Rauhallinen rantaparatiisi Khao Lak

Rauhallinen rantaparatiisi Khao Lak

Khao Lak tarjoaa lomailijalle yllin kyllin valkeita hiekkarantoja ja upeita puitteita sukellukseen. Sukeltaminen onkin suurin turisteja kuvakauniiseen lomakohteeseen houkutteleva aktiviteetti. Khao Lakissa lomailu voi kuitenkin olla myös paljon muuta. Ystävällinen ja lämmin, lapsiperheillekin sopiva Khao Lak tarjoaa valkeille hiekkarannoille vastapainoksi vihreitä sademetsiä ja kiinnostavia luontoreittejä.

Täydellinen rantalomakohde

Rantaviivaa Khao Lakissa (kuva: Jmex CC-BY-SA)

Rantaviivaa Khao Lakissa (kuva: Jmex CC-BY-SA)

Khao Lak on suosittu lomakohde Thaimaassa. Se sijaitsee suositun lomasaaren Phuketin pohjoispuolella, noin 100 kilometrin päässä. Khao Lak koostuu useammasta kylästä ja rannasta, jotka ovat nykyään enimmäkseen turismiin keskittyneitä. Vaikka se on nykyään Thaimaan suosituimpia lomakohteita, on se ollut turistien suosiossa vasta 90-luvulta alkaen. Suosio on siis kasvanut nopeasti siitä saakka, kun ensimmäiset turistiryntäykset saapuivat.

Khao Lakissa vallitsee trooppinen ilmasto. Lämpötila pysyttelee siis koko vuoden 30 asteen molemmin puolin. Meren läheisyyden vuoksi ilmasto on miellyttävän leuto ja lämmin. Sadekausi kestää tyypillisesti kesäkuusta syyskuuhun. Paras aika matkustaa Khao Lakiin on sadekauden ulkopuolella, erityisesti marraskuun ja maaliskuun välisenä aikana. Monet ottavatkin suunnaksi Khao Lakin, kun tahtovat paeta kotimaan kylmää talvea.

Vuoden 2004 tsunami teki pahoja tuhoja erityisesti Khao Lakin alueella, mutta mittavan jälleenrakennuksen jälkeen lomakohde on elpynyt lähes entiseen loistoonsa ja on yhtä vetovoimainen kuin ennenkin. Muistoja lähes vuosikymmenen takaisesta tsunamista on edelleen siellä täällä, mutta Khao Lakin satumaista kauneutta ei voi kukaan kieltää.

Rauhallinen lomakohde koko perheelle

Khao Lakista erityisen täydellisen koko perheen rantalomakohteen tekevät lukuisat valkeat hiekkarannat ja loistavat sukellusmahdollisuudet. Jo ensi näkemältä Khao Lak tuntuu suorastaan paratiisilta, sillä hiekkadyynit, uskomattoman kirkas sinisenä hohtava vesi ja siellä täällä kasvava vihreä kasvillisuus tasapainottavat toisiaan juuri oikealla tavalla.

Kaupunki ei ole täyteen ahdettu, vaan rantakaduilla kelpaa kävellä hiljakseen ja ihmetellä maailman menoa ihan rauhassa. Khao Lakista löytyy sesonkiaikoihin valtavasti turisteja, mutta lomakohde on silti onnistunut säilyttämään oman rauhansa ihailtavalla tavalla, eikä se koskaan onnistu täyttämään mielikuvaa liian vilkkaasta turistirysästä.

Khao Lakiin löhdetään ensisijaisesti nauttimaan auringosta ja sukellusmahdollisuuksista, mutta Khao Lak Lam Run kansallispuistossa kannattaa myös ehdottomasti käydä kääntymässä. Lähellä kaupunkia sijaitsevat myös Similanin saaret, joissa sukeltaminen on saavuttanut jo legendaarisen maineen. Saaria pidetään Thaimaan ja ehkä koko maailman parhaimpiin lukeutuvina sukelluspaikkoina.

Similanin saaret ovat suosittu sukelluskohde (kuva:  Maxmajestic CC-BY-SA)

Similanin saaret ovat suosittu sukelluskohde (kuva: Maxmajestic CC-BY-SA)

Aktiivilomailua rantojen vastapainoksi

Khao Lakissa on lukuisia mainetta saaneita rantoja, kuten suosituimmat Nang Thong ja Bang Niang, sekä Khuk Khak, Pakweep ja Bang Sak. Innokas lomailija voi kiertää vaikka nämä kaikki ja valita suosikkinsa. Kaikkia rantoja yhdistää kuitenkin jalkoja syleilevä, samettisen pehmeä ja puhtaan valkea hiekka, sekä upeat näkymät edessä avautuvaan mereen. Rantavesissä uiminen ja sukeltelu on turvallista, ellei voimassa ole erikseen annettua uintikieltoa vuorovesien vuoksi.

Pelkkää rantalomailua Khao Lakissa ei ole pakko harrastaa. Lomakohde sopiikin erityisen hyvin myös aktiivilomailijoille, jotka kaipaavat muitakin aktiviteetteja kuin rannalla makoilua. Sukeltaminen on ehdoton ykkösaktiviteetti, jota Khao Lakissa voi harrastaa niin paljon kuin suinkin jaksaa. Sukelluskursseja ja osaavia oppaita löytyy lomakohteesta paljon.

Lähes missä tahansa päin Thaimaata on mahdollista päästä norsun selkään ja se onnistuu myös Khao Lakissa. Elefanttivaellukset ovat erinomainen tapa päästä tutustumaan Khao Lakin ympäröivään luontoon ja salaperäisiin sademetsiin, jotka kätkevät uumeniinsa eksoottisia kasveja ja eläimiä ja tuovat kaivattua kontrastia loputtomille rantamaisemille.

Khao Lak sopii erityisen hyvin lapsiperheille, koska iltaelämä on rauhallista. Riehakkaampaa menoa haluavat löytävät onneksi helposti tiensä Phuketiin, jossa iltaelämä kukoistaa Khao Lakinkin edestä. Khao Lakissa ostosmahdollisuudet käsittävät paikalliset markkinat, joita lomakohteessa järjestetäänkin riittämiin. Jatkuvasti ne vetävät puoleensa turisteja, jotka ovat viehättyneitä ainutlaatuisesta markkinatunnelmasta. Khao Lakissa suosittuja ovat myös erilaiset pienet ravintolat, joista saa jos jonkinmoista ruokaa omien makumieltymyksien mukaan. Tarjolla on perinteistä thairuokaa, sekä monipuolisia makuja maailmalta.

Luontoa, historiaa ja kiehtovaa kulttuuria

Sukeltaminen Khao Lakissa paljastaa kokonaan uuden vedenalaisen maailman (kuva: TANAKA Juuyoh (田中十洋) CC-BY)

Sukeltaminen Khao Lakissa paljastaa kokonaan uuden vedenalaisen maailman (kuva: TANAKA Juuyoh (田中十洋) CC-BY)

Khao Lak Lam Run suuri lähes 120 neliökilometrin kokoinen kansallispuisto tarjoaa matkailijalle kiinnostavia luontoelämyksiä. Kansallispuistossa kasvaa kasveja, joita länsimaalainen turisti ei ole ennen kohdannut ja eläimistön monimuotoisuus ihastuttaa ketä tahansa. Lisäksi kansallispuisto pitää sisällään upeita vesiputouksia, joissa osasta voi halutessaan käydä vaikka pulahtamassa. Puistoon voi tutustua erikseen suunniteltuja reittejä kulkien. Jos on aikaa, kannattaa kävellä kummatkin pääreitit. Suosittu vaelluskohde puolestaan on toinen Khao Lakin kuuluisa kansallispuisto, Khao Sok.

Chong Fahin vesiputous on yksi niistä Khao Lakin vesiputouksista, joihin saa pulahtaa ihan luvan kanssa. Virkistävä putouksen vesi kauniissa ympäristössä päättää mukavasti esimerkiksi kävelylenkin tai päivävaelluksen. Vesiputoukselle pääsee uimaan pientä pääsymaksua vastaan.

Khao Lakissakin pääsee tutustumaan Thaimaan historiaan ja kulttuuriin, kun vierailee Wat Suwan Khuhan temppelissä. Luolatemppelialue koostuu lukuisista luolastoista, joiden sisältä voi löytää vaikuttavia buddhapatsaita ja palvontapaikkoja.

Suunnaksi Khao Lak

Suomesta pääsee Kao Lakiin varsin kätevästi, joskin melko monta tuntia kestävään matkustamiseen on pitkien välimatkojen vuoksi varauduttava. Kätevintä on lentää Phuketiin ja jatkaa sieltä bussikyydillä suurta valtatietä pitkin Khao Lakiin. Khao Lakiin voi lähteä omatoimisesti, mutta suosionsa vuoksi sinne järjestetään myös hyvin paljon erilaisia, yleensä verrattaen edullisia pakettimatkoja.

Majoitusongelmia ei Khao Lakissa eteen tule, koska alueella suorastaan kasvaa erilaisia turisteille suunnattuja hotelleja. Hotelleja löytyy sieltä täältä ja usein niitä on samalla kaupunkialueellla useampi. Luonnonläheisempää majoitusvaihtoehtoa kaipaavan kannattaa suunnata hotelliin, joka ei sijaitse ihan keskellä kaupunkia ja parhaimpia ostospaikkoja. Hotelleja löytyy myös vehreimmiltä puistoalueilta.

Khao Lak on edullinen matkakohde suomalaiselle matkailijalle. Eniten matkassa kustantavat lennot, kun taas majoittuminen ja Khao Lakissa syöminen, sekä ostelu, on varsin edullista. Majoitus on hintaansa nähden todella hyvälaatuista ja parhaimmistakin hotelleista maksetaan suhteellisen vähän.

Parhaiten Khao Lakin lomakohteessa liikkuminen onnistuu bussilla tai paikallisella tuk tukilla. Tuk tukilla onnistuu parhaiten lyhyiden matkojen kulkeminen, kun taas pitkille matkoille suositellaan enimmäkseen bussia. Pidempään matkalla viipyvän kannattaa harkita myös auton vuokraamista. Se on edullista ja kätevää. Autolle toinen vaihtoehto voi olla esimerkiksi skootteri, jos on matkalla yksin tai kaksin. Saarelta toiselle liikkuminen on kätevää saarten välejä kulkevilla lautoilla.

Matkalinkit

Lennot Hotellit Matkat ja lomat
Aihe: Aasia, Matkailu, Matkakohteet, Rantalomat, Sukellus
Lisää matkailuvinkki / kommentti