Istanbul – kahden mantereen kaupunki

Istanbul – kahden mantereen kaupunki

Eurooppa on täynnä kiehtovia kaupunkilomakohteita, mutta monet niistä ovat lopulta varsin samankaltaisia, tai ainakin olemme kuulleet niistä niin paljon matkakertomuksia ystäviltä ja sukulaisilta, että nimikin alkaa jo pitkästyttää. Sen sijaan Turkin suurin kaupunki Istanbul on moderni eurooppalainen kaupunki, jossa harvempi suomalainen on vieraillut. Kaupunki on kirjaimellisesti Euroopan ja Aasian rajalla, ja kiehtova sekoitus turkkilaisia perinteitä, islamia sekä modernia eurooppalaista vaikutusta.

Kulttuurien kohtaamista jo tuhansia vuosia

Istanbul kohoaa ikiaikaisella asuinpaikalla Bosporinsalmen rannoilla. Salmi on ainoa meritie Välimereltä Mustallemerelle, ja lisäksi sitä pidetään jakolinjana Euroopan ja Aasian välillä. Salmi siis halkaisee paitsi Turkin, myös Istanbulin kaupungin kahtia.

Ensimmäinen nimeltä tunnettu asutus nykyisen Istanbulin paikalla oli 600-luvulla ennen ajanlaskun alkua rakennettu Byzantion. Rooman keisari Konstantinus Suuri rakennutti paikalle uuden pääkaupungin, jonka nimeksi vakiintui pian Konstantinopoli, keisarin nimen mukaan. Rooman valtakunnan jakauduttua kahtia Konstantinopoli jäi Itä-Rooman pääkaupungiksi aina vuoteen 1453 saakka. Tuona vuonna turkkilaiset osmanit piirittivät kaupunkia ja lopulta valloittivat sen, jolloin Itä-Rooman valtakunta kukistui. Kaupungin uudeksi turkkilaiseksi nimeksi tuli Istanbul, ja se nimi sillä on yhä tänäkin päivänä.

Hagia Sofia oli ensin kirkko, sitten moskeija ja nykyisin museo (kuva: Simm CC BY-SA)

Koska kaupunki sijaitsee loistavien meriyhteyksien päässä, se on kautta aikojen ollut luonteva kaupankäynnin keskuspaikka. Toisaalta Istanbulin sijainti on myös sotilaallisesti merkittävä sen vartioidessa kulkua Mustallemerelle. Niinpä kulkijoita on aina riittänyt, ja uusia vaikutuksia on tullut milloin idästä turkkilaisten tai arabien mukana, ja milloin lännestä esimerkiksi ristiretkeläisten mukana.

Istanbulin ydin on Sultanahmet

Kaupungin vanhin osa ja samalla sen keskipiste on niemeke Bosporinsalmen länsirannalla. Aluetta kutsutaan Stambuliksi tai nykyisin useammin Sultanahmetiksi. Sultanahmetin alueella sijaitsevat kaupungin tunnetuimmat nähtävyydet: Topkapin palatsi, Hagia Sofia, Sininen Moskeija sekä Suuri Basaari. Nämä nähtävyydet vievät kukin helposti puoli päivää, joten aivan kaikkea ei kannata yrittää ahnehtia kerralla.

Topkapin palatsia ympäröivät kauniit puistoalueet ja osmaniarkkitehtuuri (CC BY-SA Piotr Matyja)

Topkapi toimi osmanihallitsijoiden palatsina 1400-luvulta 1800-luvulle asti, ja laajeni vähitellen nykyiseen muotoonsa. Palatsikompleksi on käsittämättömän laaja, ja historiallisena kohteena todella kiinnostava, ja siksi sen kiertäminen nopeastikin vie useita tunteja. Sesonkiaikana turisteja on niin paljon, että palatsialue tukkeutuu käytännössä jo ennen puolta päivää. Sama koskee myös kahta muuta päänähtävyyttä, eli Hagia Sofian entistä kirkkoa ja moskeijaa, nykyistä museota sekä Sinistä moskeijaa. Muihin kohteisiin on sisäänpääsymaksut, mutta Sinistä moskeijaa eli Sultanahmetin moskeijaa pääsee ihailemaan ilmaiseksi.

Kiinnostavia historiallisia kohteita Sultanahmetin alueella ovat edellä mainittujen lisäksi erityisesti hamamit eli kylpylät ja basaarit. Varsinkin Hagia Sofian silloista moskeijaa palvellut yläluokan hamam on upea paikka, ja pääsy sisältyy museon sisäänpääsymaksuun. Basaareista tunnetuin on oikeutetusti Suuri basaari. Se on oiva paikka matkamuistojen hankintaan. Lähellä sijaitsee myös Maustebasaari, josta voi ostaa esimerkiksi turkkilaista teetä, kahvia ja makeisia. Basaarien ympäristö on miellyttävää seutua pienine teehuoneineen ja ravintoloineen, ja siellä viihtyykin esimerkiksi Topkapin palatsikierroksen jälkeen. Kiinnostava, mutta ei niin ruuhkainen, käyntikohde on Yerebatan Sarayi – maanalainen vesisäiliö Hagia Sofian kupeessa. Alueella ei juuri ole hotelleja, mutta liikkuminen on helppoa raitiovaunulla.

Galata eli Karaköy on aitoa Istanbulia

Sultanahmetista pohjoiseen on Kultainen sarvi –niminen merenlahti, jonka yli menee kuuluisa Galata-silta. Sillalla ja sen kupeessa on loistavia kalaravintoloita, ja pohjoispäässä aukeaa kiinnostava Karaköyn kaupunginosa, jota kutsutaan myös Galataksi. Galata-nimi tulee genovalaisten kauppiaiden 1300-luvulla rakennuttamasta Galata-tornista, joka nykyäänkin hallitsee alueen profiilia. Tornista aukeaa upea näkymä Sultanahmetiin ja Bosporinsalmelle.

Galata-tornin ympärillä leviää Karaköyn kaupunginosa, joka on hieman Sultanahmetia aidompaa ja paikallisemmin värittynyttä aluetta. Toisaalta Karaköyssa sijaitsee myös lukuisia hotelleja, joista on helppo liikkua vaikka kävellen vanhankaupunkiin. Karaköyn rannasta lähtevät myös lautat Bosporinsalmen yli, joten se on suositeltava yöpymispaikka useimmille matkailijoille.

Beyoglu on yöelämän ja shoppailun keskus

Beyoglun kaupunginosa, johon Karaköynkin alue virallisesti kuuluu, on matkailijan kannalta kiinnostava erityisesti sen shoppailumahdollisuuksien ansiosta, sekä tietysti yöelämän keskuspaikkana ja Galatasaray -jalkapallojoukkueen stadionin takia. Kaupunginosassa on myös maailman toiseksi vanhin metrolinja, jolla ajaminen on halpaa ja kätevää.

Beyoglun kaupunginosan ja oikeastaan koko kaupungin kokoontumispaikka on ennen pahamaineinen Taksim-aukio, joka sijaitsee Karaköyn pääkadun Istiklal Caddesin päässä. Istiklal Caddesi on kaupungin tunnetuin ostoskatu. Myös sen sivukadut ovat täynnä mitä kiinnostavimpia kauppoja, isojen muotitalojen liikkeistä pienen pieniin kirjakauppoihin. Istiklal-katu päättyy Taksim-aukiolle, jonka ympäristössä on vielä paljon eri kauppoja sekä hotelleja.

Istiklal-kadun lähistöllä on paljon tunnelmallisia ravintoloita (kuva: Ankara CC BY-SA)

Istiklal-kadun poikkikadut ovat myös Istanbulin yöelämän pääalueita. Pienet baarit ja suuret klubit ovat kaikki tasapuolisesti niin paikallisten kuin turistienkin kansoittamia, ja hintataso on varsin edullinen verrattuna Suomeen tai esimerkiksi moniin Turkin rantakohteisiin. Klubit ovat rentoja, mutta kovin täysiä etenkin viikonloppuisin. Sen sijaan kahvila-baareihin mahtuu aina. Seudulla on myös monia elokuvateattereita, ja ohjelmistossa on kohtuullisesti turkkilaistakin elokuvaa.

Kiinnostava paikka on myös Galatasaray SK –jalkapallojoukkueen stadion, joka on hieman sivussa, mutta saavutettavissa bussilla tai taksilla helposti. Ottelut ovat aina suurta kansanjuhlaa, ja Galatasarayn joukkue on kovatasoinen, kutsuvathan paikalliset sitä lempinimellä ”Euroopan valloittajat”.

Lisää nähtävää Bosporinsalmen itäpuolella

Vaikka kaupungin läntiset osat tarjoavatkin uskomattoman paljon erilaisia kiinnostavia vierailukohteita, kannattaa poiketa myös salmen itäpuolella. Beyoglun rannasta pääsee helposti lautalla Üsküdarin kaupunginosaan, joka on itäpuolen vanhinta aluetta. Samalla pääsee vierailemaan ensi kertaa Aasian maanosassa, mikäli ei siellä ole aiemmin käynyt.

Üsküdarissa silmiinpistävää on alueen huomattavasti matalampi elintaso. Koska alueella ei erityisiä turistihoukuttimia juuri ole, onkin se ehkä aidointa Istanbulia jonka matkailija voi ensi vierailun aikana nähdä ilman paikallista opasta. Seudulla kannattaa poiketa esimerkiksi syömässä lounasta paikallisten suosimissa ravintoloissa.

Istanbul on valtava, jopa yli 15 miljoonan asukkaan suurkaupunki, jolla on pitkä historia ja ainutlaatuinen kulttuuriperintö. Niinpä sen näkemiseen ei varmasti riitä yksi vierailu, ja uutta löydettävää paljastuu jokaisen kulman takaa. Voimakkaan länsimaalaistumisen takia Istanbulia voi nykyisin suositella kaikille englannintaitoisille matkaajille, jotka haluavat kokea ripauksen idän eksotiikkaa.

Matkalinkit

Lennot Hotellit Matkat ja lomat
Aihe: Eurooppa, Kaupunkilomat, Matkakohteet
Lisää matkailuvinkki / kommentti