Koh Samui – rento kalastajasaari ja upeat rannat

Koh Samui – rento kalastajasaari ja upeat rannat

Koh Samui on Thaimaan kolmanneksi suurin saari. Myös matkailijoita se vetää nykyään paljon, ja siihen on syynsä. Samui oli vielä 1980-luvulla hyvin hiljainen paikka, vaikka muualla Thaimaassa matkailijoita oli jo jonkin verran. Niinpä se on yhä varsin kaunis ja alkuperäinen, ja thaimaalaiseen maaseutuelämään voi Koh Samuilla törmätä helposti. Saaren rantaa ympäröivät ihanat koralliriutat ja rannassa hopeanvalkea hiekkaranta.

Koh Samuin monet rannat

Kuten useimmat paikat Thaimaan saaristossa, myös Koh Samui eli aiemmin lähes täysin kalastuksesta. Tärkeimmät asutuskeskukset sijaitsevatkin pitkin saaren luonnonkauniita rantoja. Hallinnollinen keskus on Nathonin kalastajakylä – hiljainen paikka, mutta toimii lähtösatamana Koh Samuin laivaliikenteelle.

Samuilla on kaksi selkeästi vilkkainta rantaa, joiden ympäristöön myös saaren yöelämä on keskittynyt: Chaweng ja Lamai. Näiden ympärillä on runsaasti tarjontaa ravintoloiden ja baarien suhteen, mutta rannat ovat sesonkiaikaan täysin tukossa. Aidompaa tunnelmaa etsivän kannattaa suunnata Bophutin rannalle, jossa väkeä ja modernisaatiota on vähemmän. Palveluita on tietysti vähemmän, mutta jostain syystä saaren tyylikkäimmät ruokailupaikat ovat keskittyneet Bophutiin.

Auringonnousu Koh Samuilla

Auringonnousu Koh Samuilla (CC BY-SA Lisa Tancsics)

Kiinnostava paikka, ja usein myös hieman väljempi ranta on Big Buddha Beach eli Bang Ruk. Siellä on nimensä mukaisesti suuri, noin 15 metriä korkea buddhapatsas, joka on eräs saaren tunnetuimpia nähtävyyksiä. Useimmat matkanjärjestäjät tarjoavat reissuja katsomaan kultakoristeista buddhaa, mutta saaren ympäri voi kulkea toki myös omatoimisesti. Esimerkiksi songthaewit, punaiset lava-autot, toimivat eräänlaisina taksibusseina: maksat pikkusumman ja saat ajaa pitkin rannikkoa niin pitkälle kuin haluat. Toinen vaihtoehto on auton tai moposkootterin vuokraaminen – silloin voi nähdä paljon enemmän kuin muuten, mutta liikenne on melko kaoottista, joten ajamaan kannattaa ryhtyä vain hyvissä sielun ja ruumiin voimissa.

Tekemistä pitkin Koh Samuita

Koh Samuin rantakalliot

Koh Samuin rantakallioiden takaa pilkottaa turkoosi meri

Aktiveetit Koh Samuin saarella ovat vesiurheilupainotteisia. Blue stars Kayaking tarjoaa melontaretkiä. Retket ovat hyvin organisoituja ja ehdottomasti kokemisen arvoisia. Sukellusretkiä tekevät mm. Discovery Dive Centre ja Searobin Dive Centre. Samui Ocean Sports tarjoaa upeita purjehdusretkiä.

Ravintolapuolella kannattaa katsastaa esimerkiksi suositut Zazen, Harlow Bar Bophutissa sekä Ninja Restaurant Chawenginssä. Kaikkien rantojen yhteydessä on tietysti joitakin paikkoja, mutta parhaat valikoimat löytyvät tietysti suosituimpien rantojen läheisyydestä. Siellä tosin voi olla ruuhkaa.

Sääolosuhteet Koh Samuissa ovat ihanteelliset etenkin talviaikaan. Lämpötila on noin 30 asteen molemmin puolin ja auringonpaiste on lähes takuuvarmaa. Talvikuukaudet ovat hyvin kuivia, joten sadetta ei tarvitse pelätä, vaikka silloin tällöin sateet ovatkin mahdollisia myös talvella. Majoituksen osalta saarelta löytyy sekä luksushotelleja että budjettivaihtoehtoja reppureissaajille. Monet rauhaa etsivät päätyvät Koh Samuilla Maenamin pitkälle rannalle, joka on erityisesti reppumatkailijoiden suosiossa.

Koh Samui on kiinnostava, sopivan kokoinen osa Thaimaata, ja tarjoaa upeat hiekkarannat sekä paljon perinteistä thaikulttuuria, kunhan malttaa lähteä hieman sivuun vilkkaimmilta hiekkarannoilta. Hyvät laivayhteydet esimerkiksi Koh Pha Nganiin tekevät myös ”saarihyppelystä” mahdollista.

Matkalinkit


Aihe: Aasia, Rantalomat, Sukellus, Teema
3 Kommenttia. Haluatko jakaa matkavinkin tai kokemuksen?

 • Jaana Kilpeläinen sanoo:

  Olimme Koh Samuissa mieheni kanssa viime talvena. Mikä romanttinen paikka katsoa auringonlaskua ja siemailla drinksua.

 • Bunggi sanoo:

  Olin siellä ekaa kertaaa 18.12-28.12-2011 ekaa kertaa, nyt lähtee viikon päästä kone bkk ja sieltä samuille, nyt ois tarkotus tuplaa samuin päivät, näen jo sieluni silmin mae namin rannan aamu auringon ja meditaation, jos se rikkoutuu ni eiku viidakkoon aamulenkille apinoiden kanssa:)

  Ei vaiskaa,upea saari ja hieno spirit,rakastuin jo ensimmäisen kerran merimaiseman auettua, nyt ois tarkotus nii sanotusti sisäänajaa itsensä kunnolla,oli vähä tollanen maistiais reissu viimeks, nyt ois tarkotus loikata phanganille ja taollekkin chillaa, ja kattoo sitä taattua gillaaa;)

 • Eki sanoo:

  Olin parina edellisenä talvena Koh Samuilla ja ihanstuin paikkaan täysin. Loman kohokodat olivat sukeltaminen Live & Let Dive sukelluskoulun kanssa. Suosittelen!

Lisää matkailuvinkki / kommentti