Kuusamo – luontoelämyksiä Rukatunturin kupeessa

Kuusamo – luontoelämyksiä Rukatunturin kupeessa

Kuusamo sijaitsee Pohjois-Pohjanmaalla, Koillismaalla. Kuusamo tunnetaan ennen kaikkea Rukatunturistaan ja sen yhteyteen rakennetusta hiihtokeskuksesta. Monipuolinen luonto tarjoaa elämyksiä niin talvella kuin kesälläkin, ja urheilumahdollisuudet ovat vailla vertaa. 

Ruka

Rukatunturi hiihtokeskuksineen on hyvä kiintopiste Kuusamon-lomalle. Hiihtokausi jatkuu Rukalla kesärinteen ansiosta kesäkuun puoleenväliin. Kesäisin vauhdin hurmaa voi kokea kesäkelkkaradalla. Mikäli kelkalla laskeminen ei innosta, alas voi tulla tuolihissilläkin. Tekipä niin tai näin, maisemia kannattaa joka tapauksessa käydä ihailemassa. Rukalla voi harrastaa ja kokeilla monipuolisesti erilaisia lajeja. Tarjolla on hiihtolajien ja kesäkelkkailun ohella myös frisbeegolfia, vaellusta, kalastusta, koskenlaskua, melontaa ja veneilyä sekä erilaisia sisälajeja, kuten sulkapalloa, tennistä ja keilausta. Lähteä voi myös vaikkapa mönkijäsafarille tai karhunkatseluretkelle. Niin kesällä kuin talvellakin on mukava pulahtaa Holiday Club Kuusamon Tropiikin kylpylään.

Rukan lumettomat eturinteet lokakuussa. (kuva: MattiPaavola CC-SA)

Rukan lumettomat eturinteet lokakuussa. (kuva: MattiPaavola CC-SA)

Vaeltamaan!

Kuusamossa on runsaasti eri pituisia, selkeästi merkittyjä vaellusreittejä, joiden joukosta kaikentasoiset kuntoilijat löytävät varmasti itselleen sopivan lenkin. Vaellusreiteistä kuuluisin lienee Oulangan kansallispuistossa kiemurteleva, lähtöpaikasta riippuen 70-80 kilometrin mittainen Karhunkierros. Korkeuserot ovat suuria, joten koko reitin kulkeminen vaatii hyvää kuntoa ja kokemusta retkeilystä. Kokemattomamman kannattaakin valita noin 10-kilometrinen Pieni Karhunkierros. Molempien reittien varrella on nuotio- ja näköalapaikkoja. Yöpyä voi autiotuvassa, laavussa tai omassa teltassa, tosin kesäsesongin aikaan tuvissa voi olla täyttä. Jos omatoiminen vaeltaminen arveluttaa, tarjolla on myös valmiita vaellusretkiä.

Oulangan kansallispuisto

Oulangan kansallispuisto sijaitsee Kuusamon ja Sallan rajalla. Puistossa elää paljon erilaisia lintulajeja, ja siellä kasvaa harvinaisia kasveja. Karhunkierroksen ohella tarjolla on myös lyhyitä päiväreittejä. Jotta retkestä saisi mahdollisimman paljon irti, mukaan kannattaa ottaa vuokrattava ääniopastuspalvelu. Kansallispuiston kiinnostavimpia luonnonnähtävyyksiä on 325 metriä pitkä Kiutaköngäs. Koskea pääsee ihailemaan helposti myös talviaikaan. Juuman neljä koskea, Aallokko-, Mylly- ja Niskakoski sekä Jyrävä ovat myös mahtava näky.

Kiutakönkään koski Oulankajoella, Oulangan kansallispuistossa. (kuva: Jochen.wurster CC-SA)

Kiutakönkään koski Oulankajoella, Oulangan kansallispuistossa. (kuva: Jochen.wurster CC-SA)

Julma Ölkky

Suomen suurimpien kanjonijärvien joukkoon lukeutuva Julma Ölkky sijaitsee Kuusamon eteläosassa. Järveen pääsee tutustumaan parhaiten kesäaikaan järjestettävillä järviristeilyillä. Järven ympäristössä on paljon nähtävää. Pohjoispäässä, itärannalla oleva Pirunkirkko on holvimainen kalliohalkeama, jossa paholaisen kerrotaan asustaneen. Itärannalla on myös kivikautinen kalliomaalaus.

Julma Ölkky -järven kanjoni. (kuva: Hanna Mäenpää CC-BY)

Julma Ölkky -järven kanjoni. (kuva: Hanna Mäenpää CC-BY)

Iivaara

Iivaara määrättiin Täyssinän rauhassa Suomen ja Venäjän väliseksi rajatunturiksi. Sen laelta avautuukin huikea näköala aina pitkälle Venäjän puolelle saakka. Iivaaralla on suojeltua lehtokasvillisuutta, ja sen laen kautta kulkee 16 kilometriä pitkä Ahman polku. Alueella voi myös yöpyä autiotuvassa tai laavuissa.

Matkalinkit

Hotellit Mökit
Aihe: Kotimaa
Lisää matkailuvinkki / kommentti