Kap Verde – taattua aurinkoa afrikkalais-portugalilaisissa tunnelmissa

Kap Verde – taattua aurinkoa afrikkalais-portugalilaisissa tunnelmissa

Kap Verde on afrikkalainen, Makaronesiaan kuuluva saarivaltio, joka sijaitsee Afrikan länsipuolella. Se koostuu vulkaanista alkuperää olevista kymmenestä suuremmasta ja viidestä pienestä saaresta. Ilmasto on kuuma ja vähäsateinen, joten aurinkoloma on lähes taattu. Kuumuutta helpottaa vilvoittava merituuli. Suurin osa väestöstä on portugalilaisten siirtolaisten ja afrikkalaisten orjien jälkeläisiä. Virallisen kielen eli portugalin ohella käytetään paljon myös kreolikieltä.

Boavista

Boavistan saari on rauhallinen rentoutumispaikka. Turkoosina hohtavan meren taustalla kohoaa sisämaan karu maisema sokeritoppavuorineen. Santa Monican eli Praia Lacacãon rannalla saaren lounaisosassa on muutama hotelli kylpylöineen. Varsinaiset palvelut ovat viiden kilometrin päässä sisämaassa sijaitsevassa Povoação Velhan kylässä.

Saaren pääkohde, Sal Rein pieni kylä, muodostuu muutamasta kadusta, joita reunustavat kauniit, siirtomaa-aikaiset rakennukset ja pastellinväriset asuintalot. Kylässä on suppeat, mutta tarvittavat palvelut muutamine rantabaareineen, kuppiloineen ja ravintoloineen, muttei yöelämää. Heti keskustan eteläpuolelta alkaa kilometrien pituinen Praia de Chavesin hiekkaranta, jota täplittävät värikkäät kalastajaveneet.

Sal

Sal on väljästi rakennettu ja jylhä saari, jossa on vähän kasvillisuutta. Suurin osa saaresta on hiekka- ja kiviaavikon peitossa. Saarella sijaitseva Santa Maria on etenkin surffaajien ja muiden vesiurheilijoiden suosiossa, mutta se sopii erinomaisesti myös lapsiperheille. Hienohiekkaiset, kilometrikaupalla jatkuvat rannat ja kirkas vesi vetävät puoleensa myös auringonpalvojia. Santa Maria on Kap Verden ensimmäisiä ja kehittyneimpiä rantakohteita. Tästä huolimatta siellä voi aistia aitoa afrikkalaista ja portugalilaista tunnelmaa. Kotiinviemisiksi voi hankkia vaikkapa värikkäitä batiikkikankaita ja käsityöläisten valmistamia koruja.

Santiago ja São Vicente

Kap Verden pääkaupunki Praia sijaitsee Santiagon saarella. Kannattaa vierailla myös viitisentoista kilometrin päässä olevassa Cidade Velhassa. Se on Unescon maailmanperintökohteiden luetteloon päässyt, Kap Verden vanhin kaupunki. São Vicenten saaren kiehtovin kaupunki on taasen Mindelo, joka hurmaa upealla siirtomaa-aikaisella arkkitehtuurillaan.

Jylhä ranta São Vicenten saarella. (kuva: Manuel de Sousa CC-SA)

Jylhä ranta São Vicenten saarella. (kuva: Manuel de Sousa CC-SA)

Maistuvaa ruokaa

Kap Verden ruokaa leimaa tuoreiden merenantimien runsaskätinen käyttö. Myös maissia tarjotaan usein. Kannattaa maistaa myös cachupaa, joka on kuivatulla maissilla ja pavuilla ryyditetty lihapata. Jälkiruuaksi voi nauttia raikkaita eksoottisia hedelmiä. Ravintoloissa soi usein taustalla morna-musiikki, joka on saanut vaikutteita brasilialaisesta ja länsiafrikkalaisesta musiikista ja etenkin portugalilaisesta, kaihoisasta fadosta. Kotiinviemiseksi voi hankkia sokeriruo’osta valmistettua grog-viinaa.

Matkaan!

Valmiita matkoja Kap Verdelle järjestävät ainakin Finnmatkat ja Kaleva Travel. Suomen kansalainen tarvitsee viisumin, joka tulee hankkia viimeistään Kap Verden lentokentälle saavuttaessa. Passin tulee olla voimassa koko matkan ajan.

Matkalinkit

Lennot Hotellit Matkat ja lomat
Aihe: Afrikka, Matkakohteet, Rantalomat, Sukellus, Surffaus, Teema
Lisää matkailuvinkki / kommentti