Enkelten kaupunki Los Angeles

Enkelten kaupunki Los Angeles

Los Angeles on pinta-alaltaan Yhdysvaltain suurin kaupunki, joten auton vuokraaminen helpottaa suuresti siihen tutustumista. Selkeässä moottoritieverkostossa ajaminen on helppoa, ja kaupunkialueilta surauttaa ajoittaisista liikenneruuhkista huolimatta suhteellisen nopeasti lännen hiekkarannoille. Jos käytössä on auto, voi yhden päivän pyhittää myös lähiympäristön viinitiloihin tutustumiselle. L.A. muodostuu oikeastaan tiiviistä joukosta pikkukaupunkeja sekä esikaupunkialueita ja varsinaisia kaupunginosia. Niistä muutama on esitelty tarkemmin alla.

Downtown

Lon Angelesin liikekeskustaa kutsutaan nimellä Downtown, ja se sijaitsee parinkymmenen kilometrin päässä rannikolta. Keskusta on rakentunut ajan saatossa kaupungin vanhimman osan, El Pueblo de Los Angelesin, ympärille. Kävelyaluetta olevan Old Plazan kortteleissa voi ihailla jäljellä olevia, alkuperäisiä rakennuksia. Arkkitehtoonisesti hieno kohde on myös Union Station -rautatieasema, joka edustaa art deco -tyyliä.

Linjakas Disney Concert Hall on Frank Gehryn suunnittelema.

Linjakas Disney Concert Hall on Frank Gehryn suunnittelema.

Persoonallisia ostoksia voi tehdä Chinatownissa olevan Chung King Roadin pikkuliikkeissä, ja tutustua kannattaa myös Koreatowniin ja Little Tokyoon. Chinatownin länsipuolella olevalla Grand Avenuella on Walt Disney Concert Hallin lisäksi modernin taiteen museo MOCA, jonka kokoelmissa on muun muassa Andy Warholin teoksia.

Beverly Hills

Rodeo Drive on tunnettu merkkiliikkeistään, mutta sitä pitkin on mukava kuljeskella ilman ostoaikeitakin. (kuva: Torsten Bolten CC-SA)

Rodeo Drive on tunnettu merkkiliikkeistään, mutta sitä pitkin on mukava kuljeskella ilman ostoaikeitakin. (kuva: Torsten Bolten CC-SA)

Beverly Hills tunnetaan ennen kaikkea toinen toistaan mahtavammista luksustaloistaan, joissa asustaa julkisuudesta enemmän ja vähemmän tunnettuja henkilöitä. Tarjolla on jopa karttoja, joihin on merkitty kuuluisuuksien asuintaloja. Beverly Hills on myös erinomainen paikka ostostentekoon; pienemmän budjetin matkaaja voi aloittaa ikkunaostoksilla Rodeo Drivella ja siirtyä sieltä tositoimiin vaikkapa läheisille Beverly Drivelle ja Canon Drivelle.

Hollywood

Hollywoodin yllä tuntuu leijailevan alati ainakin hitusen verran tähtipölyä, eikä ihme: alue tunnetaan useista elokuvastudioistaan, jotka tosin nyttemmin ovat siirtyneet pääkallopaikalta lähistöympäristön pikkukaupunkeihin. Studioista ainakin Universal Studiosille pääsee vierailulle. Hollywood-kukkuloiden korkeimmalla huipulla, Mount Leella, oleva Hollywood-kyltti on alueen symboli.

Hollywood Boulevardin varrella oleva Grauman’s Chinese Theatre on näyttävä ilmestys. Vanhan Hollywood-glamourin kulta-aikaan 1920-luvulla rakennetun elokuvateatterin edustalla on betonilaattoja, joihin lukuisat tähdet ovat painaneet kengän- ja kädenjälkensä sekä raapustaneet nimikirjoituksensa.

Levy-yhtiö Capitol Recordsin entinen päämaja Capitol Tower Hollywood Boulevardilla. (kuva: Downtowngal CC-SA)

Levy-yhtiö Capitol Recordsin entinen päämaja Capitol Tower Hollywood Boulevardilla. (kuva: Downtowngal CC-SA)

Samaisella kadulla on myös Hollywood Walk of Fame -kävelykatu, jolla on pari tuhatta eri julkisuuden henkilöille tai Aku Ankan kaltaisille kuvitteellisille hahmoille omistettua tähteä. Tähden saa tunnustukseksi työstä joko elokuva-, musiikki-, radio-, teatteri- tai televisioalalla – ovatpa jotkut saaneet useitakin tähtiä, jos saavutuksia on kertynyt monella saralla. Samassa korttelissa on lisäksi Oscar-gaalan pitopaikkana tunnettu Kodak-teatteri.

Matkaan!

Lennot Los Angelesiin on helppo varata itse esimerkiksi Finnairilta, mutta matkajärjestelyt onnistuvat myös matkatoimiston kautta. Los Angeles kuuluu muun muassa Tjäreborgin Flex-valikoimaan ja Kaleva Travelin kohdevalikoimaan. Hotelleja on tarjolla monilla alueilla, joista ainakin viihtyisä Santa Monica palmujen reunustamine rantabulevardeineen on kätevä tukikohta.

Kannattaa huomioida, että Yhdysvaltoihin saapuvilla matkustajilla täytyy olla sähköinen matkustuslupa eli ESTA. Kaksi vuotta voimassa olevaa lupaa haetaan internetin kautta viimeistään kolme vuorokautta ennen matkaa. Passin tulee olla voimassa koko oleskelun ajan ja sen on täytettävä Yhdysvaltojen viranomaisten vaatimukset. Myös lapsilla pitää olla oma passi. Viisumia ei sen sijaan tarvita alle kolme kuukautta kestävällä matkalla.

Matkalinkit

Lennot Hotellit Matkat ja lomat
Aihe: Kaupunkilomat, Matkakohteet, Pohjois-Amerikka, Rantalomat, Sukellus, Surffaus, Teema
Lisää matkailuvinkki / kommentti