Luonnon kauneutta kansallispuistoissa ja luonnonsuojelualueilla

Luonnon kauneutta kansallispuistoissa ja luonnonsuojelualueilla

Moni matkailija matkustaa tuhansiakin kilometrejä kokeakseen luonnon rauhan ja kauneuden. Tällöin Suomen luonnon monimuotoisuus ja satumainen rauhallisuus jää monelta kokematta. Jotta jokaisella olisi mahdollisuus kokea kotimaan ihmeellisyys, Suomeen on perustettu kansallispuistoja ja monia muita luonnonsuojelualueita, joissa voi vaeltaa ja tutustua ympäristöön.

Luonnon kauneutta ympäri Suomea  

Järvimaisema Kolin kansallispuistossa

Järvimaisema Kolin kansallispuistossa

Kansallispuistot ovat kaikille avoimia, suurehkoja luonnonsuojelualueita, jotka on säilytetty näytteinä Suomen luonnonpiirteistä. Useimmiten puistoissa luonnon annetaan elää omaa elämäänsä ilman ihmisen vaikutusta.
Kansallispuistot tarjoavat ainutlaatuisia nähtävyyksiä kuten rotkolaaksoja, koskia, laajoja soita ja harjumuodostumia. Puistot kattavatkin lähes kaiken Lemmenjoen koskemattomasta tunturiluonnosta kauniiseen Tammisaaren saaristolaismaisemaan.
Eri puolilla Suomea on 35 Metsähallituksen suojelemaa kansallispuistoa. Kansallispuistot on perustettu paikkoihin joiden ympäristö kuvastaa erityisen hyvin alueen alkuperäistä luontoa. Moni kansallispuisto onkin saanut kansallismaisema- maininnan tunnustukseksi luontonsa kauneudesta. Kansallispuistojen kävijämäärät ovat olleet jatkuvassa kasvussa ensimmäisen puiston perustamisesta vuodesta 1938 lähtien. Kansallispuistojen kävijämäärät ovat nousseet selvästi varsinkin viime vuosina, kun luonnon ja ympäristön arvostusta on korostettu myös mediassa.
Kansallispuistoja sijaitsee lääneittäin seuraavasti:      

Etelä-Suomen lääni

 Itäisen Suomenlahden, Liesjärven, Nuuksion, Päijänteen, Repoveden, Itäisen Saaristomeren, Tammisaaren saariston, Torronsuon sekä Valkmusan kansallispuistot sijaitsevat Etelä-Suomen läänissä. Näistä suosituin on Helsingin läheisyydestä, Nuuksion järviylängöltä löytyvä Nuuksion kansallispuisto, jossa voi harrastaa muun muassa kalastamista ja geokätkeilyä. Myös Repoveden kansallispuisto on suosittu retkeilykohde. Siellä vaeltaessa voi törmätä moniin luontomme harvinaisuuksiin, kuten liito-oravaan ja ilvekseen.      

Itä-Suomen lääni

 Itäisestä Suomesta löytyy yksi Suomen tunnetuimmista kansallismaisemista, Kolin kansallispuisto. Sen monipuolisessa luonnossa voit vaikkapa pyöräillä tai uida, ja talvisin voit tutustua näköaloihin lumikengillä. Muita alueella sijaitsevia kansallispuistoja ovat Kolovesi, Linnansaari, Patvinsuo, Petkeljärvi ja Tiilikkajärvi.      

Lapin lääni

Urho Kekkosen kansallispuistossa voi ihailla vesiputouksia

Urho Kekkosen kansallispuistossa voi ihailla vesiputouksia

Lapin karu luonto kiehtoo tuhansia matkailijoita ympäri vuoden. Alueelta löytyy kuusi kansallispuistoa: Lemmenjoen, Pallas-Yllästunturin, Perämeren, Pyhä-Luoston, Riisitunturin ja Urho Kekkosen kansallispuisto. Erityisen suosittu on Pallas-Yllästunturin kansallispuisto, jonka tunturimaisemia saapuu ihailemaan lähes puoli miljoonaa vierailijaa vuodessa. Urho Kekkosen kansallispuisto puolestaan houkuttelee matkailijoita jokasyksyisellä ruskan väriloistollaan.     

Länsi-Suomen lääni

Helvetinkolu Helvetinjärven kansallipuistossa

Helvetinkolu Helvetinjärven kansallipuistossa

Myös Länsi-Suomesta löytyy monia kansallispuistoja. Alueella sijaitsevat Helvetinjärven, Isojärven, Kauhaneva-Pohjankankaan, Kurjenrahkan, Lauhavuoren, Leivonmäen, Puurijärvi-Isosuon, Pyhä-Häkin, Salamajärven sekä Seitsemisen kansallispuistot. Erikoisuutena Länsi-Suomen läänistä löytyy komeita rotkolaaksoja, joita pääsee ihastelemaan Helvetinjärven kansallispuistossa. Toisenlaisen maaston löydät esimerkiksi Seitsemisen kansallispuistosta, jonka maisemaa värittää suot ja metsäiset harjut.      

Oulun lääni

Oulun läänin alueella sijaitsee kolme kansallispuistoa: Hiidenportin, Oulangan ja Syötteen kansallispuistot. Näiden lisäksi osa Tiilikkajärven kansallispuistosta sijaitsee läänin alueella. Oulangan kansallispuisto on tunnettu loistavasta retkeilymaastostaan ja kuohuvista koskistaan. Myös suosittu vaellusreitti Karhunkierros sijaitsee siellä. 

Myllykoski Oulangan kansallipuistossa (CC BY Lysy)

Myllykoski Oulangan kansallipuistossa (CC BY Lysy)

Tekemistä ympäri vuoden

Liikkumista kansallispuistoissa on pyritty helpottamaan muun muassa pitkospuilla. Kuva Valkmusan kansallispuistosta. (CC BY Simop)

Liikkumista kansallispuistoissa on pyritty helpottamaan muun muassa pitkospuilla. Kuva Valkmusan kansallispuistosta. (CC BY Simop)

Kansallispuistot on tarkoitettu kaikille, ja varsinkin luonnosta ja ympäristöstä kiinnostuneille ne tarjoavat tutkittavaa ja ihmeteltävää useammaksikin päiväksi. Retkeily kansallispuistoissa tapahtuu pääosin omatoimisesti, sillä varsinkaan pienimmissä kansallispuistoissa ei usein ole ohjattuja ohjelmapalveluita. Apua retken suunnitteluun, karttoja sekä lisätietoa alueesta löydät luontokeskuksista, joita sijaitsee usean kansallispuiston läheisyydessä.

Vaikka kesä on kulta-aikaa kansallispuistojen kävijämäärissä, ne ovat auki ympäri vuoden. Keväisin ja syksyisin kansallispuistot toimivat oivina muuttolintujen lepopaikkoina, ja useisiin puistoihin onkin rakennettu tähystystorneja lintubongareita helpottamaan. Keväisin kansallispuistot tarjoavat myös ainutlaatuisen mahdollisuuden todistaa luonnon heräämistä kylmän talven jälkeen, kun kasvit ja kukat nostavat kauniit terälehtensä merkiksi lämpimämmistä ajoista.
Kesäisin kansallispuistojen pitkospuut ja polut täyttyvät vaeltajista ja retkeilevistä perheistä. Nykyisin kun arkipäivät ovat yhä kiireisempiä, tarjoavat puistot paikan rauhoittua ja nauttia hiljaisuudesta. Luonto on kauneimmillaan kesäisin, kun kauniit kukat kilpailevat perhosten siipien väriloiston kanssa. Erittäin suosittua on myös vaeltaa ja viettää eväshetki luonnon läheisyydessä. Moneen kansallispuistoon onkin rakennettu erilaisia nuotiopaikkoja retkeilyä varten. Tämän lisäksi osassa kansallispuistoista on myös mahdollista telttaretkeillä. Retkeillessä on kuitenkin tärkeää muistaa olla vahingoittamatta ja roskaamatta luontoa!

Syksyisin varsinkin pohjoisen kansallispuistot houkuttelevat ihastelemaan maalausmaisia ruskamaisemia. Talvisin moniin kansallispuistoihin tehdään latuverkosto, joka helpottaa huomattavasti luonnossa liikkumista. Talvinen erävaelluskin on toki sallittua. Monissa kansallispuistoissa on merkittyjä reittejä liikkumista helpottamassa ja neuvoa antamassa. Eri pituisista reiteistä voit valita omalle kunnollesi sopivimman.

Muut suojelualueet

Kansallispuistojen lisäksi eri puolilla Suomea on erilaisia retkeily- ja suojelualueita. Aivan kuten kansallispuistoissakin, niissäkin voit retkeillä ja nauttia luonnon rauhasta maksutta. Luonnonsuojelualueiden käyttöä koskevat säännöt eivät ole yhtä yksiselitteiset kuin kansallispuistoilla: joillakin alueilla retkeily on sallittua jokamiehenoikeuksien rajoissa, kun taas toisilla alueilla liikkuminen on kielletty kokonaan. Aivan pohjoisimmissa osissa Suomea löytyy myös kokeneemmille retkeilijöille tarkoitettuja erämaa-alueita, joissa liikkuminen vaatii hyviä suunnistus- ja retkeilytaitoja.

Metsähallituksen ylläpitämät valtion retkeilyalueet ovat kaikkien virkistystä kaipaavien käytössä. Niitä on yhteensä seitsemän: Evo, Hossa, Iso-Syöte, Kylmäluoma, Oulujärvi, Ruunaa ja Teijo. Alueilta löytyy monia merkittyjä vaellus- ja hiihtopolkuja, laavuja ja telttailupaikkoja. Niissä voit myös harrastaa monia asioita. Esimerkiksi vuoden 2009 Retkikohteeksi valitulla Ruunaan retkeilyalueella voit laskea koskia kesäisin ja moottorikelkkailla talvisin.
Tarkempia tietoja muun muassa harrastemahdollisuuksista ja suojelualueiden historiasta löytyy Metsähallituksen ylläpitämältä www.luontoon.fi sivustolta.

Matkalinkit

Hotellit Mökit
Aihe: Kotimaa, Matkailu, Vaellus
Yksi komentti. Haluatko lisätä vinkin tai kokemuksen kaikkien iloksi?

  • Hanna Nissinen sanoo:

    Hyvä artikkeli! Avasi silmäni. Aiemmin olemme perheen kanssa käyneet vain Nuuksiossa (Olemme Helsingistä). Taidetaan lähteä katsomaan muitakin luonnonpuistoja lasten kanssa tänä kesänä vaihteeksi.

Lisää matkailuvinkki / kommentti