Kreeta – myyttinen saari lumoaa

Kreeta – myyttinen saari lumoaa

Kreikan suurin saari Kreeta hallitsee Välimeren itäosaa. Näin on ollut jo yli 4000 vuoden ajan, kun kreetalaiset kauppiaat ja merenkulkijat ovat kulkeneet ympäri merta ja kehittäneet loistokkaita kulttuureja yksi toisensa jälkeen. Luonnonkauniilla Kreetalla sijaitsi Euroopan varhaisin korkeakulttuuri minolaiset, jonka rauniot ovat yhäkin nähtävillä.

Kreeta on vanhinta kreikkaa

Ennen kuin pysyvää asutusta oli syntynyt Manner-Kreikassa, oli Kreetan saarella jo asukkaita, noin 2600 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Tästä alkoi minolaisen korkeakulttuurin kukoistus, joka kesti satoja vuosia. Saarelle rakennettiin tuona aikana useita kaupunkeja palatseineen ja temppeleineen. Ylipäätään uskonnonharjoitus oli minolaisessa kulttuurissa keskeistä, ja niinpä merkittävimmät monumentit kuvaavat uskonnollisia aiheita.

Knossos

Knossosoksen palatsi satoine huoneineen on todennäköisesti synnyttänyt myytin labyrintistä ja Minotauroksesta (CC BY-SA Lapplaender)

Kuuluisin minolaisen kulttuurin jäänne on Knossoksen kaupunki. Se sijaitsee saaren nykyisen pääkaupungin Heraklionin ulkopuolella, korkealla paikalla. Niin sanotulla minolaisella palatsikaudella rakennettu kuningas Minoksen upea palatsi hallitsee kaupunkia. Palatsi sisälsi satoja huoneita, ja uskotaankin, että siitä on saanut alkunsa myytti Minotauroksesta, joka asui labyrintissä. Palatsi on osittain restauroitu muistuttamaan alkuperäistä asuaan, ja on eräs Kreetan suosituimmista nähtävyyksistä.

Minolainen kulttuuri kukoisti myös Málian ja Faistoksen palatsikaupungeissa. Faistoksesta on löydetty myös kuuluisa Faistoksen kiekko, jossa on tuntematonta muinaiskirjoitusta. Kiekko on valmistettu noin 3800 vuotta sitten, ja se onkin eräs Euroopan vanhimpia säilyneitä kirjallisia dokumentteja. Minolaisen kulttuurin taannuttua Kreetalla alkoi kukoistaa mykeneläinen kulttuuri, joka on ensimmäinen varsinainen kreikankielinen korkeakulttuuri. Mykenen nousu merkitsi klassisen, helleenisen kauden alkua, ja myös sen jälkiä on nähtävissä  Kreetalla.

Mytologian vahvat perinteet

Koska Kreeta on varhaisinta kreikkalaisen kulttuurin aluetta, on se myös monen myyttisen tarinan syntypaikka. Minotauroksen uskottiin asuvan Knossoksen palatsissa, ja myös ylijumala Zeuksen kerrotaan syntyneen saarella. Zeus vietti lapsuutensa myytin mukaan Kreetalaisessa luolassa, paossa isäänsä titaani Kronosta, joka oli syönyt kaikki muut lapsensa. Kerrotaan myös myyttiä, jonka mukaan Zeus olisi kuollut saarella. Knossoksen labyrinttiin vangittiin myös Daidalos ja hänen Ikaros-poikansa, jotka tekivät siivet höyhenistä ja vahasta. Ikaros lensi liian lähelle aurinkoa, ja niinpä hänen siipensä sulivat turmiollisin seurauksin.

Myyttiset tarinat elävät yhä kreetalaisten parissa. Bysanttilaisella kaudella saaren pääuskonnoksi tuli ortodoksinen kristillisyys, ja myöhemmistä muslimihallitsijoista huolimatta se myös pysyi Kreetan suurimpana uskontokuntana. Vahva ortodoksisuus ei kuitenkaan estä kreetalaisia puhumasta muinaisesta mytologiasta, sillä tuhansien vuosien tarinoilla on todella kiehtovaa voimaa.

Kreetan rannat ja palmut

Vaiherikkaiden käänteiden jälkeen Kreetan saari päätyi lopulta itsenäistyneelle Kreikalle 1900-luvun alussa. Jo tuolloin saarelle saapui vuosittain melko paljon matkailijoita, joiden pääasiallinen kiinnostuksen kohde oli saaren historialliset nähtävyydet. Nykyisin matkailu on Kreetan suurin elinkeino, joka tuo saarelle vuosittain yli kolme miljoonaa turistia. Historiallisten kohteiden ohella merkittäväksi syyksi ovat muodostuneet Kreetan upeat hiekkarannat. Varsinkin saaren pohjoisrannalla sijaitsevat Málian ja Agios Nikólaoksen rannat ovat kuuluisia. Myös Vaín ranta on tunnettu, sillä siellä kasvavat Euroopan ainoat kotoperäiset palmut.

Kreetan ranta

Kreetan rannat ovat tunnetuja eräinä Euroopan aurinkoisimpina (CC BY-SA Gerd A.T. Müller)

Kreetan luonto ja eläimistö on alun perin ollut varsin eroavaa muusta Euroopasta. Monet lajit ovat kuitenkin kadonneet, mutta nisäkkäistä saarella elää yhä yksi kotoperäinen laji: kri-kri –villivuohi on harvinainen näky, sillä se elää vain vaikeasti saavutettavissa rotkoissa kuten Samariassa, ja laiduntaa vain yöaikaan. Kreetan rotkot ovat muodostuneet virtaavan veden uurtaessa pehmeää kalkkikivivuoristoa, ja Samarian 17 kilometrinen rotko onkin Euroopan pisin. Vuorten ja rotkojen pirstomalla maaseudulla on myös tasankoja, joissa perinteinen maanviljelys ja erityisesti viininviljely yhä kukoistavat.

Kreetan kaupungit Heraklion, Hania ja Agios Nikolaos

Kreetalaisen asutuksen juuret ovat tietysti syvällä historiassa, mutta nykyisin suurimmat kaupungit ovat hieman sivussa muinaisista asuinpaikoista. Saaren hallinnollinen pääkaupunki on Heraklion, kreikaksi Iraklio, ja muita suuria ovat Hania ja Agios Nikolaos. Venetsialaisten ristiretkeläisten hallitessa Kreetaa 1200-luvulla rakennettiin Hania saaren pääkaupungiksi, ja sen keskiaikainen venetsialaiskeskusta on yhä säilyneenä.

Agios Nikolaos

Agios Nikolaos on vanha satamakaupunki (CC BY-SA Martin Dürrschnabel)

Turismin myötä Kreetalle on syntynyt eläväinen yöelämä: Hersonissoksen kaupunki on erityisesti profiloitunut baarien ja yökerhojen keskittymänä, mutta myös muista suuremmista kaupungeista voi löytää kansainvälisen tason klubeja ja kapakoita.

Ravintolat Kreetalla ovat hyvin tyypillisiä kreikkalaisia tavernoja. Ruokalajit ovat perinteisiä: kreetalaiset syövät esimerkiksi paljon etanoita eri tavoin valmistettuna, souvlaki-lihavartaita, melizanosalata-munakoisosalaattia ja monia kalaruokia. Kalan hinta on viimeaikoina kohonnut merkittävästi, mutta ruoat ovat maistamisen arvoisia. Myös monet piirakat kuten boureki ovat herkullisia, ja juustot poikkeavat hieman kreikan tyypillisestä feta-linjasta. Ruokailun yhteydessä kreetalaiset juovat saaren mainioita viinejä, ja jälkiruokana menee anissnapsi, joko kreikkalainen ouzo tai turkkilainen raki.

Tuhatvuotinen Kreeta on onnistunut massaturismin paineessakin säilyttämään luonteikkuutensa, ja niinpä matkailija tunteekin olonsa saarella kotoisaksi. Harvinaislaatuinen luonto ja myyttinen muinaishistoria tekevät Kreetasta kiehtovan matkakohteen, joka tietysti on myös varsin aurinkovarma.

Kreetalle aikovan kannattaa katsastaa äkkilähdöt Kreeta, josta löydät halvat matkat Kreetalle.

Matkalinkit

Lennot Hotellit Matkat ja lomat
Aihe: Eurooppa, Matkakohteet
Lisää matkailuvinkki / kommentti