Alppien maa Itävalta on mahtava kulttuurikohde

Alppien maa Itävalta on mahtava kulttuurikohde

Itävalta on paitsi alppilajien mekka, myös kiehtova kulttuurimaa. Innsbruck on laskettelemaan tai vaeltamaan mielivän ykköskohde. Wienin ja Salzburgin kaltaiset kaupungit taasen tihkuvat historiaa ja menneen ajan loistokkuutta. Klassinen musiikki tuntuu olevan läsnä kaikkialla, ovathan useat kuuluisat säveltäjät, kuten Haydn, Mahler, Mozart, Schubert ja Straussit, Itävallasta kotoisin.

Alppien kainalossa ja Tonavan varrella

Yhdeksään osavaltioon jakautuva Itävalta sijaitsee Keski-Euroopassa, kuvankauniiden Alppien kainalossa ja vuolaana virtaavan Tonavan varrella. Sen rajanaapureita ovat Italia, Liechtenstein, Saksa, Slovakia, Slovenia, Sveitsi, Tšekki ja Unkari. Valtaosa maan asukkaista on itävaltalaisia, mutta siellä elää myös joitakin vähemmistöjä, kuten entiseltä Jugoslavian alueelta kotoisin olevia ihmisiä. Asukkaat puhuvat äidinkielenään pääosin saksaa; vuoristoalueilla on käytössä monia erilaisia murteita. Suurin osa itävaltalaisista on katolilaisia, ja valuuttana käytetään euroa.

Itävaltalaisia alppimaisemia. (kuva: böhringer friedrich CC-SA)

Itävaltalaisia alppimaisemia. (kuva: böhringer friedrich CC-SA)

Kaunis luonto

Peräti 62 prosenttia maan pinta-alasta on Alppien peitossa, ja jäljelle jääneet alueetkin ovat melko kukkulaisia. Suurten korkeuserojen vuoksi kasvillisuus on monipuolista, ja sää voi muuttua paljon lyhyenkin matkan sisällä. Talvella on kautta maan kylmää, kun taas kesäisin on usein sateista. Sateet ovat kuitenkin tavallisesti lyhyitä kuuroja. Itävallan kauniista luonnosta pääsee nauttimaan parhaiten kaikessa monimuotoisuudessaan kansallispuistoissa. Esimerkiksi maan pohjoisosassa, Ala-Itävallan osavaltiossa on Thayatalin kansallispuisto ja kaakkoisosassa, Steiermarkin osavaltiossa Gesäusen kansallispuisto.

Porsasta, kanaa, makkaroita ja makeita herkkuja

Itävaltalaiseen ruokakulttuuriin on virrannut vaikutteita naapurimaista, ja oman säväyksensä soppaan ovat tuoneet myös valloittajat. Perinteisten itävaltalaisruokien maut ovat pääosin melko pehmeitä, tosin suurimmissa kaupungeissa on myös monipuolinen kansainvälinen ravintolatarjonta. Jos syö lihaa, on suorastaan vääryys jättää maistamatta Wienerschnitzeliä eli wieninleikettä. Porsasta tarjotaan ylipäänsä useimmiten paneroituna. Kannattaa ehdottomasti kokeilla paikallisia, mausteisia makkaroitakin. Myös kanaa ja kalkkunaa syödään runsaasti. Makeasta pitävä saa tuntea tulleensa paratiisiin: kahvilakulttuuri on voimissaan, ja tarjolla on toinen toistaan upeampia ja herkullisempia kakkuja, torttuja ja jälkiruokia. Maistaa kannattaa ainakin klassista, suklaista Sacher-Tortea ja makean täyteläistä, omena-, pähkinä- ja rusinatäytteistä Apfelstrudelia.

Salzburg sijaitsee Alppien juurella, Salzach-joen varrella.

Salzburg sijaitsee Alppien juurella, Salzach-joen varrella.

Satumainen Salzburg

Salzburg sijaitsee Keski-Itävallassa, lähellä Saksan rajaa. Kaupungin hurmaavat alppimaisemat ovat monelle tuttuja Sound of Music -elokuvaklassikosta. Siluettiin piirtyvä Hohensalzburgin linna on kiehtova käyntikohde. Kauniissa vanhassakaupungissa on mukava kierrellä historian siipien havinaa aistimassa. Kannattaa paneutua myös Salzburgin laajaan kulttuuritarjontaan.

Pääkaupunki Wien

Wien sijaitsee Tonava-joen rannalla, maan itärajan tuntumassa. Historiallinen kaupunki on helppo ottaa haltuun kävellen, vaikka se tuntuukin suorastaan pursuavan museoita, palatseja, kirkkoja ja muita kiinnostavia kohteita. Sokkeloinen vanhakaupunki eli Innere Stadt on Wienin sydän. Vierailijan kannattaa ehdottomasti tutustua kaupungin musiikkitarjontaan ja tasokkaisiin teatteriesityksiin. Viihtyisiä kahviloita on joka nurkalla, ja niihin voi pysähtyä pidemmäksikin aikaa nauttimaan ihmisvilinästä ja mukavasta tunnelmasta sekä makeista houkutuksista.

Schönbrunnin kauniin linnan huoneista 45 on avoinna yleisölle. Linnan mailla on paljon muutakin nähtävää, kuten esimerkiksi Gloriette-paviljonki ja upeat puistoalueet. (kuva: Robert Scarth CC-SA)

Schönbrunnin kauniin linnan huoneista 45 on avoinna yleisölle. Linnan mailla on paljon muutakin nähtävää, kuten esimerkiksi Gloriette-paviljonki ja upeat puistoalueet. (kuva: Robert Scarth CC-SA)

Matkalinkit

Lennot Hotellit Matkat ja lomat
Aihe: Eurooppa, Kaupunkilomat, Laskettelu, Matkakohteet, Teema, Vaellus
Lisää matkailuvinkki / kommentti