Laskettelumatkat – huipputason laskettelua Alpeilla ja Euroopan ulkopuolella

Laskettelumatkat – huipputason laskettelua Alpeilla ja Euroopan ulkopuolella

Laskettelu on harrastus, joka on lähellä monen suomalaisen sydäntä. Kotimaan rinteistä löytyy hyviä vaihtoehtoja, mutta kun ne on jo nähty ja koettu riittävän monta kertaa, saattaa alkaa kaivata suuremmille apajille muualle maailmaan. Parhaat laskettelurinteet löytyvät Euroopan Alpeilta, mutta laskettelemaan voi halutessaan lähteä vieläkin kauemmas, kuten Yhdysvaltoihin ja Japaniin.

Järjestettyjä matkoja tarjolla monipuolisesti

Suomessa laskettelumatkoja tarjoavat useat matkanjärjestäjät. Tunnetuin on Alppimatkat,
joka järjestää monipuolisia lasketteluretkiä Alppien jokaiseen laskettelumaahan. Suomesta löytyy muita matkanjärjestäjiä, jotka tarjoavat lomamatkoja Alppien lisäksi myös muualle maailmaan. Matkojen sisältö ja kesto vaihtelevat ja tarjolla onkin muutaman päivän matkojen lisäksi myös pidempiä vaihtoehtoja. Monet laskettelumatkat ovat all inclusive-matkoja, jolloin hintaan sisällytetään aivan kaikki.

Omatoimisellekin laskettelumatkalle voi halutessaan lähteä. Suomesta pääsee suorilla lennoilla Alppien kohteiden suurimpiin kaupunkeihin. Majoitus laskettelukohteissa ja mahdollinen ohjelma pitää kuitenkin omatoimimatkoilla järjestää myös itse. Laskettelumatkat sisältävät yleensä myös kuljetuksen lentokentältä itse laskettelukohteeseen, joten valmismatkat säästävät matkailijoilta kaiken ylimääräisen järjestelyn vaivan.

Alppien perinteitä kunnioittava aarre Itävallat

Alpit tarjoavat upeat maisemat laskettelijoille

Alpit tarjoavat upeat maisemat laskettelijoille

Euroopan Alpit tarjoavat monien mielestä maailman parhaat rinteet lasketteluun ja hiihtämiseen. Alpeillekin suunnatessa tarjolla on useita eri vaihtoehtoja. Matkakohteeksi voi valita Itävallan, Sveitsin, Ranskan tai Italian ja jokaisessa maassa on valinnanvaraa myös laskettelukeskuksissa ja rinteissä, sekä majoitusvaihtoehdoissa. Alpit tarjoavat unohtumattomia kokemuksia ja uskomattomat puitteet niin aloitteleville kuin kokeneillekin laskettelun ystäville.

Itävalta suomalaisten keskuudessa kaikkein suosituin laskettelumatkakohde Euroopassa. Suomesta Itävaltaan saa helposti matkoja ainakin yhdeksään eri laskettelukohteeseen. Itävaltaan laskettelemaan voi lähteä yksin, kaverin kanssa tai vaikka koko perheen voimin, sillä valinnanvaraa riittää. Itävallassa yhdistyvät kaikki perinteiset talviurheilun ja hauska yhdessäolon piirteet. Lasketteluloma on helppo yhdistää myös muihin aktiviteetteihin, sillä laskettelukohteet sijaitsevat idyllisissä kylissä ja alueilla, joissa tekemistä ja nähtävää riittää rinteiden ulkopuolellakin.

Itävallan rakastetuin laskettelukohde on Gastein-laaksossa sijaitseva Bad Gastein. Valittavana on viisi eri rinnealuetta, joista löytyy tarjontaa sekä ensikertalaisille että kokeneemmillekin hiihtäjille ja laskettelijoille. Bad Gastein on saavuttanut suurta suosiota hyvin kunnossa pidettyjen rinteiden ja toimivan ja monipuolisen hissijärjestelmän ansiosta. Bad Gastein on erinomainen kohde nimenomaan lasketteluteemaiselle elämyslomalle, sillä laskettelun lisäksi kylästä löytyy paljon muutakin tekemistä. Hyvää ruokaa ja aktiivista iltaelämää löytyy yllin kyllin. Bad Gasteinista löytyy paljon eritasoisia majoitusvaihtoehtoja luksusmajoituksesta vaatimattomampiin vaihtoehtoihin.

St. Anton on Bad Gasteinin tavoin ehtinyt niittää mainetta yhtenä Itävallan parhaimmista laskettelukohteista. Se on tunnettu mm. alppilajien maailmanmestaruuskisojen pitopaikkana. St. Anton sopii erityisen hyvin intohimoisille laskettelijoille, joita pitkät ja leveät rinteet eivät pelota. St. Anton on sekoitus perinteistä itävaltalaista elämänmenoa ja myöhemmin mukaan tullutta modernia huippuluokan talviurheilua.

Obergugl on tunnettu Alppien kaikkein lumivarmimpina rinteenä ja Oberguglin laskettelukeskus sijaitsee myös korkeammalla paikalla kuin mikään muu laskettelueskus Itävallassa. Oberguglia suositellaan erityisesti lapsiperheille, sillä sieltä löytyy eritasoisia rinteitä. Tunnelma rinteissä on rauhallinen ja rento ja lisäksi Oberguglin lähes autottomassa kylässä kelpaa tehdä tunnelmallisia iltakävelyjä ja tutustua kylän arkeen.

Huippuluokan laskettelua Sveitsissä

Alpit yhdistetään yleensä ensimmäisenä pieneen Sveitsiin, sen onnellisina pidettyihin asukkaisiin ja kenties maailman kärkiluokan lasketteluelämyksiin. Itävallan tavoin Sveitsi tarjoaa jotain perinteistä laskettelun ja hiihdon saralla ja sopii erinomaisesti niin aloittelijoille kuin kokeneemmillekin konkareille. Sveitsissä laskettelu otetaan tosissaan ja rinteet, hissit ja majoitusta tarjoavat hotellit ovatkin aivan huippuluokkaa.

Verbier on Sveitsin suosituin laskettelukohde. Se sijaitsee Lounais-Sveitsissä kauniissa maisemissa ja laskettelu itsessään tapahtuu jopa yli 3000 metrin korkeudessa. Verbierissä käyvät laskettelemassa jopa kuninkaalliset. Verbieriin lasketteluloman varaavat voivat halutessaan sisällyttää matkaansa erilaisia laskettelukursseja, joilla opetellaan lisää tärkeimpiä tekniikoita ja kehitytään entistäkin paremmaksi laskettelijaksi. Vaikka Sveitsissä laskettelu onkin suorastaan sydämen asia, ei touhu missään nimessä ole liian vakavaa, vaan onnistuneen rinnepäivän jälkeen voi esimerkiksi lähteä rentoutumaan Verbierin kylän maistuvia herkkuja tarjoaviin ravintoloihin. Halutessaan voi myös pitää laskettelusta yhden lomapäivän ja käyttää sen kylässä shoppailemiseen.

Hienostunut ja viihtyisä Ranska

Ranska mielletään yleensä helpommin kaupunkilomakohteena kuin otollisena vaihtoehtona laskettelulomalle. Ranskan hienostuneisuus ja tyylikkyys kuitenkin yhdistyvät parhaalla mahdollisella tavalla Alppien uskomattoman upeisiin rinteisiin ja mikä parasta, Ranskan laskettelulomalla pääsee nauttimaan osansa ranskalaisesta keittiöstä, jonka herkut vievät kielen mennessään.

Ranskassa suosituin laskettelukohde on Chamonix, joka sijaitsee aivan kuuluisan Mont Blanc -vuoren juurella. Chamonixin rinteet ovat kuuluisia hyvin paljon vaihtelevista korkeuseroista, mikä tekee laskettelusta varsinaisen elämyksen. Chamonix onkin erityisen hyvä kohde niille, jotka kaipaavat haastetta. Chamonixissa on mahdollisuus majoittua viihtyisissä ranskalaisissa hotelleissa, joista ei tunnelmaa ja hyvää palvelua jää puuttumaan. Yöelämää kaipaaville Chamonix tarjoaa viehättäviä pieniä baareja ja tasokkaita yökerhoja, joissa rentoutuminen raskaan laskettelupäivän jälkeen varmasti maistuu.

Hyvän ruoan ja upeiden maisemien Italia

Italiaa pidetään yhtenä Euroopan kauniimmista maista ja myös laskettelulle se tarjoaa aivan uskomattoman hienot maisemat ja puitteet, joita ei löydä mistään muualta. Italia on erityisen hyvä laskettelukohde lapsiperheille, koska laskettelukohteiden rinteet ovat tunnettuja turvallisuudestaan. Dolomiiteista löytyy yhteensä 12 erilaista lasketteluun sopivaa laaksoa, joten tarjontaa riittää kyllä hurjapäisemmillekin hiihtäjille. Italiassa lasketteluloman parasta antia on tietysti myös italialainen ruoka. Kuten Itävallasta, myös Italiasta löytyy ainakin lähes kymmenen huippuluokan laskettelukohdetta.

Cervinia on yksi Italian klassisimmista laskettelukohteista, koska se on italialaisten itsensäkin eniten suosima. Cervinia sijaitsee Matterhornin ja Monte Rosan tienoilla, joten tarjolla on monentasoisia rinteitä. Cervinia on Italian hiihtokeskuksista kaikkein korkeimmalla paikalla, joten maisemat ovat unohtumattomat ja aurinko paistaa pitkään. Cervinian kylä sopii täydellisesti laskettelupäivien jälkeiseen rentoutumiseen ja eloisassa kylässä voikin syödä ja juoda hyvin vaikka joka ilta.

Cortinan laskettelukohde tarjoaa luksusta ja taattua italialaista tunnelmaa. Kohteessa ovat käyneet laskettelemassa useat tunnetut henkilöt aina Ruotsin kuninkaallisista alkaen. Cortina on myös yksi maailman tunnetuimmista Wolrd Cup -kohteista ja rinteiden taso onkin juuri sitä luokkaa. Kylä itse muistuttaa hyvin paljon italialaisia muodin mekkoja, kuten Milanoa, vaikka suurkaupunkimainen tunnelma korvautuukin rakastettavalla pikkukylässä. Tarjolla on kuitenkin huippusuunnittelijoiden liikkeitä ja herkullisia aterioita tarjoavia ravintoloita. Cortinan maisemat kannattaa käydä katsastamassa, sillä ne ovat päätyneet myös Unescon maailmanperintölistalle.

Laskettelemaan muualle maailmaan

Kenashi-vuori Japanissa

Kenashi-vuori Japanissa

Jos Euroopan Alppien rinteet on jo nähty tai tekisi mieli lähteä lomalle jonnekin kauemmas, lasketella voi myös esimerkiksi Pohjois-Amerikassa ja Japanissa. Näissä kohteissa lasketteluun yhdistyvät hyvin erilainen kulttuuri ja paikallisten tavat ja perinteet. Niin kuin kaikki muukin, myös laskettelurinteet ja keskukset ovat näissä osissa maailmaa paljon suurempia. Tarjolla on maailman luokan laskettelurinteitä ja runsaasti valinnanvaraa.

Yhdysvalloissa Kalliovuoret tarjoavat runsaasti erilaisia lasketteluvaihtoehtoja. Suosituin laskettelukohde on Coloradossa sijaitseva Steamboat Springs. Steamboat Springs on laajalti tunnettu nimenomaan laskettelukaupunkina ja sen rinteiden lumessa sanotaan olevan jotain erityisen maagista, koska se on laskemiseen täydellisesti sopivaa pehmeää ja kuivaa lunta. Hiihtokeskus tarjoaa rinteitä yli 1200 hehtaarin alueella ja korkeuseroa on parhaimmillaan joka 1120 metriä. Laskettelualueella on viisi huippua, joista jokainen tarjoaa vaihtoehtoja niin aloittelijoille kuin kokeneillekin laskijoille.

Toinen suosittu kohde Pohjois-Amerikassa on Kanadasta löytyvä Whistler Blackcomb. Se on Pohjois-Amerikan suurin hiihtokeskus ja maailmanlaajuisestikin tunnetuin. Korkeuseroa rinteissä on jopa 1500 metriä, mikä on enemmän kuin missään muualla päin Pohjois-Amerikkaa. Se on myös usein valittu monien laskettelulehtien toimesta maailman parhaaksi hiihtokeskukseksi. Whistlerissä on rinteitä yhteensä jopa 200, joten valinnanvaraa kyllä riittää. Olosuhteet ovat täydelliset lasketteluun ja alueella saa myös nauttia oikeasta talvitunnelmasta, sillä lunta sataa paljon ja aurinko kuitenkin paistaa. Laskettelukeskus on erinomainen paikka kokeilla uusia hiihtolajeja, kuten murtomaahiihtoa tai lumikissahiihtoa.

Japani on mielenkiintoinen matkakohde jo vain sijaintinsa vuoksi, eikä siitä ehkä ensimmäisenä tule mieleen laskettelu. Japanissa on kuitenkin useita huippuluokan laskettelukeskuksia ja kauniit, erilaiset maisemat takaavat onnistuneen lasketteluloman. Hokkaidon saarella sijaitsee laskettelukeskus Niseko, joka on Japanin suosituin. Niseko vetää jatkuvasti puoleensa kansainvälisiä laskettelijoita ja siksi laskettelukeskus onkin Japanin kansainvälisin. Nisekosta löytyy 47 huipputason rinnettä, joiden kunnosta pidetään hyvää huolta ja hissijärjestelmä on maailmantasolla parhaimmistoa.

Nozawa Onsen sopii niille, jotka kaipaavat tunnelmallista ja idyllistä lasketteluympäristöä. Kohde sijaitsee Kenashi-vuoren juurella ja on tunnettu kuumien lähteiden kylpyläkylänä. Laskettelun lisäksi luvassa on siis rentoutumista ja hemmottelua. Nozawa sopii lapsiperheille, koska rinteitä pidetään vaikeustasoltaan joko helppoina tai keskivaikeina. Rinteitä löytyy yli 50, joten jokaiselle löytyy varmasti mieleinen ja omaa tasoa vastaava rinne.

Näiden lisäksi Japanissa on muitakin varteenotettavia laskettelukohteita.

Matkalinkit

Lennot Hotellit Matkat ja lomat
Aihe: Aasia, Eurooppa, Laskettelu, Matkailu, Matkakohteet, Pohjois-Amerikka, Teema
Lisää matkailuvinkki / kommentti