Kazakstan – kiilteleviä kaupunkeja, paimentolaisten maaseutua

Kazakstan – kiilteleviä kaupunkeja, paimentolaisten maaseutua

Kazakstan on maa, jossa samalla matkalla voit ihastella kimaltavaa ja uutuuttaan hohtavaa arkkitehtuuria maan pääkaupungissa Astanassa, hiihtää hiihtokeskuksessa, maistella kamelinmaitoa maaseudulla ja nähdä paimentolaisia perinteisissä jurtissaan. Kazakstan on monisärmäinen maa.

Kazakstan on Keski-Aasian varakkain maa, entinen neuvostomaa ja maailman suurin sisämaavaltio. Koko Länsi-Euroopan kokoisen maa on suurimmaksi osaksi asumatonta puoliaavikkoa ja aroa, jolla paimentolaiset vaeltavat jurttineen ja villihevoset laukkaavat. Idässä taas kohoavat Altain ja Tian Shanin vuoristot. Kazakstanin luontoa voisikin kuvailla sanalla vaihteleva. Maasta löytyy niin suuria järviä ja kanjoneita kuin myös surullisenkuuluisia ekokatastrofeja. Entinen maailman suurimpiin järviin kuulunut Aral-järvi on kuivunut rykelmäksi pienempiä järviä ja autiomaata.

Kesällä Kazakstaniin

Kazakstanissa vallitsee mannerilmasto sen rajuimmassa merkityksessä. Talvet ovat kylmiä ja hyytäviä, kesällä keskilämpötila huitelee 20 lämpöasteen tuntumassa. Paras aika matkustaa maahan onkin kesällä, jolloin ilmasto on miellyttävin ja esimerkiksi vaellusretkiäkin järjestetään eniten.

Suvaitsevainen maa

Chinbulak-hiihtokeskus lähellä Almatya (Kuva: Andrey Kartashov CC BY-ND 2.0)

Zaiilisky Alatau -vuoristo on lähellä Almatya (Kuva: Andrey Kartashov CC BY-ND 2.0)


Maan väestö on taustaltaan suurimmaksi osaksi kazak-kansaa, joka on turkkilais-tataarilainen kansa. Uskotaan, että kazakit olivat ensimmäisiä ihmisiä, jotka onnistuivat kesyttämään hevosen. Maan virallisia kieliä onkin kazakki ja venäjä. Kazakstanilaiset ovat uskonnollisesti suvaitsevaista kansaa ja vaikka maa on jakautunut lähes kahtia muslimeiksi ja ortodokseiksi, kaikki elävät sulassa sovussa keskenään.

Maassa liikkuminen on turvallista ja turisteihin suhtaudutaan lämmöllä, mutta normaali varovaisuus on syytä pitää mielessä. Maan vauraus perustuu suuriin öljy- ja mineraalivaroihin sekä uraanin tuotantoon. Maassa on kuitenkin suuret elintasoerot: vauraus näkyy Astanassa mutta maaseudulla suurin elinkeino on edelleen maanviljelys, karjanhoito ja paimentolaisuus.

Almaty ja Astana: kaupunkilomailijan kohteet

Maa on saanut vaikutteita niin Neuvostoliiton ajoista, islamista kuin länsimaistakin. Tämä näkyy erityisesti maan suurimmissa kaupungeissa, pääkaupunki Astanassa ja entisessä pääkaupungissa Almatyssa. Astana on erityisen kiinnostava kaupunki: siitä tuli pääkaupunki vasta vuonna 1997, jota rakennetaan edelleen. Moderni ja nykyaikainen Astana on täynnä upeita pilvenpiirtäjiä.

Kaupunki on kuuluisa 93-metrisestä Bayterek-tornistaan, Nur-Astanasta, Keski-Aasian suurimmasta moskeijasta sekä Khan Satyrista, joka on maailman suurin teltta, jonka sisällä on ostoskeskus ja vesipuisto. Myös entinen pääkaupunki Almaty on kaunis, vuorten ja tasankojen välissä sijaitseva kaupunki. Almatyssa on maan vilkkain yöelämä. Almatyn nähtävyyksiä on esimerkiksi Panfilovin puisto, josta löytää muun muassa yhden maailman korkeimmista puisista rakennuksista.

Ulkoilmaihmisen maa

Almatyn tarjontaa (Kuva: Loris Silvio Zecchinato CC BY 2.0)

Almatyn tarjontaa (Kuva: Loris Silvio Zecchinato CC BY 2.0)


Kazakstan on aktiivimatkailijan mieluinen kohde: maassa olevat luonnonpuistot, vuoristot ja henkeäsalpaavat järvimaisemat miellyttävät vaeltajia. Maasta löytyy maailman pohjoisimmat yli 7000 metrin korkuiset vuoret, suuri jäätikkö ja Kurgaldjinon luonnonpuistosta maailman pohjoisin flamingo-yhteisö. Balkhasin järven vesi on puoliksi suolaista ja puoliksi makeaa ja vaikka Aral-järvi on surkea tapaus, löytyy kuivuneilta alueilta kiinnostavia laivanhylkyjä. Altay-vuorilla vaeltaminen jää mieleen loppuelämäksi ja Chinbulak-hiihtokeskuksessa pääsee laskettelemaan vain puolen tunnin matkan päässä Almatyssa. Luistelemaan taas pääsee Medeu-vuorella.

Neuvostoajat: ydinkokeita ja avaruuslentoja

Kauniista luonnosta puhuttaessa ei kuitenkaan voi sivuuttaa maan historiaa. Neuvostoliittoon kuulumisen aikana maassa tehtiin ydinkokeita sekä biologisten ja kemiallisten aseiden kokeita. Itä-Kazakstanissa Semein kaupungin läheisyydessä tehtiin jopa yli 450 koetta vuosien 1949–1989 välillä. Neuvostoliitto kippasi myös myrkyllisiä jätteitä maahan.

Kazakstan onkin paikoitellen pahoin saastunut ja väestö kärsii edelleen säteilysairauksista. Semein kaupungissa voi tutustua ydinkoeohjelman historiaan kaupungin museossa. Neuvostoliiton kauniimpaan historiaan kuuluu toisaalta taas Baikonurin avaruuskeskus eli kosmodromi, joka on edelleen Venäjällä vuokralla. Maailman suurimmasta ja vanhimmasta avaruuskeskukseta laukaistiin muun muassa maailman ensimmäinen tekokuu ja miehitetty avaruuslento kera Juri Gagarinin.

Kazakstanin keittiökulttuuri

Kazakstanilla on Uzbekistanin kanssa yhteinen perinneherkku, pilahvi, joka on tietyntyyppinen lammas-porkkana-risotto. Kazakstanilaiseen ateriaan kuuluu usein leipää ja lihaa sekä usein myös pastaa, riisiä tai perunaa. Neuvostovaikutteet näkyvät pelmeneiden ja borssikeiton suosiossa. Myös hevosta syödään paljon. Aasialaiset vaikutteet näkyvät taas nuudeleiden ja mausteiden käytössä. Maaseudulla kannattaa maistaa kamelinmaito shubatia. Myös plov on kokeilemisenarvoinen annos, jossa on paistettua riisiä, porkkanaa, lihaa ja rusinoita/tomaattia.

Matkalla Kazakstaniin

Astanan siluetti (Kuva: ninara CC BY 2.0)

Astanan siluetti (Kuva: ninara CC BY 2.0)


Lentämällä Kazakstaniin pääsee esimerkiksi Moskovan tai Frankfurtin kautta. Kaupungeissa on tasokkaita hotelleja, mutta hostellit ja muu edullinen majoitus on vähissä. Liikkuminen onnistuu parhaiten junalla, bussilla tai lentäen. Maahan tarvitsee viisumin, joka tulee hankkia etukäteen. Kertaviisumi on voimassa 1-30 vuorokautta.

Matkalinkit


Aihe: Aasia
Lisää matkailuvinkki / kommentti