Keskiaikainen ja lumoavan salaperäinen Edinburgh

Keskiaikainen ja lumoavan salaperäinen Edinburgh

Taianomainen ja tarunhohtoinen Edinburgh ei ole turhaan saavuttanut viehättävän ja ainutlaatuisen kauniin kaupungin mainetta. Historiallisesti merkittävästä kaupungista löytyy upeita keskiaikaisia rakennuksia ja uuden kaupunginosan 1700-luvun arkkitehtuuri tarjoaa myös omat lisäyksensä uljaaseen katukuvaan. Edinburghin kaupunki ei lepää koskaan, vaan tarjolla on ympäri vuoden kulttuuritapahtumia, viihdettä ja paljon tekemistä kenelle tahansa.

Maailmanperintökohde ja idyllinen kaupunki

Skotlannin pääkaupunki Edinburgh sijaitsee Skotlannin itärannikolla. Historiallisen kaupungin vanha ja uusi osa kuuluvat molemmat nykyään Unescon maailmanperintökohteiden listalle. Edinburghissa asuu ihmisiä vajaa 500 000, mikä tekee siitä Skotlannin toiseksi suurimman kaupungin heti Glasgow’n jälkeen.

Edinburghia voi maaston ja maisemien puolesta kuvailla sanalla idyllinen. Kaupungin halki virtaa vuonoon laskeva Water of Leith-joki ja kaupunkia ympäröivät korkeat kukkulat. Kaupungissa vallitsee tyypillinen Brittein saarien ilmasto. Skotlanti tunnetaan yleisesti sateisena alueena, joten ei ole mikään yllätys, että myös Edinburghissa sataa paljon ympäri vuoden. Lämpötila on miellyttävän lämmin erityisesti kesäkuukausina, mutta lauhkean meri-ilmaston vuoksi lämpötila ei myöskään talvisaikaan juurikaan laske pakkasen puolelle.

Kahtia jaettu kaupunki

Edinburghin linna (kuva: Solveig CC-BY-SA)

Edinburghin linna (kuva: Solveig CC-BY-SA)

Edinburghin kaupunki voidaan jakaa kahteen osaan: Vanhaan kaupunkiin ja Uuteen kaupunkiin. Vanhan kaupungin keskeisin maamerkki on Edinburghin linna, jonka ympärille kaupunki on hiljalleen keskiajalta lähtien muodostunut. Vanhan kaupungin alueella on edelleen 1500-luvulta säilyneitä upeita rakennuksia ja keskiaikainen asemakaava. Vanhassa kaupungissa sijaitsee muutamia julkisesti hyvin merkittäviä rakennuksia, kuten Saint Gilesin katedraali, oikeustalo ja Skotlannin kuninkaallinen museo.

Uutta kaupunginosaa alettiin Edinburghiin rakentaa vasta 1700-luvun puolivälin jälkeen. Kaupungin asemakaava noudattaa säännöllistä ruutukaavaa ja eroaa näin ollen paljon vanhan osan kaavasta. Uuden kaupunginosan pääkatu on George Street, joka johtaa Vanhaan kaupunkiin. Kaksi pääkadun molemmin puolin kulkevaa tärkeää katua ovat Queen Street ja Princes Street, joista varsinkin jälkimmäisen varrella on lukuisia 1700-1800-luvulta säilyneitä tärkeitä rakennuksia. Uuden kaupunkin itäpäässä sijaitsee Charlotte Square-niminen aukio, kun taas länsipäässä aukio kantaa nimeä St. Andrew Square.

Kulttuuria ja viihdettä ympäri vuoden

Eloisassa ja lämpimässä Edinburghin kaupungissa riittää nähtävää ja koettavaa. Edinburgh on kulttuurillisesti todella rikas kaupunki ja etenkin kesäisin erilaiset tapahtuvat houkuttelevat paikalle turisteja. Edinburghin festivaalitarjonnan aatelinen on maailman suurin taidefestivaali Fringe, joka järjestetään elokuussa ja kestää yhteensä kolmisen viikkoa. Kesäkuussa järjestetään myös esimerkiksi elokuvafestivaalit.

Edinburghissa voi ympäri kaupunkia nauttia myös esittävästä taiteesta. Musiikkitarjonnasta löytyy niin klassista kuin pop- ja rockmusiikkiakin ja erilaiset teatteri- ja balettiesitykset valtaavat kaupungin parhaimmat teatterit viikottain. Myös urheilun ja etenkin jalkapallon ystävät löytävät Edinburghista itselleen tekemistä. Eri tason jalkapallo-otteluita pääsee Edinburghissa seuraamaan keväästä loppukesään asti.

Edinburghissa on mahdollista kokea perinteinen erilaisista tv-sarjoista ja elokuvista tuttu brittiläinen ilta- ja yöelämäkulttuuri. Tarjolla on runsaasti erilaisia baareja ja yökerhoja eri teemoilla, joten matkailijan ei tarvitse kuin valita mieleisensä. Tarjontaa löytyy niin rock- kuin jazzhengessä ja baarista ei taatusti kannata kävellä ulos maistamatta kuuluisaa skotlantilaista viskiä.

Holyroodin kaupunginosa

Holyroodin kaupunginosa

Edinburghissa on lukuisia shoppailumahdollisuuksia

Vaikka Glasgow’ta pidetäänkin Skotlannin parhaimpana shoppailukaupunkina, ostosmahdollisuuksia löytyy runsaasti myös Edinburghista. Paras paikka shoppailla on ehdottomasti Uudesta kaupungista löytyvä Princes Street, josta löytyy niin maailmalla tunnettuja muotiliikkeitä kuin pienempiäkin putiikkeja. Toinen uudessa osassa kaupunkia sijaitseva shoppailusta kiinnostuneiden ehdoton vierailukohde on George Street, jonka varrelta löytyy varsinkin erinomaisia laukku- ja koruliikkeitä.

Vanhassa kaupunginosassa kannatta ehdottomasti käydä etsimässä matkamuistoja ja kotiin viemisiä, sillä tarjolla on runsaasti perinteistä käsityötä ja muuta mielenkiintoista, mitä ei mistään muualta päin Edinburghia saa.

Uskomattomia makuja ympäri kaupunkia

Edinburghista löytyy runsaasti erilaisia ravintoloita ja kaupunkilaiset itsekin ovat ahkeria syömään ulkona. Eri hintatason ravintoloita löytyy ympäri kaupunkia. Vanhasta kaupungista löytää paljon opiskelijabudjetille sopivia perinteisempää brittiruokaa tarjoavia ravintoloita ja pieniä pubeja. Eniten erilaisia ruokapaikkoja puolestaan löytyy Grassmarket-kadun varrelta. Tällä kadulla kannattaa pitää mielessä, että useat paikat ovat päiväsaikaan täynnä turisteja. Vanhasta kaupungista on mahdollista löytää runsaasti erilaisia makuja maailmalta ja esimerkiksi intialainen ruoka on Edinburghissa suosittua.

Uudesta kaupunginosasta löytyy helposti trendikkäitä ja moderneja ravintoloita. Eniten niitä löytyy uuden osan pääkadulta George Streetiltä. Edinburghissa käydessä kannattaa ehdottomasti tutustua varsinkin erilaisiin kalaruokiin ja ottaa ateriaan kylkeen paikallinen laatusiideri.

Edinburghin merkittävimmät maamerkit ja vierailukohteet

Holyroodin palatsi (kuva: Hedavid CC-BY-SA)

Holyroodin palatsi (kuva: Hedavid CC-BY-SA)

Edinburghin tunnetuin nähtävyys on ehdottomasti keskiaikainen Edinburghin linna. Linnassa järjestetään paljon opastettuja kierroksia, joille historiasta kiinnostuneiden ainakin kannattaa matkalla osallistua. Linnassa vierailemiseen kannattaa varata kunnolla aikaa, koska sen sisällä riittää monenmoista nähtävää pitkäksikin aikaa.

Vanhan kaupungin ääkatu The Royal Mile tarjoaa niin paljon nähtävää, että sen varrelle kuljeksien voisi viettää helposti vaikka koko loman. Kuuluisia ovat mm. vaikuttavan näköinen St. Gilesin katedraali ja kadun päättävä Holyrood Parkin puisto. Puiston ehdottomasti tunnetuin maamerkki on Holyroodin palatsi ja sen vieressä puolestaan sijaitsee raunioitunut luostarikirkko Holyrood Abbey.

The Royal Milen varrella on näiden suurten rakennusten lisäksi lukuisia museoita ja gallerioita, joissa kannattaa käydä tutustumassa Skotlannin kulttuuriin ja historiaan. Myös St. Mary’s Close-kuja on mielenkiintoinen tuttavuus, koska tarujen mukaan siellä on kummitellut jo useita vuosisatoja. Paikan päällä pääsee tutustumaan 1600-luvulta peräisin oleviin maanalaisiin käytäviin.

Lapsiperheille oiva vierailukohde on Edinburghin eläintarha, joka sijaitsee vain muutaman kilometrin päässä aivan ydinkeskustasta. Eläintarhassa riittää nähtävää vaikka koko päiväksi ja sinne on pelastettu vuosien aikana jopa useita uhanalaisia eläinlajeja, kuten punapandoja ja siperiantiikereitä.

Matkalla Edinburghiin

Suomesta pääsee kätevästi Edinburghiin suoralla lennolla. Myös yhden vaihdon sisältäviä lentoja on paljon ja matkustusaika vaihtelee lennosta riippuen 3-6 tunnin välillä. Lentokenttä sijaitsee helppojen kulkuyhteyksien päässä Edinburghin keskustasta ja matka taittuu kätevästi taksilla tai bussilla, joista bussi on huomattavasti edullisempi vaihtoehto.

Edinburghissa majoittuminen voi olla matkailijalle elämys. Tarjolla on runsaasti erilaisia hotelleja moderneista luksushotelleista vanhanaikaisempiin ja vaatimattomampiin hotelli- ja hostellivaihtoehtoihin. Vanhasta kauungista löytyvät puitteiltaan upeimmat keskiaikaista arkkitehtuuria edustavat pikkuhotellit, joiden tunnelma on vailla vertaansa.

Skotlantiin suunnatessa kannattaa muistaa, että Iso-Britannia ei lainkaan kuulu Schengenalueeseen. Passin mukana kantaminen on siis erityisen tärkeää.

Matkalinkit

Lennot Hotellit Matkat ja lomat
Aihe: Eurooppa, Kaupunkilomat, Matkailu, Matkakohteet
Lisää matkailuvinkki / kommentti