Kroatia – Tuhansien saarien maa

Kroatia – Tuhansien saarien maa

Kroatia on sekä kulttuurikohde ikivanhoine roomalaisine raunioineen, että kaupunkilomakohde keskiaikaisine kaupunkeineen, mutta ennen kaikkea Kroatia on rantakohde, kiitos pitkän ja dramaattisen rantaviivan. Yli tuhat kuvankaunista saarta rannikon tuntumassa saavat nekin osan suosiosta ja kasvattavat Kroatian suosiota matkakohteena.

Lumoava Dubrovnik on monien suosikkikohde

Kaupunkien vilinää ja maaseudun rauhaa

Maan sisäosissa sijaitseva pääkaupunki Zagreb jää usein vähemmälle huomiolle matkailijoiden kiiruhtaessa rannikkoa kohti, vaikka se on toki käymisen arvoinen kaupunki. Zagreb on historiallisesti rikas kaupunki, alueen ensimmäiset asumukset ovat peräisin roomalaisten jäljiltä ensimmäisen vuosisadan ajalta.

Maaseudun rauhaa


Nykyään maan pääkaupunki pitää sisällään museoita, gallerioita ja muotiliikkeitä, kuten mikä tahansa eurooppalainen pääkaupunki. Dubrovnik maan eteläosassa ihastuttaa punatiilikattoisilla rakennuksillaan ja lukuisilla iäkkäillä kirkoilla, luostareilla ja museoillaan. Vanhasta arkkitehtuurista huolimatta kaupungissa vallitsee mukavan nuorekas vilinä, italialaistyyliset kahvilat kutsuvat hengähtämään hetkeksi ja taustalla oleva sininen meri vehreine saarineen luo upean kontrastin ympäröivän luonnon ja kaupungin välille. Split lukeutuu myös mielenkiintoisiin kaupunkikohteisiin Dalmatian alueen suurimpana kaupunkina. Muiden kaupunkien tapaan myös Split on täynnä historiaa, mutta monet matkaajat suuntaavat kaupunkiin, koska sieltä käsin on hyvä lähteä tutkimaan saaria lautalla. Kaupunkien ulkopuolellakin kannattaa käydä tutkimassa Kroatian maaseutua, monet pienet kylät ihastuttavat aitoudellaan ja upeita linnoja tai niiden raunioita on ripoteltuina siellä täällä. UNESCOn maailmanperintölistalla oleva Plitvitcen kansallispuisto on yksi suosituimmista turistikohteista, joka kannattaa sisällyttää vierailukohteiden listaan.

Saariston helmiä

Kroatiassa riittää kuvauksellisia rannikkomaisemia

Kroatian rannikon saaret ovat saavutettavissa lautoilla, joista osa jatkaa myös Adrianmeren toiselle puolen Italiaan saakka. Osassa saarista turismi on pitkälle kehittynyttä ja matkailu niissä ja niiden välillä on helppoa. Esimerkiksi hankalasti lausuttava Krk on maan suurin saari, joka on helposti saavutettavissa rannikolta käsin ja on etenkin keskieurooppalaisten suosiossa. Kauempana rannikosta olevilta saarilta voi vielä löytää idyllistä ja aitoa tunnelmaa, saarille pääsemiseksi pitää vain nähdä hieman enemmän vaivaa. Hvar on toinen saarisuosikki, joka on myös listattu maailman 10 kauneimman saaren joukkoon, eikä suotta. Kroatian kaunis saaristo on myös maailmankuulujen julkkisten ja kuninkaallisten suosiossa, mikä tekee saarilla matkustamisesta vieläkin mielenkiintoisempaa. Saaret ja rannikkoalueet hellivät matkailijoita kirkkailla vesillä ja puhtailla rannoilla ja Välimeren ilmasto lupaa taattua lämpöä kesäaikaan.

Kroatia on kulttuurien sekoitus

Kroatian kulttuurissa tulee esille slaavilainen, keskieurooppalainen ja italialainen vaikutus, jälkimmäinen on peruja ajoilta, jolloin Kroatia oli Italian vallan alla. Etenkin pohjoisessa Istrian alueella vanhempi väestö saattaa osata jonkin verran italiaa, onhan se edelleen vain muutaman tunnin lauttamatkan päässä. Ruokakulttuuri on hieman erilaista maan eri osissa. Rannikkoalueilla meren antimet ovat luonnollisesti pääroolissa, kun taas sisämaassa liharuoilla on vankempi asema. Pohjoisessa Istrian alueella tryffelit ovat oikea ylpeyden aihe, joista voi nauttia vuoden ympäri. Kroatian itäiset osat olivat ennen unkarilaisten alueita ja tämän huomaa myös lautasella. Itäisen Kroatian ruoat ovat huomattavasti mausteisempia kuin muualla maassa ja unkarilaiset ruokalajit ovat suosittuja.

Majoitus ja lennot Kroatiaan

Pienissä kylissä aika on pysähtynyt

Majoituksen löytäminen ei tuota ongelmia, sillä monissa paikoissa yksityisen majoituksen tarjoajat odottavat matkailijoita bussipysäkeillä ja hotellejakin on reilusti tarjolla. Kiireisimpään aikaan heinä-elokuussa hinnat ovat yleensä korkeammat ja majoitusvaraus on hyvä tehdä etukäteen suosituimmissa kohteissa. Kroatia ei vielä ole EU:ssa ja näin ollen käyttää omaa valuuttaansa, Kroatian kunaa. Yksi kuna vastaa noin 0,14 euroa. Kroatiaan pääsee lentämällä esimerkiksi Blue1:lla Dubrovnikiin tai Ryanairilla Saksan tai Iso-Britannian kautta Zadariin. Aurinkomatkojen mukana pääsee pakettimatkalle Dubrovnikiin ja Cavtatiin. Äkkilähdöt Kroatia -sivulla löydät kaikki äkkilähdöt Kroatiaan.

Matkalinkit

Lennot Hotellit Matkat ja lomat
Aihe: Eurooppa, Matkakohteet, Poiminnat, Rantalomat
4 Kommenttia. Haluatko jakaa matkavinkin tai kokemuksen?

 • Maija Iloniemi sanoo:

  Kylllä, Zagreb on ehdottomasti käymisen arvoinen. Mielestäni kaupungissa ja sen lähiseuduilla on aivan erityinen tunnelma. Suosittelen vierailua!

 • Paula Nissinen sanoo:

  v.2007 vietimme isolla porukalla yhdistettyä loma- ja keikkamatkaa Kroatiassa Sipanin saarella. Dubrovnikista lautalla muutaman saaren kautta Sipanille ja unelmaloma oli todellisuutta! Lopudin saari Sipanin lähellä on seuraava Kroatian lomakohteemme,kunhan sinne taas pääsemme! Kaksi lomakohdetta ylitse muiden ovat Thaimaa ja KROATIA! :o)

 • Päivi Sorsa sanoo:

  Olemme käyneet Kroatiassa kolme kertaa.Split, Makarska ja Dubrovnik ja jokainen on ollut elämys,aurinkoa,nähtävyyksiä,hyvää ja edullista ruokaa sekä kristallin kirkas Adrianmeri upeineen rantoineen. Kävimme tuolla Lopudin saarella omatoimiretken viime kesänä todella kaunis saari ja upeat maisemat. Voin suositella kaikille, meidän perheemme matkustaa kesällä 2011 Kroatiaan taas!

 • Katja Vuori sanoo:

  Lomailimme 2007 elokuussa Hvarin ja Bracin saarilla. Ihania paikkoja, suosittelen!

Lisää matkailuvinkki / kommentti