Lammaspaimeneksi kansallispuistoon

Lammaspaimeneksi kansallispuistoon

Kesän voi viettää myös lammaspaimenen roolissa. Lampaita paimentamaan pääsee suojelualueiden ja kansallispuistojen erityisillä lammaspaimenviikoilla. Lampaiden hoivaamisen lisäksi pestissä pääsee nauttimaan unohtumattomista maisemista, rauhoittumaan ja nauttimaan hiljaisuudesta. Kesän lammaspaimenet arvotaan jokaisen vuoden tammikuussa.

Jokainen paimen toimii tehtävässään viikon kerrallaan. Lampaiden paimentaminen on maksullista, mutta siihen kuuluu majoitus – ja takuuvarmasti unohtumaton elämys. Maksulla katetaan tilan ylläpidosta ja luonnonhoidosta koituvat kustannukset. Lammaspaimenviikot alkavat toukokuussa ja kestävät aina syyskuuhun asti. Paimennuskohteita on esimerkiksi Kolin, Isojärven ja Pyhä-Häkin kansallispuistoissa sekä Neitvuori-Luonterin alueella ja Närängän erämaatilalla. Tehtävään koulutetaan, joten aikaisempaa kokemusta lampaiden tai muiden eläinten kanssa touhuamisesta ei tarvita.

Lammaspaimenen tehtävät

Lammaspaimenen tehtävässä pääsee paitsi rapsuttamaan lampaita myös pitämään niistä ihan konkreettisesti huolta. Lampaat kannattaa laskea päivittäin, jotta mahdolliset karkulaiset saadaan kiinni aikaisessa vaiheessa. Lampaiden yleiskuntoa tulee myös tarkkailla ja huolehtia niiden vedensaannista. Lisäksi lampaat siirretään laidunalueelta toiselle, kun vanhalta alueelta loppuu syötävät kasvit. Lampaista huolehtimisen lisäksi paimenet voivat osallistua kansallispuiston muihin tehtäviin ja retkeillä upeissa maisemissa.

Lammaspaimenkohteet

Kansallispuistoissa sielu lepää (Kuva: ninara CC BY 2.0)

Kansallispuistoissa sielu lepää (Kuva: ninara CC BY 2.0)

Jokaisen vuoden paimenkohteet julkistetaan joulukuussa ja niihin pääsee hakemaan tammikuussa. Paimenet arvotaan hakijoiden joukosta. Aikaisempien vuosien kohteita on ollut esimerkiksi Iso-Järven kansallispuiston Luutsaari. Kuhmoisissa, Keski-Suomessa sijaitseva Luutsaari on upeine järvimaisemineen suosittu kohde. Iso-Järven kansallispuisto on soutumatkan päässä vuokratuvalta, jossa Luutsaaren lammaspaimen pääsee asumaan.

Neitvuoren-Luonterin alue taas sijaitsee Etelä-Savossa, lähellä Mikkeliä ja Puumalaa. Luonteri on järvi, jonka kirkkaissa vesissä uiskentelee jopa saimaannorppia. Neitvuori taas on alueen maisemaa hallitseva vuori, jota on kutsuttu Savon Sveitsiksi. Neitvuoren-Luonterin alueen lammaspaimenet pääsevät siis töidensä lomassa nauttimaan myös upeista maisemista.

Närängän entisöity erämaatila on Kuusamon koskemattomissa metsissä Pohjois-Pohjanmaalla. Luonnonmetsät, suot ja pienvesistöt värittävät maisemaa. Närängän luonnonmetsät ovat Euroopan ja Suomenkin metsiin verrattuna ainutlaatuisia.

Kolin kansallispuistoa ei tarvitse juuri esitellä. Kansallismaisemaksikin tituleerattu kansallispuisto pitää sisällään kaksi lammaspaimentilaa, Seppälän ja Lakkalan pientilat. Seppälän tila sijaitsee Kolin kansallispuiston eteläosassa. Seppälän tila on Herajärven kierroksen läheisyydessä.

Pyhä-Häkin kansallispuiston paimentila taas on Poika-ahon vuokratupa, joka sijaitsee Saarijärvellä Keski-Suomessa. Entinen kruununmetsätorppa toimii majapaikkana lammaspaimenille sekä on vuokrattavissa myös lammaspaimenviikkojen ulkopuolella. Pyhä-Häkistä löytää 30 kilometriä merkittyjä polkuja vaeltamiseen ikiaikaisissa aarniometsissä. Pyhä-Häkin puuvanhuksilla on ikää jopa 400 vuotta.

(Kuva: Micolo J CC BY 2.0)

(Kuva: Micolo J CC BY 2.0)

Matkalinkit

Hotellit Mökit
Aihe: Kotimaa, Luontoretket, Vaellus
Lisää matkailuvinkki / kommentti