Karhunkierros – 80 kilometriä kansallismaisemaa

Karhunkierros – 80 kilometriä kansallismaisemaa

Suomen suosituimmaksi vaellusreitiksi tituleerattu Karhunkierros on ainutlaatuinen matka halki upean suomalaisen luonnon. Karhunkierros on pituudeltaan 80 kilometriä ja sen varrella pääsee nauttimaan niin Oulangan kansallispuiston, kuin Rukatunturin maisemista.

Helppokulkuinen taival

karhunkierros-jokimaisema

Karhunkierroksen maisemaa (Kuva: Heather Sunderland CC BY 2.0)

Karhunkierros sopii hyvin alotteleville retkeilijöille, sillä kierroksen reitti on merkitty maastoon selkeästi ja se on helppokulkuinen korkeuseroista huolimatta. Kierros aloitetaan useimmiten joko Karhunkierroksen luontokeskukselta Sallatunturin läheisyydestä, jolloin matkan pituudeksi tulee 80 kilometriä tai Ristikallion parkkipaikalta Sallantien varrelta, jolloin matka on kymmenen kilometriä lyhyempi. Lisäksi Oulangan kansallispuiston mailta löytyy myös Pikku Karhunkierros, jonka pituus on puolestaan 12 kilometriä. Pikku Karhunkierroksen aloituspisteenä toimii Juuman pysäköintialue.

Koskia, harjuja, kalastusta ja riippusiltoja

Karhunkierroksen maisemat esittelevät vaeltajalle kauniin ja monipuolisen Suomen luonnon. Reitillä pääsee liikkumaan vapaasti ja useimmiten reitin kiertäminen kestää 3-7 päivää, riippuen retkeilijän kunnosta ja kokemuksesta. Kierroksen varrelta löytyy paljon nähtävää aina tunnetuista koskista riippusiltoihin ja jylhiin kallioihin. Kierrokselle lähtiessä tulee muistaa kunnioittaa arvokasta luontoa, vaikka reitillä liikkuminen onkin vapaata. Roskat on laitettava reitin varrelta löytyviin keräyspisteisiin, jotta luonto säilyisi kauniin puhtaana.
Kuljettavan reitin varrella on mahdollista yöpyä joko omassa teltassa, tai yöpymistä varten rakennetuissa autiotuvissa ja laavuissa. Myös tulentekopaikkoja on reitillä lukuisia, joista suurin osa sijaitsee yöpymispaikkojen läheisyydessä. Karhunkierroksella on lisäksi mahdollista kalastaa 1.6 – 31.8 välisenä aikana Oulanka- ja Kitkajoilla. Kalastukseen vaaditaan kalastuslupa, jonka voi hankkia matkailupalvelupisteestä.

Matkalinkit

Hotellit Mökit
Aihe: Kotimaa
Lisää matkailuvinkki / kommentti