Kambodža – temppelien ja tropiikin maa

Kambodža – temppelien ja tropiikin maa

Kambodzassa yhdistyvät upeat arkkitehtuurisesti ja historiallisesti merkittävät temppelit kuten Angkor Wat ja koskematon luonto, sekä vilkkaat kaupunkien kadut ja siellä täällä vilistävät apinat. Maan äärimmäisen kiinnostava historia, trooppinen ilmasto ja edullinen hintataso tekevät siitä ainutlaatuisen matkakohteen.

Trooppinen unelmamaa

Temppeli kuin toisesta maailmasta (Kuva: Arian Zwegers CC BY 2.0)

Temppeli kuin toisesta maailmasta (Kuva: Arian Zwegers CC BY 2.0)

Kambodža sijaitsee Kaakkois-Aasiassa, Vietnamin, Laosin ja Thaimaan naapurissa. Yli 14 miljoonan asukkaan maata halkoo Mekong-joki ja sen pääkaupunki on Phnom Penh. Yli 90 prosenttia maan väestöstä on khmerejä ja khmer onkin valtion virallinen kieli. Matkailija pärjää kuitenkin Kambodzassa englannin kielellä ja ranskan kielen osaamisesta on myös apua.

Ilmastoltaan Kambodža kuuluu tropiikkiin. Monsuunit rytmittävät vuotta: sateisinta on syys-lokakuussa, kuivinta taas tammi-helmikuussa. Huhtikuu on kaikista kuumin ja kuivin kuukausi, jolloin Kambodžassa on jo lähes tukalaa. Kambodžalaisten uusi vuosi sattuu monsuunien tulon aikaan: hekin juhlivat kuuman ja kuivan ajan päättymistä. Paras aika matkustaa Kambodžaan onkin marraskuusta maaliskuuhun. Kambodzassa on kolmea eri kasvillisuusvyöhykettä, minkä vuoksi sen luonto on erittäin monimuotoista. Kambodzassa asustaa useita uhanalaisia eläinlajeja, kuten tiikereitä ja aasiannorsuja. Maassa on 7 kansallispuistoa ja 16 muuta luonnonsuojelualuetta.

Pääkaupungin vilinä ja rantaleijonan paratiisi

Kambodžassa riittää nähtävää. Pnom Penh on sekoitus kaoottista charmia ja värikkyyttä. Pakko nähdä -kohteita on ainakin rantabulevardien pariisilaistyyliset kahvilat, kuninkaallinen temppeli ja Silver Pagoda, joka on rakennettu timanteista, kristallista ja hopeasta. Jos rantaelämä houkuttelee, kannattaa suunnata Sihanoukvilleen Etelä-Kambodžaan. Rannoilla voi paitsi palvoa aurinkoa, myös sukeltaa, snorklata ja kalastaa meressä. Sihanoukvilleen pääsee Pnom Penhistä bussilla kuudessa tunnissa.

Temppeleitä ja terroria – Kambodžan historiaa, nähtävyyksiä ja kulttuuria

Buddhalaisuus on merkittävä uskonto Kambodžassa (Kuva: Balint Földesi CC BY 2.0)

Buddhalaisuus on merkittävä uskonto Kambodžassa (Kuva: Balint Földesi CC BY 2.0)

Maan pääuskonto on theravabuddhalaisuus ja se yhdessä khmer-vaikutteiden kanssa luo merkittävän osan maan kulttuurisesta historiasta. Kambodžan kulttuuriperintöön kuuluu lukuisat temppelit, joista Angkor Wat on ehdottomasti kuuluisin. Se esiintyy jopa maan lipussa. Siem Reapin kaupungista 5,5 kilometrin päässä sijaitseva temppeli on peräisin 1100-luvulta.

Temppeli on todella valtava: sen tutkimiseen kannattaa vuokrata polkupyörä tai taittaa etäisyydet taksilla.
Temppeliä ihaillaan erityisesti sen koristeellisuuden ja harmonian vuoksi, onpa sitä sen takia verrattu usein Antiikin Rooman ja Kreikan arkkitehtuuriinkin. Alunperin hindujen Vishnua kunnioittava temppeli on nykyisin buddhalaisten hallussa.

Muita hienoja temppeleitä ovat buddhalainen temppeli Bayon, puunjuurien valtaama Ta Prohm ja elefanttitemppeli East Mebon. Jokaiseen temppeliin pääsee tutustumaan tarkemmin oppaiden avulla, jotka ilomielin esittelevät paikkoja kiinnostuneille turisteille.

Pääministeri Pol Pot ja Punaiset khmerit kylvivät tuhoa Kambodžassa 1970-luvulla. Punaiset khmerit pyrkivät agraariyhteiskuntaan lakkauttamalla rahan, yksityisomistuksen ja keskiluokan. Kaupungit tyhjennettiin ja ihmiset siirrettiin kuoleman kentiksi kutsuttuihin pakkotyöleireihin. Yli miljoona kambodžalaista kuoli sairauksiin, aliravitsemukseen ja murhiin Punaisten khmerien hirmuhallinnon vuoksi. Jäljelle karusta historiasta on jääneet S-21 vankilakompleksi ja Killing Fields, jotka ovat länsimaalaiselle matkailijalle vaikuttava näky.

Vähärasvainen ja mausteinen Kambodža-keittiö

Kaoottinen liikenne voi yllättää (Kuva: Holger Wirth CC BY-SA 2.0)

Kaoottinen liikenne voi yllättää (Kuva: Holger Wirth CC BY-SA 2.0)

Kambodžan ruokakulttuuri on uniikki. Se on sekoitus Kiinan, Intian ja Thaimaan ja myöhemmin myös ranskalaista ja vietnamilaista keittiötä. Aasialle tyypillisesti riisi on tärkein raaka-aine. Kalaa, hedelmiä ja kasviksia syödään useammin, lihaa harvemmin. Rasvaa käytetään vain hyvin vähän. Monien ruokien pohjana käytetään kroeung-mausteseosta, joka koostuu inkivääristä, kurkumasta, sitruunaruohosta, valkosipulista, salottisipulista, ryppylimetin kuoresta ja galangalista.

Matkakuumeen yllättäessä

Suomalaiset tarvitsevat Kambodzassa viisumin. Sen voi halutessaan hankkia jo ennen matkaa, mutta se on mahdollista ostaa myös lentokentältä Kambodzasta. Kambodzan valuuttana toimii riel, mutta USA:n dollareilla pärjää suurimmaksi osaksi hyvin.
Kätevimmin Kambodžaan pääsee lentämällä Bangkokiin esimerkiksi Finnairilla ja lentämällä sieltä Pnom Penhiin, Siem Reapiin tai Sihanoukvilleen. Majoittuminen on edullista, mutta kuumasta vedestä ja ilmastoinnista voi joutua maksamaan extraa. Maassa on kuitenkin paljon hotelleja eri hintatasoissa, joten jokaisen kukkarolle sopivaksi löytyy varmasti jokin paikka yöpyä.

Rokotukset ja lääkitykset kannattaa olla kunnossa: ainakin malaria-lääkitys ja hepatiitti A-, kurkkumätä-jäykkäkouristus- ja tuhkarokko-sikotauti-vihurirokko -rokotukset on hyvä ottaa. Liikkuessa on hyvä muistaa, että Kambodžasta löytyy edelleen maamiinoja: merkityiltä poluilta ja teiltä ei kannata poiketa.
Kambodžan liikenne voi olla länsimaalaiselle aluksi kaoottinen: itse ei kannatakaan lähteä rattiin vaan liikkua esimerkiksi bussilla. Turistikierrokset on usein mukava tehdä tuk tukilla, jonka vuokraaminen on helppoa.

Matkalinkit

Lennot Hotellit Matkat ja lomat
Aihe: Aasia, Matkakohteet
Yksi komentti. Haluatko lisätä vinkin tai kokemuksen kaikkien iloksi?

  • Samu sanoo:

    Tässä maassa käyneenä kannattaa ehdottomasti kiinnittää huomiota turvallisuuteen, sillä kaikenlainen rikollisuus on tavallista täällä. Nämäkään luvut eivät korkeita ole.

Lisää matkailuvinkki / kommentti