Lontoo kutsuu kaikenikäisiä

Lontoo kutsuu kaikenikäisiä

Englannin ja Yhdistyneen kuningaskunnan pääkaupungissa Lontoossa riittää näkemistä ja kokemista kaikenikäisille. Lontoo sopii erinomaisesti viikonloppumatkan kohteeksi, mutta siellä viihtyy mainiosti vaikka useammankin viikon. Museotarjonta on kattava, ja voit liikkua niin The Beatlesien, Viiltäjä-Jackin kuin Sherlock Holmesinkin jalanjäljissä. Teatterista ja musiikista kiinnostuneita kohtaa runsaudenpula. Historiasta innostuneille on useita kiehtovia nähtävyyksiä, ja jos haluaa ottaa lunkimmin, aikansa saa käytettyä myös ostoksia tehden. Lontoo on kaupunki, jossa käytyään palaa sinne varmasti uudestaan.

Kuhiseva London City

Thamesin pohjoisrannalla oleva London City on Lontoon vanhinta osaa. Siellä ei ole juurikaan asuntoja, vaan pääasiassa toimistorakennuksia. London City on kuitenkin matkailijan kannalta kiinnostava alue, sillä siellä sijaitsevat esimerkiksi Towerin linna ja St Paulin katedraali.

Unescon maailmanperintökohteiden luetteloon kuuluva Tower of London on aivan London Cityn itärajalla. Keskiaikainen, vallihautojen ympäröimä linna toimii museona, ja siellä säilytetään kruununjalokiviä. Heti linnan kupeessa on kuuluisa Tower Bridge –silta. Toweriin tutustumiseen kannattaa varata runsaasti aikaa, sillä linna koostuu lukuisista eri rakennuksista. Opastetulle kierrokselle osallistuminen on suositeltavaa.

St Paulin katedraali on kaunis sekä sisältä että ulkoa. (kuva: Diliff CC-SA)

St Paulin katedraali on kaunis sekä sisältä että ulkoa. (kuva: Diliff CC-SA)

St Paulin katedraali on monille tuttu Walesin prinsessa Dianan ja prinssi Charlesin hääkirkkona. Katedraalin tunnusmerkki on mahtava kattokupoli. Kaikkiaan 530 askeleen kapuaminen Golden Galleryyn eli kultaiseen galleriaan kannattaa, sillä sieltä avautuu upea näköala yli kaupungin.

Viiltäjä-Jackin jalanjäljissä East Endissä

London Cityn itäpuolista kaupunginosaa kutsutaan East Endiksi. East End tunnetaan työväenluokan ja maahanmuuttajien asuinalueena, eikä se ole niinkään matkailijoiden suosiossa. Siellä vierailu kuitenkin kannattaa, mikäli haluaa kaivautua hieman pintaa syvemmälle ja kokea muutakin kuin perusnähtävyydet. Brick Lane –katu on täynnä herkullista intialaista ruokaa tarjoavia ravintoloita, ja sen päässä on baarien ja vintage-kauppojen keskittymä. East End on myös alue, jolla Viiltäjä-Jack murhasi prostituoituja 1800-luvulla. The White Hart –pubi Whitechapel High Streetilla on ehdoton käyntikohde, mikäli Viiltäjä-Jack kiinnostaa.

West End teattereineen

London Cityn länsipuolella oleva West End on osa Westminsterin kaupunginosaa. West Endissä ovat parhaimmat teatterit – se on Lontoon vastine Yhdysvaltojen Broadwaylle. Erityisesti musikaalitarjonta on vaikuttava. West Endin keskustassa sijaitsee Piccadilly Circus, joka on kuuluisa räiskyvistä neonvaloistaan ja videotauluistaan. Piccadilly Circusin laidalla on lordi Shaftesburyn suihkulähde ja Anteros-veistos. Sen välittömässä tuntumassa on Sohon alue, joka on tunnettu pubien, baarien, ravintoloiden ja klubien keskittymänä.

Valomainokset ovat Piccadilly Circusin tunnusmerkki. (kuva: Jared Preston CC-SA)

Valomainokset ovat Piccadilly Circusin tunnusmerkki. (kuva: Jared Preston CC-SA)

Trafalgar Squaren ympäristössä on paljon kiinnostavia nähtävyyksiä

Westminsterin suurimman aukion, Trafalgar Squaren, keskellä on suihkulähde ja Trafalgarin taistelun voittaneen Horatio Nelsonin patsas pronssileijonineen. Aukiolla järjestetään jouluisin perinteiset myyjäiset. Trafalgar Squaren laidalla on National Gallery –taidemuseo. Siellä on esillä laaja eurooppalaisen taiteen kokoelma, jonka helmiin lukeutuu muun muassa Vincent van Goghin Auringonkukkia-teos. Aukiolta lähtee yksi Lontoon merkittävimmistä kaduista, The Mall, joka päättyy Buckinghamin palatsin edustalle. Buckinghamin palatsi on kuningasperheen virallinen koti, ja sinne on mahdollista päästä opastetulle kierrokselle. Myös vahdinvaihto on hauskaa katseltavaa.

Buckinghamin palatsissa on kaikkiaan 775 huonetta.

Buckinghamin palatsissa on kaikkiaan 775 huonetta.

Toinen Trafalgar Squarelta lähtevä, kiinnostava katu on Whitehall. Whitehallin kuuluisin poikkikatu lienee Downing Street, jonka talo numero 10 toimii pääministerin virka-asuntona. Katu on kuitenkin suljettu yleisöltä. Whitehall johtaa etelään Westminster Palacelle eli parlamenttitalolle, jonka torni Big Ben –kelloineen lyö tasatunnein. Kellotorni on toiminut aikoinaan niskuroivien kansanedustajien vankilana.

London Eye ja Westminster Abbey

Westminster Abbey edustaa goottilaista tyyliä. (kuva: Gordon Joly CC-SA)

Westminster Abbey edustaa goottilaista tyyliä. (kuva: Gordon Joly CC-SA)

Aivan parlamenttirakennuksen ja Thames-joen vieressä kohoaa 135 metrin korkeuteen London Eye –maailmanpyörä. Selkeällä säällä maailmanpyörästä voi nähdä jopa kymmenien kilometrien päähän. Kannattaa huomioida, että yksi kierros kestää peräti puolisen tuntia. Lontoota voi tarkastella myös toisenlaisesta perspektiivistä Thames-jokea pitkin kulkevista veneistä. Jokiristeilyillä on tavallisesti nauhoitettu opastus.

Läheinen Westminster Abbey tunnetaan kuninkaallisten kruunajais- ja hautajaispaikkana. Hautapaikka goottilaistyylisessä kirkossa on suuri kunnianosoitus. Niin kutsutussa runoilijoiden nurkkauksessa on useiden tunnettujen kirjailijoiden, kuten Charles Dickensin, viimeinen leposija. Westminsterin palatsi, St. Margaret’s –kirkko ja Westminster Abbey muodostavat yhdessä Unescon maailmanperintökohteen.

Kauppakatuja pitkin kylään Sherlock Holmesin luo ja Madame Tussauds’n vahakabinettiin

Westminsterin pohjoisosissa on lukuisia kauppakatuja, joista tunnetuimmat lienevät Regent Street ja Oxford Street. Regent Street vie Piccadilly Circusin kautta Regent’s Park –puistoon, jossa on esimerkiksi Lontoon eläintarha. Arthur Conan Doylen Sherlock Holmes –etsivätarinoista innostuneet eivät voi sivuuttaa vierailua Holmesin ”kotitalossa” Baker Street 221 B:ssä, joka on aivan Regent’s Parkin eteläpuolella. Talossa toimii virallinen Sherlock Holmes –museo. Baker Street on Oxford Streetin poikkikatu.

Sherlock Holmesin "kotitalossa" toimii museo. (kuva: Cezary CC-SA)

Sherlock Holmesin "kotitalossa" toimii museo. (kuva: Cezary CC-SA)

Kulman takana Sherlock Holmesin kodista on Madame Tussauds’n vahakabinetti. Vahakabinettiin kuuluu erillinen Chamber of Horrors –osio, jota ei voi suositella heikkohermoisille. Kummituslinnamaisen kauhukammion reitin varrelle on lavastettu aidonoloisia Lontoon katunäkymiä menneiltä ajoilta, ja kierrosta ryydittävät maskeeratut, roolipukuiset näyttelijät.

Hyde Park ja Harrods

Ilmakuva valtavasta Hyde Parkista. (kuva: Ben Leto CC-BY)

Ilmakuva valtavasta Hyde Parkista. (kuva: Ben Leto CC-BY)

Oxford Street johtaa valtavaan, 140-hehtaariseen Hyde Park –puistoon, jossa sijaitsevat muun muassa Speakers’ Corner, Serpentine-järvi ja yleisölle avoinna oleva, Walesin prinsessa Dianan asunto Kensington Palace. Hyde Parkin eteläpuolella, Brompton Roadilla, on kuuluisa Harrodsin tavaratalo. Tavaratalossa myydään kaikkea mahdollista maan ja taivaan välillä, ja se tilataan, mitä valikoimissa ei satu olemaan. Erityisesti jouluosasto on talvisesta juhlasta nauttiville elämys. Myös ruokaosastolla kannattaa tehdä kierros. Candy Shopista saattaa tarttua mukaan tuliaisiksi vaikkapa peltirasiallinen Harrods-karkkeja. Harrodsilla on lisäksi Walesin prinsessa Dianan ja Harrodsin entisen omistajan pojan Dodi Fayedin muistopaikka.

Mahtava British Museum ja iki-ihana Notting Hill

Bloomsburyssa, West Endin itäpuolella sijaitseva British Museum on yksi maailman suurimmista museoista: sen kokoelmiin kuuluu miljoonia esineitä. Museota onkin melko lailla mahdotonta ottaa haltuun yhdellä käyntikerralla. Onkin järkevää tutustua etukäteen tarjontaan esimerkiksi museon internetsivuilla ja valita mielenkiintoisimmat osastot – esimerkiksi muinaista Egyptiä esittelevä näyttely muumioineen on hyvin vaikuttava. Mikäli aikaa on, museossa voi poiketa vaikka useampana päivänä, sillä sisäänpääsy on ilmainen. Museon myymälöistä taasen voi tehdä mielenkiintoisia löytöjä.

Portobello Roadin markkinoilla on mukava tunnelma ja ihmisvilinä. (kuva: Alexrk2 CC-SA)

Portobello Roadin markkinoilla on mukava tunnelma ja ihmisvilinä. (kuva: Alexrk2 CC-SA)

Notting Hillin alue ja etenkin Portobello Road on täynnä elämää. Portobello Roadilla järjestetään viikonloppuisin markkinat, joilla myydään antiikkia, pikkutavaroita ja kirjoja. Aikaa kannattaa varata runsaasti, sillä tutkittavaa riittää. Parhaat löydöt voi tehdä aamuisin. Notting Hillissä on kuvattu samanniminen, suosittu, romanttinen elokuva.

Matkaan!

Suomesta on helppo päästä Lontooseen. Tarjolla on niin halpalentoja kuin esimerkiksi Finnairin suoria lentojakin. Hotelleissakin riittää valinnanvaraa erittäin ylellisestä hyvin vaatimattomaan. Metroverkosto toimii niin hyvin, että keskustahotelli ei ole välttämättömyys.

Matkalinkit

Lennot Hotellit Matkat ja lomat
Aihe: Eurooppa, Kaupunkilomat, Matkakohteet, Teema
Lisää matkailuvinkki / kommentti