Koli – kansallismaisemaa, kulttuuria ja kyyttöjä

Koli – kansallismaisemaa, kulttuuria ja kyyttöjä

Koli on tunnetuin kansallispuistomme, joka on innoittanut muun muassa Jean Sibeliusta ja Juhani Ahoa. Kolin vaaramaisemat, muinaiset metsät ja Pielisen vedet tarjoavat mielenrauhaa ja silmänruokaa. Toisaalta Kolilla voi myös lasketella, viettää kylpylälomaa ja tutustua vanhaan perinnemaisemaan, jossa kaski- ja laiduntamiskulttuuri elää ja voi hyvin. Itä-Suomessa, lähellä Lieksaa ja Joensuuta sijaitseva Koli on yksi monipuolisimpia kotimaan matkakohteita.

Reippailijan kansallismaisema

Koli on erittäin suosittu vaelluskohde. Parhaimmat näkymät aukeavat Ukko-Kolin huipulta, mistä voi ihailla Pielistä. Kesäisin huipulle pääsee myös maisemahissillä. Ukko-Kolin lisäksi vaaroja riittää: Paha-Koli, Akka-Koli, Vesivaara, Pieni-Koli, Hirvivaara, Jauholanvaara, Mäkrävaara ja Paimenvaara takaavat vaihtelevan maiseman. Alueella on merkittyjä reittejä kaikentasoisille vaeltajille, helpoista vaativiin. Reittien pituudet vaihtelevat 1-61 kilometrin välillä. Lisäksi Kolita löytyy hoidettuja latuja yli 50 kilometrin verran. Alueella pääsee vaeltamisen ja hiihtämisen lisäksi tutustumaan kansallispuistoon myös pyörän tai hevosen selässä.

Lisäksi Pielisen vesillä voi veneillä, kalastaa tai vaikkapa ruskettua rannalla. Samaan reissuun voi yhdistää retken läheisille Ruunaan koskille, jossa pääsee myös koskenlaskuun. Pielisen saaret tarjoavat lisää tutkittavaa. Lisäksi alueelta löytyy myös 127-metrinen lohkareluolasto nimeltä Pirunkirkko, jossa pääsee ohjatulle luolaseikkailulle. Talvella laskettelija yllättyy, sillä samalla hissilipulla voi lasketella kahdella eri rinnealueella. Rinteistä löytyy haastetta niin kokeneille kuin aloittelevillekin laskijoille yhteensä 13 rinteen verran. Kun aktiivinen elämä alkaa väsyttää, voi siirtyä kylpylään lataamaan akkuja. Koli Spa Lotus ja Koli Relas Spa rentouttavat takuuvarmasti.

Kulttuuriharrastajan Koli

Vanhasta maatalousperinteestä kertovat Kolin ahot ja edelleen voimissaan oleva kaskeamisperinne. Kolin maisemissa myös laidunnetaan edelleen: suomenlampaat ja Suomen alkuperäiset nautarodut kuten länsisuomenkarja, lapinlehmät ja kyytöt eli itäsuomenkarja pitävät maiseman avoinna. Alueelta löytää edelleen vanhoja asutuksen merkkejä kuten nauriskuoppia ja kivijalkoja. Luontokeskus Ukossa on nähtävillä vaihtuvia näyttelyitä ja jokakesäinen Kolin Retkiviikko on täynnä toinen toistaan kiinnostavampia tapahtumia. Kolilla on mahdollista myös mennä naimisiin uniikissa maisemissa: Akka-Kolin näköalapaikan alapuolella oleva Hiljaisuuden kappeli on legendaarinen vihkipaikka.

Kolin majoituspaikat

Kolin maisemissa pääsee yöpymään kaikentasoista majoitusta etsivät. Break Sokos Hotel Koli sijaitsee lähellä Ukko-Kolia ja Nurmeksen Kartanohotelli Pielisen rannalla sopivat laadukasta hotellia haikaileville. Hostellimajoitukseen pääsee Koli Freetime -hostellissa ja Timitra-hostellissa. Myös maatilamajoitusta, B&B-majapaikkoja, majataloja ja mökkejä on tarjolla runsaasti. Aittamajoitus, vuokratuvat sekä caravan- ja leirintäalueet niin ikään ovat vaihtoehtoina kansallismaisemissa yöpyville.

Syksyinen Koli hurmaa (Kuva: PROMiguel Virkkunen Carvalho CC BY 2.0)

Syksyinen Koli hurmaa (Kuva: PROMiguel Virkkunen Carvalho CC BY 2.0)

Matkalinkit

Hotellit Mökit
Aihe: Kotimaa, Luontoretket, Vaellus
Lisää matkailuvinkki / kommentti