Aurinkoinen ja rento Kalifornia

Aurinkoinen ja rento Kalifornia

Yhdysvaltain länsirannikolla oleva Kalifornia on yksi maan tunnetuimmista osavaltioista. Siellä on helppo yhdistää ranta- ja kaupunkiloma. Las Vegasin viihdesirkuksen tunnelmaa on mukava kokea hetki, kun taas suuri Los Angeles Beverly Hillseineen ja Hollywoodeineen tarjoaa tutkittavaa päivä-, jollei viikkokausiksi. Vapaamielisessä San Franciscossa viihtyisi pidemmänkin tovin. Kulinaristi huokailee toinen toistaan mahtavampien ravintoloiden ja viinilaaksojen keskellä, vesipeto heittäytyy tyytyväisenä Tyynenmeren aaltoihin.

Sierra Nevada ja Yosemiten kansallispuisto sekä Nevadan autiomaa

Tyynimeri huuhtoo Kalifornian länsiosaa, muualla naapureina ovat osavaltiot Arizona, Nevada ja Oregon sekä Meksiko. Asutus on keskittynyt rannikolle, koska siellä on viileämpää. Osavaltion pääkaupunki Sacramento sijaitsee kuitenkin hedelmällisen keskuslaakson alueella.

Kalifornian maasto on vaihtelevaa. Osavaltion itäpuolella on Sierra Nevadan 650 kilometriä pitkä vuoristo, jonka korkein kohta on yli 4,4-kilometrinen Mount Whitney. Sierra Nevadan alueella on Yosemiten kansallispuisto, joka on päässyt UNESCO:n maailmanperintökohteiden luetteloon. Puistossa on tuhansia järviä ja lampia. Myös kasvillisuus on monipuolista; huomiota kannattaa kiinnittää erityisesti valtaviin mammuttipetäjiin, jotka ovat tilavuudeltaan maailman suurimpia puita. Alueella on erinomaisia vaellusreittejä, joiden yhteispituus on suunnilleen 1300 kilometriä. Kansallispuiston suosituin osa, Yosemite Valley, on tunnettu etenkin El Capitan -nimisestä graniittikalliosta, joka on maailmankuulu kalliokiipeilykohde.

Yosemiten kansallispuistossa oleva El Capitan on suosittu kalliokiipeilijöiden keskuudessa. Se on kuvassa vasemmalla.

Yosemiten kansallispuistossa oleva El Capitan on suosittu kalliokiipeilijöiden keskuudessa. Se on kuvassa vasemmalla.

Pohjois-Kaliforniassa yläilmoihin kohoaa toimivista tulivuorista muodostuva Kaskadivuoristo, etelässä vastassa ovat Tehachapivuoret. Tehachapivuorien takainen Mojaven aavikko peittää alleen merkittävän osan Etelä-Kaliforniasta. Sen alueella on pitkulainen, Kuolemanlaaksoksi kutsuttu aavikkolaakso, joka on Yhdysvaltain kuumin, kuivin ja matalin paikka. Myös kuuluisa kasinokaupunki Las Vegas sijaitsee keskellä Nevadan autiomaata.

Hollywood-glamouria Enkelten kaupungissa

Laguna Beach auringonlaskun aikaan. (kuva: Catatonique CC-SA)

Laguna Beach auringonlaskun aikaan. (kuva: Catatonique CC-SA)

Los Angeles on pinta-alaltaan Yhdysvaltain suurin kaupunki, joten auton vuokraaminen helpottaa suuresti sen tutkimista. Selkeässä moottoritieverkostossa ajaminen on helppoa, ja yhden päivän voi omistaa vaikkapa lähiympäristön viinitiloihin tutustumiselle. L.A.:n esikaupunkialueiden joukossa on monta kiinnostavaa kohdetta, kuten esimerkiksi Beverly Hills, Hollywood, Laguna Beach ja Long Beach, Malibu sekä Santa Monica.

Hollywoodissa on nähtävä ainakin kuuluisat Hollywood Boulevard ja Sunset Boulevard sekä Hollywood Walk of Fame tähtineen. Sunset Boulevardilta voi napata mukaansa kartan, johon on merkitty kuuluisuuksien asuintaloja. Sen kanssa voi suunnistaa bongausretkelle Beverly Hillsiin. Beverly Hills on myös erinomainen paikka ostostentekoon; aloittaa voi vaikkapa Rodeo Drivelta ja siirtyä sieltä Beverly Drivelle ja Canon Drivelle. Elokuvien ystävä ei jätä väliin Universal Studiota.

Vapaamielinen San Francisco on täynnä elämäniloa

Kaunis ja eloisa San Francisco on yhdistelmä moderneja pilvenpiirtäjiä ja vanhoja, värikkäitä puutaloja. Kaupungin symboli, Golden Gate -silta, piirtyy punertavana taivasta vasten. Keskusta-alueella pystyy liikkumaan helposti kävellen, muualle pääsee kätevästi cable cars -raitiovaunuilla. San Franciscon ravintolatarjonta on kattava ja laadukas. Kohtuuhintaista ruokaa, kuten mehukkaita luomupihvejä, tarjoilee John’s Grill Ellis Streetilla. Jones Streetilla olevasta Tanguito-ruokakojusta taasen saa parilla lantilla suussasulavia empanadas-piirakoita. Mukavia kahviloita ja baarejakin on lukuisia.

Golden Gate hohtaa välillä auringossa ja katoaa toisinaan sumupilveen.

Golden Gate hohtaa välillä auringossa ja katoaa toisinaan sumupilveen.

Ostostentekomahdollisuudet ovat myös erinomaiset, ja hyviä ostosalueita on useita. Union Square lähikatuineen on pyhitetty merkkiliikkeille, mielenkiintoisia löytöjä voi tehdä taasen esimerkiksi Chinatownista tai Fillmore Streetilta ja Chestnut Streetilta. Alcatrazin vankilasaari on takuuvarmasti kiehtova retkikohde. Sinne pääsee lautalla Fishermans Wharfilta. Jos vuokraa auton, voi lähteä tutustumaan läheisiin Napa Valleyn ja Sonoman viiniviljelmiin.

Matkaan!

Kalifornian osavaltion tärkeimmät lentoasemat sijaitsevat Los Angelesissa ja San Franciscossa, ja Finnair lentää niistä molempiin. Lisäksi osavaltiossa on kymmenkunta muutakin lentoasemaa. Lennot on helpointa varata itse, mutta matkajärjestelyt onnistuvat myös matkatoimiston kautta. Esimerkiksi Tjäreborgin Flex-valikoimaan kuuluu neljä kalifornialaista kohdetta: Las Vegas, Los Angeles, San Diego ja San Francisco. Kaleva Travelin kohdevalikoimassa taasen ovat Los Angeles ja San Francisco.

Kannattaa huomioida, että Yhdysvaltoihin saapuvilla matkustajilla täytyy olla sähköinen matkustuslupa eli ESTA. Kaksi vuotta voimassa olevaa lupaa haetaan internetin kautta viimeistään kolme vuorokautta ennen matkaa. Passin tulee olla voimassa koko oleskelun ajan ja sen on täytettävä Yhdysvaltojen viranomaisten vaatimukset. Myös lapsilla pitää olla oma passi. Viisumia ei sen sijaan tarvita alle kolme kuukautta kestävällä matkalla.

Matkalinkit

Lennot Hotellit Matkat ja lomat
Aihe: Golf, Kaupunkilomat, Matkakohteet, Pohjois-Amerikka, Rantalomat, Sukellus, Surffaus, Teema, Vaellus
Lisää matkailuvinkki / kommentti