Rentoa menoa Jamaikalla

Rentoa menoa Jamaikalla

Jamaika tunnetaan ennen kaikkea reggaemusiikin kehtona ja legendaarisen Bob Marleyn kotimaana. Sittemmin maa on myös niittänyt mainetta voitokkaiden pikajuoksijoidensa ansiosta. Jamaikalaiset tunnetaan rentoina, elämästä täysillä nauttivina ja avoimen ystävällisinä ihmisinä, joihin satunnaisen matkailijankin on helppo tutustua. Maan virallinen kieli on englanti, tosin jamaikalaiset puhuvat usein omaa afro-englantilaista murrettaan.

Tämä 2,8 miljoonan asukkaan kaunis trooppinen Karibian saari on tunnettu paratiisimaisista rannoistaan ja letkeästä lomaelämästä. Toisaalta matkailijan on hyvä olla tietoinen myös maata leimaavasta köyhyydestä ja rikollisuudesta, joka keskittyy etenkin pääkaupunki Kingstoniin.

Mihin mennä, mitä tehdä?

Jamaikalla suosittuja kohteita ovat pääkaupunki Kingston sekä ranta-alueet Montego Bay, Negril, Ocho Rios, Port Antonio sekä South Coast. Maan luonto tarjoaa mahtavia elämyksiä retkeilijöille. Saarella on yli 100 jokea, jotka kiemurtelevat kukkuloiden lomassa muodostaen upeita vesiputouksia. Putousten alle syntyvissä laguuneissa voi lekotella kuin luonnon kylpylässä. Vehreisiin jokivarsiin on mahdollista tutustua myös vaikka bambulautalla soudellen. Rantakohteissa on hyvät mahdollisuudet sukellukseen sekä muihin vesiurheiluaktiviteetteihin.

Maan mielenkiintoiseen menneisyyteen voi tutustua esimerkiksi vierailemalla Brittien siirtomaahallinnon aikaisissa historiallisissa kohteissa. Falmouth on yksi siirtomaa-ajan parhaiten säilyneistä brittivaikutteisista pikkukaupungeista. Kaupungissa voi esimerkiksi tutustua 1700-lukulaisiin kartanoihin, joiden valkoisista isännistä ja emännistä paikallisilla on kerrottavanaan monenmoista tarinaa.

Pääkaupunki Kingstonin katuja, aukioita ja museoita kiertelemällä saa hyvän käsityksen eri aikakausien vaikutteista, espanajalaisista valloittajista moderniin nykypäivään.

Doctor's Cave Beach, Jamaika

Doctor's Cave Beachillä kelpaa lekotella (kuva: Ezhiki CC BY SA 3.0)

Illanviettoa ja herkuttelua

Iltaelämää löytyy jokaiseen makuun. Kingstonissa tarjontaa riittää eritasoisista klubeista satunnaisiin ulkoilmabileisiin. Rantakohteista etenkin Montego Bayssa on tarjolla monenlaisia klubeja ja ravintoloita. Lähikuppiloista raikaavat reggae- ja dancehallrytmit tahdittavat illanviettoa.

Friteerattu kana ja possu sekä merenelävät ovat tyypillisiä jamaikalaisen keittiön antimia. Katuständeiltä saa usein pikkurahallakin maittavan annoksen paikallisia herkkuja. Tuoreet hedelmät ja niistä puristettu mehu virkistävät kuumana päivänä. Jamaika on tunnettu myös lukuisista rommibaareistaan. Sellaiseen onkin hyvä istahtaa tarinoimaan paikallisten kanssa.

Maan hintataso voi hieman yllättää, sillä se on etenkin rantakohteissa lähes länsimaista tasoa. All-inclusive hotelli on hyvä vaihtoehto, mikäli haluaa pitää budjetin aisoissa.

Rastafarien lähteillä

Monet matkustavat Jamaikalle maan imagoon kuuluvien pilven polttelun ja rastafari-liikkeen perässä. Rastafarismi syntyi Jamaikalla 1930-luvulla Brittien siirtomaakaudella kritiikkinä länsimaisen yhteiskunnan (nk. Babylon) riistoa ja eriarvoisuutta ylläpitäville arvoille. Itsenäistymisen jälkeen rastafarit jatkoivat maan poliittisen ja taloudellisen eliittin kritisoimista. Liikkeellä on edelleen paljon kannattajia myös Jamaikan ulkopuolella. Rastafarit pyrkivät taloudelliseen riippumattomuuteen sekä mahdollisimman omavaraiseen elämiseen mm. kasvattamalla itse oman ravintonsa. Rastafarit korostavat terveitä elämäntapoja sekä hengellisyyttä. He ovat perinteisesti käyttäneet kannabista meditaatioharjoitteidensa apuvälineenä. Matkailijan on kuitenkin hyvä pitää mielessä, että kannabis on nykyään maassa laiton huumausaine, jonka käytöstä tai hallussapidosta voi turistillekin rapsahtaa rangaistus.

Rantajuhlat Jamaikalla

Rantabileet Bob Marley -teemalla (kuva: Elbloggers CC BY SA 2.0)

Miten Jamaikalle?

Valmismatkanjärjestäjistä ainakin Suomi-Seuran Matkoilla on valikoimissaan Jamaika. Lisäksi kannattaa seurata lentotarjouksia. Kingstoniin on myös hyviä yhteyksiä naapurimaista sekä Pohjois-Amerikan mantereelta.

Jamaikan turismikomitean sivusto Visit Jamaica on hyvä tietolähde matkaa suunnittelevalle.

Matkalinkit

Lennot Hotellit Matkat ja lomat
Aihe: Matkakohteet, Väli-Amerikka ja Karibia
Yksi komentti. Haluatko lisätä vinkin tai kokemuksen kaikkien iloksi?

  • Jamaican Rasta sanoo:

    Jamaikalla, kuten muualla Karibialla, on hyvä olla hieman varovainen missä liikkuu. Tämä lähinnä koskee syrjäisiä rantoja yöllä ja kaupunkien epämääräisempiä osia illalla. Muuten aivan loistava paikka. One love! 🙂

Lisää matkailuvinkki / kommentti