Jordania – Lähi-idän eksotiikkaa

Jordania – Lähi-idän eksotiikkaa

Arabialaisen kahvin vahva aromi sekoittuu vesipiipun makeaan tuoksuun moskeijan rukouskutsun kaikuessa taustalla. Mustaan burqaan verhoutunut nainen kävelee miehensä perässä kiireisellä basaarialueella lasten juoksennellessa ympärillä. Aurinko maalaa säteillään Petran tarunhohtoisen kaupungin punertavaksi ja illan saavuttua aavikon yllä aukeaa kirkas tähtitaivas. Jordania kietoo matkailijan Lähi-idän eksotiikkaan ja tarjoaa mahdollisuuden sukeltaa sekä koralleihin että suuren arabikaupungin sykkeeseen.

Moderni arabikaupunki Amman

Ammanin nähtävyydet vievät ajassa taaksepäin

Pääkaupunki Amman on täysin eri maata kuin muu Jordania. Noin kahden miljoonan asukkaan kaupunki jakautuu itäiseen ja läntiseen osaan, joista jälkimmäinen on liberaali ja vauraampi trendikkäine kahviloineen ja jopa baareineen. Ammanin itäiset osat, joihin kaupungin keskustakin lukeutuu, ovat perinteisempiä ja vanhempia. Ammanista löytyy myös kansainvälinen lentokenttä, jonne tosin ei vielä ole suoria lentoja Suomesta. Kiireisen oloinen arabikaupunki on yksi maailman vanhimmista pysyvästi asutetuista kaupungeista, jonka vuoksi nähtävyydetkin ovat vuosituhansia vanhoja. Jabal al-Qal’a- linnoitus sijaitsee kaupungin korkeimmalla kukkulalla ja lukeutuu Ammanin päänähtävyyksiin, kuten myös iäkäs roomalainen amfiteatteri. Ostoskeskusten ja tasokkaiden ravintoloiden Ammanissa voi nähdä miltä näyttää elämä nykyajan Lähi-idän kaupungissa.

Petra – Syy matkustaa Jordaniaan

Petran rauniokaupunki on yksi maailman seitsemästä ihmeestä

Jordanian kuuluisin nähtävyys on epäilemättä hiekkakivikallioon hakattu muinainen kaupunki Petra, joka kuuluu jokaisen Jordanian ja lähiseutujen matkaajan ohjelmaan. Vuosituhansia vanha rauniokaupunki sijaitsee suojaisessa solassa Jordanian etelä-osissa Wadi Musan kylän yhteydessä, josta matkaaja löytää monia yöpymispaikkoja ja ravintoloita. Petra toimi asuinpaikkana noin 30 000 nabatealaiselle ja ikivanhassa varakkaassa kaupungissa oli jopa vesikanavia ja patoja helpottamassa elämää kuivassa asuinympäristössä. Kallioiden suojassa lepäävä kaupunki oli käytännössä mahdoton valloittaa, mutta luonnonvoimat raunioittivat massiivista Petraa ja kaupunki jäi unholaan aina 1800-luvulle asti. Nykyisin Petra on UNESCOn maailmanperintökohde ja lukuisilla ”Places to see before you die” – listoilla, eikä syyttä. Petra on vaikuttava kohde ja todellakin antaa uuden merkityksen sanalle ”vanha”. Petraan voi ostaa joko yhden, kahden tai kolmen päivän lipun ja laajan alueen tutkimiseen saa varmasti kulumaan reilusti aikaa. Petra on Jordanian vierailukohde numero yksi ja tämä näkyy paitsi suurissa turistimäärissä myös alati nousevissa lipun hinnoissa. Vuonna 2009 Petraan sai päivälipun 20 dinaarilla, kun taas vuoden 2010 syksyllä lipun hinta saavuttaa 50 dinaaria, joten yksi maailman seitsemästä ihmeestä todellakin tietää arvonsa.

Aavikkoa ja vesileikkejä

Jordanialla on toki muutakin tarjottavaa kuin eläväinen pääkaupunki ja maailmanluokan nähtävyys. Aivan etelässä, Akabanlahden päässä sijaitseva Aqaba on ranta- ja sukelluskohde, jossa voi pinnan alla ihailla värikkäitä koralleja ja mereneläviä. Aqabasta löytyy myös muun muassa keskiaikaisia raunioita. Eloisassa Aqabassa on maan ainoa satama ja kaupungissa on myös rajanylityspaikka Israelin Eilatiin, joka on suoraan kapean lahden toisella puolen. Laivalla pääsee ylittämään rajan myös Egyptiin.

Kuollutmeri on niin suolainen, että siinä onnistuu kelluminenkin


Kuollutmeri on saavutettavissa myös Jordanian puolelta. Maapallon matalin kohta, yli 400 metriä merenpinnan alapuolella oleva suuri järvi tarjoaa virkistyspaikan aavikon keskellä ja mineraalipitoisella vedellä sanotaan olevan terveysvaikutuksia. Aluetta ympäröi Mujibin luonnonsuojelualue vuorineen, josta aukeaa upeat näkymät Kuolleellemerelle.

Aavikkoa Jordaniassa riittää ja matkailijoiden keskuudessa suosittu retki on lähteä oppaan ja auton kanssa aavikolle, joka ei suinkaan ole tyhjää täynnä. Mielenkiintoisia, massiivisia kivimuodostumia on siellä täällä ja hiekan värit vaihtelevat tutusta vaaleasta eksoottiseen tumman punaiseen. Retki huipentuu yöpymiseen aavikolla beduiinileirissä uskomattoman kirkkaan tähtitaivaan alla, jota eivät kaupunkien valot himmennä.

Erilainen kulttuuri, erilaiset tavat

Jordania on Lähi-idän maa, jossa Islam on pääuskontona ja nämä asiat luovat merkittäviä kulttuurieroja. Ohessa muutamia asioita, mitkä kannattaa huomioida Jordanian matkalla.

Pukeutuminen

Auringonnousu Wadi Rum aavikolla, kaukana kaikesta


Vaikka Amman on moderni ja paikoittain hyvinkin länsimainen, tämä ei kuvasta muun maan kulttuuria. Jordania on konservatiivinen maa, joten pukeutumiseen on syytä kiinnittää huomiota. Miehillä asialliset ja naisilla peittävät vaatteet osoittavat kunnioitusta maan tapoja kohtaan. Ammanin ulkopuolella suurin osa naisista pitää koko vartalon ja kasvot peittävää burqaa, joka on kunniallisen naisen merkki. Naismatkaajan ei tarvitse vuorata itseään vaatteilla, mutta häpeilemättömästi tuijottaviin miehiin on syytä varautua, vaikka yllä olisi t-paita ja nilkat paljastava alaosa.

Raha-asiat

Jordanian rahayksikkö on Jordanian dinaari (1 JD = 1,1€). Matkaajan näkökulmasta Jordania on edullinen maa, vaikka pieni varoituksen sana on kuitenkin paikallaan viime aikoina tapahtuneesta öljyn hinnan noususta, joka on vaikuttanut roimasti Jordanian dinaariin. Tämän takia hinnat ovat nousseet niin hotelleissa kuin muuallakin ja opaskirjoissa on todennäköisesti vielä vanhat hinnat käytössä, ellei opaskirja ole painettu viimeisen vuoden sisällä. Matkaajan kannattaa ottaa huomioon, että huijaamisen todennäköisyys raha-asioissa on suuri, sillä kokeneet paikalliset tietävät, että länsimaisilla turisteilla on varaa maksaa ylimääräistä. Huijatuksi tuleminen on kuitenkin helppo estää, kunhan selvittää etukäteen, esimerkiksi vertailemalla tai opaskirjoista, minkä verran tuotteesta tai retkestä tulisi maksaa. Hankalaksi tilanteen tekee tällä hetkellä nopeasti nousevat hinnat, joten vaikka opaskirjassa olisi reilusti alempi hinta, ei matkaajaa välttämättä huijatakaan vaan kyseessä on rehellinen tarjous. Kuitenkin etenkin retkien yhteydessä matkaajan on hyvä olla selvillä mistä on kenellekin maksanut, sillä esimerkiksi taksikuski saattaa retken päätyttyä alkaa vaatimaan maksua, vaikka kyyti kuuluisi retken hintaan.

Viisumi

Häivähdys tuhannen ja yhden yön tarinoihin

Jordaniaan tarvitaan viisumi, jonka saa raja-asemalta tai lentokentältä. Poikkeuksena on King Hussein Bridgen rajanylityspaikka Israelin Palestiinalaisalueilta, jossa ei myönnetä viisumeita. Viisumi maksaa 10 dinaaria ja maksu tulee suorittaa dinaareilla, joita saa lentokentältä ja raja-asemilta, tosin huonolla kurssilla. Suositeltavaa on siis vaihtaa jo kotimaassa hieman matkavaluuttaa. Viisumi oikeuttaa yhteen maahantulo kertaan, eli jos matkaaja poistuu Jordaniasta ja haluaa palata, on hänen hommattava uusi viisumi.

Jordiaan pääsee myös äkki- ja lähilähdöillä. Löydät äkkilähdöt Jordania -sivultamme kaikkia halvat matkat Jordaniaan.Matkalinkit

Lennot Hotellit Matkat ja lomat
Aihe: Aasia, Matkakohteet
Lisää matkailuvinkki / kommentti