Italia – matkailun klassikon monet puolet

Italia – matkailun klassikon monet puolet

Klassista lomakohdetta kaipaavan matkailijan kannattaa suunnata katseensa Italiaan. Maan ikiaikainen kulttuuriperintö, maailmankuulu keittiö, sekä jopa vuosisatojen kokemus matkailijoista ovat takeina nautittavalle lomalle. Nyky-Italialla on tarjottavanaan myös yllätyksiä, joita ei mummon matka-albumista löydy.

Vuosituhansien perinteet matkakohteena

Italian klassinen taide ja pitkät kulttuuriperinteet ovat aina kiinnostaneet matkaajia

Italia on vetänyt kulkijoita puoleensa jo parin tuhannen vuoden ajan. Ajanlaskun alun tienoilla maan nykyinen pääkaupunki Rooma oli tunnetun maailman keskipiste, jonne saapui ihmisiä monenlaisin motiivein. Myöhemmin Rooma nousi katolisen kirkon ja kristityn maailman keskukseksi, jonne suuntasivat tuhannet pyhiinvaeltajat. Pyhiinvaellusta voidaan pitää eräänlaisena vapaa-ajanmatkailun esimuotona, ja myös monet suomalaiset tekivät matkan Rooman henkistä puhdistautumista ja virkistystä tavoitellen.

Italialla on monia houkuttavia ominaisuuksia, joiden vetovoima ei ole vähentynyt vuosituhansien mittaan: leuto välimerellinen ilmasto, herkullinen italialainen keittiö sekä kenties maailman mahtavimmat kulttuuriaarteet. Näiden lisäksi italialaisten iloinen kansanluonne sekä huikeat ja monipuoliset maisemat ovat yhä vieläkin erinomaisia syitä matkustaa tähän Etelä-Euroopan helmeen.

Italian klassiset kaupunkikohteet Rooma, Milano, Venetsia…

”Saapasmaan” ehdottomia suosikkikohteita ovat tietysti kaupungit. Näistä mainittavimpia ovat ainakin Rooma, Milano, Napoli, Firenze, Venetsia ja Torino. Kaikki mainitut kaupungit ovat kiinnostavia, mutta keskenään aivan erilaisia.

Muinaisen Rooman rauniot kohoavat ylväinä vielä kahden vuosituhannen jälkeenkin (kuva: Carla Tavares GFDL)

Rooman valtti on antiikin ajan historialliset kohteet sekä Vatikaanin ja katolisen kirkon taideaarteet. Kaupungissa onkin lähes mittaamaton määrä toinen toistaan upeampia maailmantaiteen mestariteoksia. Pitkien perinteidensä ansiosta kaupungilla on tarjota esimerkiksi hotelleja ja ravintoloita jokaiseen makuun ja budjettiin.

Pohjois-Italian kulttuurikaupungit Milano, Torino ja Firenze tarjoavat hieman modernimpaa Italiaa. Näillä kaikilla on mahtava historia voimakkaina kaupunkivaltioina, ja nykyisinkin ne toimivat Italian taloudellisina vetureina ja esimerkiksi uusimman muodin ilmestymispaikkoina. Kaupungeilla on myös tarjota herkkua vaikkapa jalkapallon tai hyvän viinin ystäville.

Maan pohjoisosissa sijaitsee myös myyttinen Venetsia. Tämä lukemattomille saarille rakennettu kanavien ja kapeiden kujien kaupunki on kenties maailman mielikuvituksellisimman kaupunkiarkkitehtuurin tulosta. Venetsiaan matkaava ei voi kuin hämmästellä elämää ja rakennuksia kaupungissa, jossa kaikki liikkuvat veneillä.

Eteläisen Italian kuuluisin kohde on tietysti Napoli. Sen hurmaava satamakaupungin kauneus on synnyttänyt muun muassa sanonnan ”nähdä Napoli ja kuolla”. Napoli on eräs maailmankuulun italialaisen keittiön keskuspaikoista. Väitetään, että pizza olisi kotoisin Napolista, ja se on helppo uskoa maistettuaan kaupungin ravintoloiden fantastisia tuotoksia. Napolin läheisyydessä sijaitsevat eheät antiikin rauniokaupungit Pompeiji ja Herculaneum.

Italialainen jalkapallo ja upea luonto

Tunnelma milanolaisen FC Internazionalen otteluissa on omaa luokkaansa (CC BY-SA Oscar Federico Bodini)

Italian ylivoimaisesti suosituin urheilulaji on jalkapallo. Sitä pelataan, katsotaan ja ennen kaikkea spekuloidaan kaikkialla. Italiasta on kotoisin monia maailman parhaita joukkueita, mutta haluttaessa mennä katsomaan jalkapalloa Italiaan, on Milano erinomainen valinta. Kaupungista on kotoisin kaksi huippujoukkuetta, AC Milan ja Internazionale, joiden riveissä pelaa maailman parhaita pallotaiteilijoita. Milanon lähellä sijaitsee tietysti myös Torino, josta on kotoisin legendaarinen Juventus.

Pohjois-Italia on muutenkin maan urheilun keskusaluetta. Jalkapallon jälkeen toiseksi seuratuinta on maantiepyöräily, mutta myös alppihiihdon eri lajeilla on kova kannatus. Pohjois-Italian Dolomiitit ovatkin upea hiihtokohde monine keskuksineen. Torinossa järjestettiin myös talviolympialaiset vuonna 2006.

Italiassa on yhteensä 44 eri UNESCO:n Maailmanperintölistan kohdetta, mikä on eniten yksittäisellä valtiolla. Näistä tietysti suurin osa on kulttuurikohteita, mutta listalla on myös luontokohteita. Pohjois-Italian tyypillisintä luontoa ovat Dolomiitit, eli Alppeja vanhempi vuoristo. Etelämmäksi mennessä tulee vastaan monet kuuluisat viinialueet kuten Toscana, ja lopulta eteläisen Italian hiekkarannat ja saaret kuten Capri, Sisilia ja Sardinia.

Moderneja nähtävyyksiä

Jos muinaismuistojen tai vaikka Firenzen renessanssikaupungin katselu ei miellytä, ja kaipaa enemmän moderneja mukavuuksia, lienee Milano ykkösvaihtoehto. Paitsi teollisuutta ja huippufutista, on Milanossa myös maailmanluokan muotitalojen liikkeitä. Merkit Dolce & Gabbana ja Prada ovat kotoisin Milanosta, ja kaupunkiin on kotiutunut myös monia muita muotisuunnittelijoita. Kaupungin vanhat tavaratalot tarjoavat shoppailtavaa silmänkantamattomiin, vaikka hintataso on tietysti varsin korkea.

Milanosta etelään sijaitsee toinen voimissaan oleva, maailman kuulun brändin keskuspaikka. Maranellon pikkukaupunki on Ferrarin kotipaikka ja komentokeskus, ja pyhiinvaelluskohde tuhansille moottoriurheilun ystäville. Maranellossa sijaitsee Ferrarin tehdas, Formula 1 –talli, salainen testirata ja Ferrari-galleria, jossa esillä on menneiden aikojen autolegendoja.

Mole Antonelliana, kansallinen elokuvamuseo hallitsee Torinon profiilia

Torinon kaupunki on pohjoisen Italian helmi. Tämä kaupunki oli yhtenäisen Italian ensimmäinen pääkaupunki, ja myöhemmin siitä tuli autoteollisuuden keskus. Nykyisin Torinossa onkin vanhassa Fiat-tehtaassa hulppea automuseo. Kiinnostavin kohde Torinossa on kuitenkin vuonna 2000 avattu kansallinen elokuvamuseo. Tämä lähes 170 metriseen tornitaloon rakennettu elokuvakansan pyhättö kuuluu lajinsa upeimpiin Euroopassa, ellei jopa koko maailmassa.

Italia on suuri maa monine legendoineen, ja sen koluamiseen voikin käyttää vaikka koko elämänsä. Italian kieli on myös suomalaisittain helppoa ääntää ja oppia. Moni suomalainen onkin rakastunut maan kaupunkeihin ja vanhoihin maalaiskyliin.

Matkalinkit

Lennot Hotellit Matkat ja lomat
Aihe: Eurooppa, Matkakohteet
Lisää matkailuvinkki / kommentti