Kypros – aina aurinkoinen Afroditen kotisaari

Kypros – aina aurinkoinen Afroditen kotisaari

Tarun mukaan rakkauden ja kauneuden jumalatar Afrodite syntyi Kyproksella. Saari onkin mielenkiintoinen sekoitus sitä eri aikoina hallinneiden kulttuurien jäänteitä: bysanttilaisia kirkkoja ja luostareita, roomalaisia teattereita ja asuintaloja, patsaita, mosaiikkitaidetta, esihistoriallisia asumuksia ja ristiretkiajan linnoja. Kypros tarjoaa kulttuurin lisäksi myös kulinaristisia elämyksiä, pieniä, ajattomia kyliä, joissa voi aistia paikallista elämää – ja aurinkoa.

Kahtia jaettu saari

Kypros on Välimeren kolmanneksi suurin saari, ja siellä on noin 900 000 asukasta. Saari on jakautunut kahtia: pohjoisosa eli Pohjois-Kyproksen turkkilainen tasavalta on Turkin miehittämä, eteläpuoli eli Kyproksen tasavalta on kreikkalaisten asuttama ja kuuluu Euroopan unioniin. Maantieteellisesti maa on osa Lähi-itää, mutta poliittisilta ja kulttuurisilta siteiltään sen katsotaan kuuluvan Eurooppaan. Kypros on jaettu kuuteen alueeseen: Famagusta, Kyrenia, Larnaka, Limassol, Nikosia ja Pafos.

Lomailijaa hellivä ilmasto

Trodos-vuoret (kuva: Leonid Mamchenkov CC-BY)

Trodos-vuoret (kuva: Leonid Mamchenkov CC-BY)

Saaren läpi kulkee kaksi vuorijonoa, pohjoisessa Pentadaktylos ja keski- ja lounaisosissa Trodos. Pohjoisessa rannat ovat kivisiä, kun taas etelässä on paljon hiekkarantoja. Ilmasto on välimerellinen: kesäaikaan kesäkuusta syyskuuhun on kuumaa ja kuivaa, talvisin marraskuusta maaliskuuhun kosteaa.

Lyhyiden syksy- ja kevätjaksojen aikaan loka-, huhti- ja toukokuussa sää voi vaihdella nopeastikin. Sen sijaan aurinko paistaa ympäri vuoden – aurinkoisia päiviä on joidenkin laskelmien mukaan peräti 320 vuodessa – tuulet ovat leppoisia ja voimakkaampia myrskyjä on vain harvoin. Kypros onkin kiinnostava matkakohde mihin aikaan vuotta tahansa.

Etelä-Kypros on mukana kärkikahinoissa, kun mitataan suosituimpia lomakohteita. Tunnettuja hiekkarantoja on etenkin Agia Napalla useita, ja kiinnostavia snorklaus- ja sukelluskohteita riittää – esimerkiksi kalkkikivikallioranta Govenor’s Beach on vierailun arvoinen. Kalastuksesta innostuneille järjestetään meriretkiä ainakin Pafoksella.

Rantaa Pissourissa (kuva: Valentina Powers CC-BY)

Rantaa Pissourissa (kuva: Valentina Powers CC-BY)

Herkullista ruokaa, maistuvia juomia ja iltaelämää

Kyproksen ruokakulttuuri sekoitus kreikkalaista ja itämaista keittiötä. Paikallinen erikoisuus on meze-ateria, joka koostuu useasta pienestä liha- ja kala-annoksesta. Osa mezeistä on kylmiä, osa lämpimiä; tarjolla on esimerkiksi erilaisia dippitahnoja, salaatteja ja leipiä. Agia Napassa erinomainen paikka perinteisen meze-aterian nauttimiseen on yli 30 vuotta toiminut Tavern Napa. Meze-aterian päälle voi nauttia zivania-snapsin, jonka kerrotaan olevan hyväksi ruuansulatukselle.

Suomalaisiinkin keittiöihin tiensä löytänyt, kumimainen ja suolainen halloumi-juusto on sekin kotoisin Kyprokselta. Juusto valmistetaan perinteisesti lampaan- ja vuodenmaidosta, mutta saatavilla on myös halvempaa, lehmänmaidosta tehtyä versiota. Kyproslaiset viinit ovat korkeatasoisia, ja niistä parhaimmat tulevat Limassolin ja Pafoksen alueilta. Commandaria, makea jälkiruokaviini, on maailman vanhin nimeltä tunnettu viini. Vaalea ja kevyt keo-olut on myös maistamisen arvoista.

Ravintoloiden ja pubien ohella tavernat ovat suosittuja illanviettopaikkoja. Vilkkain yöelämä on keskittynyt Agia Napaan, joka on etenkin nuorten suosima lomakohde. Jos haluaa kokea aitoa kyproslaista iltaelämää, kannattaa suunnata Limassolin klubeille, joissa raikaa elävä busuki-luuttumusiikki. Limassolissa järjestetään myös useita festivaaleja, kuten elo-syyskuussa olevat viinifestivaalit, ja karnevaalitapahtumia. Vuosittaista MM-ralliakaan ei sovi unohtaa.

Famagustan pääkatu (kuva: dolanh CC-BY)

Famagustan pääkatu (kuva: dolanh CC-BY)

Matkalinkit

Lennot Hotellit Matkat ja lomat
Aihe: Aasia, Eurooppa, Matkakohteet, Rantalomat, Sukellus, Teema
2 Kommenttia. Haluatko jakaa matkavinkin tai kokemuksen?

  • UK sanoo:

    Pääkaupunki Nikosia on huikea paikka saarella. Sieltä löytyy kunnon hoppailumahdollisuudet, aito paikallinen elämä, reipas yöelämä. Eikä ole aivan täynnä turisteja. Saaren historiasta kiinnostuneille olennainen paikka myöskin.

  • jarre sanoo:

    Ayia Napa on todellinen bilekeskus. Jos biletys kiinnostaa, niin sinne! Perhelomapaikka se ei niinkään ole 🙂

Lisää matkailuvinkki / kommentti