta. Ne kuitenkin tarjoavat sellaisia elämyksiä, jotka muistaa lopun elämäänsä.

Matkalinkit


Aihe: Maailmanympärimatkat, Matkailu
Lisää matkailuvinkki / kommentti