Korsika – vaihtelevaa luontoa ja seesteistä tunnelmaa

Korsika – vaihtelevaa luontoa ja seesteistä tunnelmaa

Korsika on Ranskalle kuuluva saari Välimeressä, Sardinian pohjoispuolella. Parhaiten Korsika tunnetaan Napoleonin synnyinpaikkana, mutta saari tarjoaa paljon muutakin: rantoja auringonpalvojille, vuoria laskettelijoille ja patikoijille, arkeologisia nähtävyyksiä historian harrastajille sekä sympaattisia pikkukyliä rauhaa etsiville.

Paras aika matkustaa Korsikalle on syksyllä tai keväällä, kun turistit eivät ole vielä täyttäneet saarta. Harvaan asutulla saarella saa toki rauhaa myös keskikesällä, mutta suosituimmat hotellit ja majatalot täyttyvät suosituimpaan aikaan. Lisäksi keskikesän paahtavuus ei ole paras mahdollinen aika esimerkiksi liikkumiseen. Rantalomailijalle kesän kuuminkin aika toki sopii.

Aktiivimatkailijan saari

Korsika on pieni, mutta suuret korkeuserot omaava saari. Saaren keskiosa on varsin vuoristoinen: helmi-maaliskuussa saarella voi jopa lasketella. Muuna ainaka vuoristot ovat suosittuja vaeltajien, kiipeilijöiden ja vuoristopyöräilijöiden keskuudessa. Sisämaasta suurin osa on luonnonsuojelualuetta. Vaeltajien suosituin reitti lienee GR20, joka ei tosin ole aloittelijoille. Jopa 220 kilometriä kattavaan reittiin saa varata parikin viikkoa, sillä maasto on haastava. Luonnonystävä katsastaa myös Scandolan luonnonsuojelualueen, jonka punaiset kalkkikivikalliot nousevat huikaisevina kohtisuoraan merestä. Scandolan kalliot ovat päässeet myös Unescon maailmanperintökohteiden listaan.

Saaren historia houkuttelee

Korsikalle suunnataan usein myös tutkimaan historiaa. Napoleon Bonaparten synnyinsaarena tunnettu Korsika juhlii kuuluisinta korsikalaistaan kesäkuussa Napoleon-festivaalien voimin. Casa Bonaparte eli Napoleonin synnyinkoti on kuitenkin varsin vaatimaton rakennus. Vanhempaakin historiaa saarelta löytyy: Filitosan alue, joka sijaitsee Ajaccion ja Proprianon välillä, pitää sisällään kivipatsaita jopa 8000 vuoden takaa.

Rantaleijonan Korsika

Korsikalla kunto kohoaa (Kuva: WithThisBicycle CC BY 2.0)

Korsikalla kunto kohoaa (Kuva: WithThisBicycle CC BY 2.0)

Rantalomailijakin viihtyy Korsikalla. Saaren yli 200 erilaista rantaa ja yli 1000 kilometriä rantaviivaa pitää huolen siitä, että jokainen löytää mieluisimman rannan itselleen. Suosituimpia rantoja ovat Calvi ja Algajola. Calvi on lähellä samaa nimeä kantavaa kaupunkia, ja se on sopiva koko perheelle. Algajola taas on kirkkaine vesineen erityisesti snorklaajien ja surffaajien suosima.

Seesteistä tunnelmaa

Korsikalla pääsee nauttimaan kiireettömästä, uneliaan pikkukaupungin tunnelmasta missä vain, sillä saaren suurin kaupunki Ajacciokin on vain noin 60 000 ihmisen asuttama. Ajaccio on eteläosan pääkaupunki, Bastia taas pohjoisen. Bonifacio taas on rakennettu kallionrinteiden reunalle ja sen vanhaa kaupunkia suojaavat muurit, tehden siitä yhden saaren kauneimmista kaupungeista. Kaupungin linnoitukselta näkee jopa Sardiniaan asti.

Kulinaristin Korsika

Korsikalla ollessaan kannattaa myös muistaa syödä saaren erikoisuuksia, kuten villisikaa ja kastanjakakkua. Myös juustot ja maustetut hunajat ovat saaren ylpeyksiä. Korsikalainen ruoka yhdistelee Italian ja Ranskan ruokakulttuurien parhaimpia paloja omaperäisellä tavalla. Ja meren läheisyydessä myös kalaruoat ovat taatusti tuoreita ja maistuvia.

Matkalla Korsikaan

Korsikalle ei pääse suorilla lennoilla Suomesta, mutta Ranskan kautta lentäen kyllä. Lennot Ranskasta saarelle voivat kuitenkin olla aika tyyriitä: edullisemmin saarelle pääseekin lautalla esimerkiksi Nizzasta. Paras tapa tutustua saareen on vuokrata auto tai tuoda oma auto mukanaan lautalla: pienen saaren joukkoliikenneyhteydet ovat vaatimattomat. Majoittuminen onnistuu suuremmissa kaupungeissa hotelleissa, pienemmissä kylissä majataloissa.

(Kuva: Luciano CC BY 2.0)

(Kuva: Luciano CC BY 2.0)

Matkalinkit


Aihe: Eurooppa
Lisää matkailuvinkki / kommentti