Kenia – Afrikan monikasvoinen kuningatar

Kenia – Afrikan monikasvoinen kuningatar

Itäafrikkalainen Kenia on safarimatkailijan toivekohde. Kansallispuistoja kiehtovine eläimineen on useita, ja alkuperäisväestöön saa aidon kosketuksen. Suosikkikohde Mombasa houkuttelee puolestaan rennolla menollaan, valkohiekkaisilla rannoillaan ja vesiurheilumahdollisuuksillaan. Mikset yhdistäisi molempia samaan lomaan?

Etnisten ryhmien sekoitus

Entinen brittien siirtomaa Kenia jakautuu seitsemään maakuntaan: Central, Coast, Eastern, North Eastern, Nyanza, Rift Valley ja Western. Lisäksi on ”pääkaupunkiseutu”, Nairobin alue. Maakunnat on jaettu vielä erikseen 71 kuntaan, ja kunnat 262 piiriin.

Nairobi on Afrikan suurimpia kaupunkeja. (kuva: Bobokine CC-SA)

Nairobi on Afrikan suurimpia kaupunkeja. (kuva: Bobokine CC-SA)

39 miljoonaa asukasta ja yli 40 etnistä ryhmää – on sanomattakin selvää, että myös puhuttuja kieliä on lukuisia. Joidenkin arvioiden mukaan niitä on jopa lähemmäs 70 erilaista. Kielet voidaan ryhmitellä kolmeen haaraan: lännen ja rannikon bantukieliin, Viktoriajärven niloottisiin kieliin ja pohjoisen kuušilaisiin kieliin. Maan viralliset kielet ovat englanti ja swahili.

Kenia luokitellaan matalan tulotason maihin. Kannattaakin varautua kohtaamaan raastavaa köyhyyttä. HI-virus, aids ja kuivuus ovat edelleen isoja ongelmia, ja orvoksi jääneitä lapsia on paljon.

Vaihteleva ilmasto

Kenia sijaitsee päiväntasaajalla, mutta vain rannikolla vallitsee trooppisen kuuma ja kostea ilmasto. Muualla sademäärät ovat vähäiset. Sadekausia on kaksi: maalis-toukokuussa ja marras-joulukuussa. Vuoristoalueilla on korkeudesta johtuen viileämpää, ja paikoin lämpötila saattaa kääntyä jopa pakkasen puolelle.

Rannikkoalueilla maasto on alavaa tasankoa, mutta maan keskiosissa on suuria, korkeimmillaan kolmimetrisiä vuoriketjuja. Mosambikista Etiopian pohjoisosiin levittäytyvä Iso hautavajoama eli Great Rift osuu Kenian alueelle Nairobin pohjoispuolella.

Tulviva Tana-joki Rift Valleyn alueella.

Tulviva Tana-joki Rift Valleyn alueella.

Kiehtova luonto eksoottisine eläimineen

Kenian luonto villieläimineen on upea ja monipuolinen: maassa on trooppisia sademetsiä, mahtavia koralliriuttoja, savanneja ja ruohoaavikoita. Valtio on rajoittanut metsästystä ja perustanut suojelualueita, jotka ovat suosittuja vierailukohteita.

Maan eteläosissa on masai-heimon mukaan nimetty Masai Maran kansallinen suojelualue. Siellä elää merkittävä eläinpopulaatio: eläimiä on vuodenajasta riippuen enimmillään kaksi miljoonaa. Alueella voi majoittua esimerkiksi 1920-luvun henkeen rakennetulla, mutta tasokkaalla Karen Blixen Campilla, joka on saanut nimensä tunnetulta tanskalaiskirjailijalta. Leirillä yövytään luksusteltoissa, ja aikaa voi kuluttaa esimerkiksi safareilla tai kuumailmapallolennolla.

Auringonlasku Masai Maran kansallispuistossa. (kuva: Dan Lundberg CC-SA)

Auringonlasku Masai Maran kansallispuistossa. (kuva: Dan Lundberg CC-SA)

Pääkaupunki Nairobin lähettyvillä sijaitsee Nairobin kansallispuisto, jossa voi bongata erityisesti lintuja, mutta myös sarvikuonoja, leijonia ja gepardeja.Amboselin kansallispuisto Rift Valleyn maakunnassa on tunnettu ennen kaikkea elefanteistaan, Sibiloin kansallispuisto krokotiileista. Nakurujärven kansallispuistossa on puolestaan erityisen laaja kasvipopulaatio, ja siellä elää paljon lintuja, kuten flamingoja.

Yhtenäinen kulttuuri puuttuu

Etnisen kirjavuuden vuoksi yhtenäistä kenialaista kulttuuria ei ole olemassa, vaan useimmat asukkaat samaistuvat pikemminkin omaan heimoonsa tai etniseen ryhmäänsä. Jokaisella heimolla on oma kulttuurinsa esimerkiksi ruuan, arkkitehtuurin ja käsitöiden suhteen. Brittien siirtomaa-ajoista muistuttaa esimerkiksi vasemmanpuoleinen liikenne.

Masai-heimon jäseniä. (kuva: User:Helga76 CC-SA)

Masai-heimon jäseniä. (kuva: User:Helga76 CC-SA)

Joitakin yhtäläisyyksiä kuitenkin on. Kenialainen ruoka valmistetaan useimmiten joko uppopaistamalla, grillaamalla tai vedessä tai kookosmaidossa keittämällä. Suosittuja raaka-aineita ovat maissi, tomaatti, sipuli ja mausteista chili ja inkivääri sekä tuoreet, raikkaat hedelmät. Paikallistuotteet kahvi ja tee ovat suosittuja juomia.

Vaatteet ja kankaat ovat värikkäitä, ja musiikki rytmikästä. Taidokkaita, mutta myös heikompilaatuisia käsitöitä kaupitellaan turisteille paljon.

Matkaan!

Suurimmat matkanjärjestäjät Kaleva Travelia ja Suomen Matkatoimistoa lukuun ottamatta eivät tee lainkaan matkoja Keniaan. Sen sijaan räätälöityjä matkapaketteja kannattaa tiedustella yksilöllisiä kaukomatkoja tarjoavista matkatoimistoista, kuten Helin Matkoilta. Matka voi muodostua esimerkiksi yhdestä tai useammasta safarista ja Mombasan-rantalomasta. Budjettimatkaajan kannattaa vilkaista ainakin Kilroy Travelsin tarjontaa. Omatoimista matkaa ilman opasta ei suositella.

Matkalinkit

Lennot Hotellit Matkat ja lomat
Aihe: Afrikka, Matkakohteet, Rantalomat, Safarit, Teema
Yksi komentti. Haluatko lisätä vinkin tai kokemuksen kaikkien iloksi?

  • aki siitonen sanoo:

    Me löydettiin matkatoimisto jolla on suomalaiset oppaat. Tehtiin 11 päivän reissu ja käytiin maasai marassa safarilla ja loppuaika mombasan rannoilla makailemassa viime helmikuussa. Kaikki hoitui erittäin hyvin ja uskomattomat kokemukset jäi mieleen. Kiptours oli siis matkatoimisto.

Lisää matkailuvinkki / kommentti