Israel – pieni suuri maa

Israel – pieni suuri maa

Israel on Välimeren rannalla sijaitseva pieni maa, jolla on suuri historia. Vaiheikkaasta menneisyydestään huolimatta Israel on moderni länsimainen valtio, joka tarjoaa matkailijoille historian havinan ohella myös pitkiä hiekkarantoja, kiinnostavia kaupunkeja sekä eri uskontojen muovaamaa omaleimaista kulttuuria. Vanha ja uusi yhdistyvät Israelissa kiehtovalla tavalla; vuosituhansia vanhat tarinat heräävät henkiin yhden kaupungin toreilla ja kujilla, kun taas toisen kaupungin katuja reunustavat viihtyisät kahvilat ja trendikkäät vaatekaupat.

Eilatin rantaa Etelä-Israelissa (CC BY 2.0 Vladi Espinoza)

Joka kaupungilla erilaista tarjottavaa

Kerjäläisiä Kalliomoskeijan edustalla

Turismilla on Israelissa pitkät perinteet, mutta maasta löytyy myös uusia kohteita sekä vähemmän tutkittuja paikkoja seikkailunhaluisille. Pääkaupunki Jerusalem ja moderni Tel Aviv kuuluvat lähes jokaisen Israelin kävijän matkakohteisiin. Nämä kaksi kaupunkia kuvastavat hyvin Israelin monipuolisuutta; historia ja eri uskonnot ovat voimakkaasti läsnä Jerusalemissa, kun taas vapaamielisessä Tel Avivissa nämä piirteet ovat korvattu hedonismilla ja pitkällä hiekkarannalla. Jerusalemin vanhan kaupungin nähtävyydet ovat uskonnollisia paikkoja, kuten esimerkiksi juutalaisten Itkumuuri, muslimeiden Kalliomoskeija, kristittyjen Via Dolorosa ja Pyhän Haudan Kirkko. Tel Aviv puolestaan houkuttelee matkailijoita tyylikkäillä ravintoloilla ja rennon liberaalilla ilmapiirillä, mutta tarjoaa mahdollisuuden myös vieressä olevan historiallisen kaupungin, Jaffan, tutkimiseen. Muita mielenkiintoisia paikkoja Israelissa ovat etelässä sijaitseva Eilat, jossa voi sukeltaa ihailemaan koralliriuttoja, ja kaupungista käsin on myös kätevä käydä Egyptin tai Jordanian puolella. Kuollut meri Israelin keskiosissa kutsuu kellumaan ja hyötymään veden terveysvaikutuksista, kun taas Länsirannan ulkopuolinen palestiinalaiskaupunki Nasaret hieman pohjoisempana tarjoaa mahdollisuuden tutustua Jeesuksen lapsuudenmaisemiin ja toimii erinomaisena tukikohtana Galilean alueen kiertämiseen.

Palestiinalaisalueet matkakohteena

Hebronin kaupunki on kärsinyt pahoin konfliktissa

Länsirannan palestiinalaisalueet tarjoavat matkailijalle mahdollisuuden tutustua yhteen nykyajan kuumimmista poliittisista kiistoista. Matkailijoita virtaa tasaisena virtana Betlehemin kaupunkiin tutustumaan Jeesuksen syntymäkirkkoon, mutta muualla Länsirannalla turisteja ei liiemmin tapaa. Paikalliset asukkaat toivottavat matkailijan kuitenkin lämpimästi tervetulleeksi ja ovat aidosti ilahtuneita tavatessaan matkailijan, joka osoittaa kiinnostusta myös heidän alueilleen. Länsirannan nähtävyytenä voidaan pitää surullisen kuuluisaa turva-aitaa, jota Israel on rakentanut jo vuosikaudet, huolimatta siitä, että useat kansainväliset tahot, kuten Haagin kansainvälinen tuomioistuin, ovat tuominneet aidan rakentamisen. Suurin osa palestiinalaisten asiaa ajavista ihmisoikeusjärjestöistä on keskittynyt yllättävän moderniin Ramallahin kaupunkiin ja useat niistä järjestävät kiinnostuneille mahdollisuuden tutustua lähemmin niiden toimintaan ja itse konfliktiin. Muita kiinnostuksen kohteita ovat muun muassa Jericho, jonka uskotaan olevan maailman vanhin yhtäjaksoisesti asuttu kaupunki, Palestiinalaisalueiden suurin kaupunki Hebron sekä arkeologisesti kiinnostava Nablus. Länsirannalle pääsee esimerkiksi Jerusalemista käsin palestiinalaisten busseilla, israelilaiset bussit eivät kulje Länsirannalle. Länsirannalle mennessä ohitetaan tarkastuspiste, joita saattaa olla useampiakin, sillä osa voi olla väliaikaisia ja liikkuvia. Tarkastuspisteet tarkkailevat lähinnä palestiinalaisten liikkumista, eikä matkailijalla pitäisi olla ongelmia kulkemisen kanssa. Länsirannalla käymistä ei tosin kannata mainostaa lentokentillä, ellei halua läpikäydä tarkempia kuulusteluja.

Israel tarjoaa erilaisen version Välimeren keittiöstä

Israelilainen ruokakulttuuri on mielenkiintoinen sekoitus Välimeren keittiötä ja Lähi-idän vaikutusta. Välimeren vaikutus astuu esiin tyypillisissä grillatuissa liha- ja kalaruoissa täytettyjen kasvisten kera, kuten myös mausterikkaissa salaateissa ja levitteissä. Muista Lähi-idän maista levinneet ruoat, kuten esimerkiksi humus, falafel sekä kebabtäytteiset shawarmat ovat suosittuja myös Israelissa, ja usein ateriakokonaisuus koostuukin Välimeren keittiön ja Lähi-idän herkkujen sekoituksesta. Aterian lisukkeena on usein pitaleipää sekä raakoja vihanneksia, samoin pähkinöitä käytetään useissa pää- ja jälkiruoissa.

Maustetoreilla kannattaa tehdä löytöjä

Israelissa on helppo herkutella (CC BY Kuva: Alpha)

Matkailijan onneksi herkuttelu Israelissa on varsin kohtuuhintaista ja ravintolatarjonta on monipuolista. Unohtaa ei sovi Israelin valttikorttia, kotikauppojemme hedelmäosastoilta tuttuja lukuisia sitrushedelmiä, jotka ovat huomattavasti maukkaampia paikan päällä nautittuina. Lähes joka kadunkulmasta voi löytää kojun, joissa voi sammuttaa janon juuri puristetulla appelsiini- tai greippimehulla, joka virkistää hellepäivänä.

Uskontojen vaikutus matkailijalle

Eri uskonnot näkyvät Jerusalemissa

Israelin viralliset kielet ovat heprea ja arabia, mutta englantia puhutaan yleisesti ja myös liikennemerkit teiden varsilla ovat englanniksi. On kohteliasta opetella edes pari sanaa paikallisilla kielillä, kuten esimerkiksi kiitos ”toda” hepreaksi ja ”shukran” arabiaksi. Kannattaa tosin huomioida onko vastaanottaja hepreaa puhuva eli juutalainen, vai arabiankielinen muslimi tai kristitty, sillä vastaanottaja voi loukkaantua käyttäessäsi ”väärää” kieltä. Eri uskonnot vaikuttavat matkailijaankin, sillä viikonloput ja juhlapyhät eivät ole samaan aikaan kaikilla. Juutalaisten viikonloppu alkaa torstai-iltana ja päättyy lauantai-iltana eli juutalaisten pitämät kaupat ovat todennäköisesti kiinni tuon ajan. Muslimeille ja kristityille sunnuntai on lepopäivä, kun taas juutalaisille se on viikon ensimmäinen työpäivä.

Baha'i-yhteisön puutarha

Tämä kannattaa ottaa huomioon myös julkista liikennettä hyödyntäessä, sillä viikonloppu vaikuttaa luonnollisesti aikatauluihin. Egged on Israelin isoin bussiyhtiö, jolla on myös laajimmat reittivalikoimat. Se on noudattaa juutalaisten viikonkulkua, eli torstai-illasta sunnuntaihin bussit eivät kulje yhtä useasti kuin muina päivinä. Erilaisen elämyksen tarjoavat arabien, eli muslimien tai kristittyjen, ylläpitämä pienbussijärjestelmä, joka kulkee nimellä ”sherut”. Nämä minibussit kulkevat yleensä kaupunkien välillä, mutta myös kaupungin sisällä ainakin Tel Avivissa ja Jerusalemissa. Mielenkiintoisen tästä kyydistä tekee se, että bussi ei lähde asemalta ennen kuin se on täynnä, tosin tämä pätee vain eri kaupunkien välillä kulkeviin busseihin. Tämä luonnollisesti tekee aikatauluista mahdottomia, mutta yleensä minibussien täyttyminen ei vie kauhean kauaa, etenkään suosituimpien yhteyksien välillä.

Käytännön vinkkejä Israelin matkaajalle

Välimatkat Israelissa ovat yllättävän lyhyitä, joten vaikkei aikaa olisikaan viikkoja, on helppoa tutustua laajemmallekin alueelle. Myös edulliset ja tehokkaat joukkoliikennevälineet helpottavat matkustamista eri paikkojen välillä. Vaikka Israel on pienikokoinen maa, lämpötilat vaihtelevat suuresti etelän ja pohjoisen sekä rannikkoseudun ja sisämaan välillä. Kevät on miellyttävin aika matkustaa Israelissa, sillä eteläosissa ei ole vielä tukahduttavan kuuma kuten kesäkuukausina, ja maan muut osat nauttivat lempeästä lämpötilasta ja auringonpaisteesta. Kesäkuukausina lämpötilat ovat noin 25 – 40 asteen välillä, paikasta riippuen. Talvilämpötilat ovat esimerkiksi Jerusalemin alueella noin 10 asteen tienoilla kun taas eteläisessä Eilatissa voidaan nauttia parinkymmenenkin asteen lämmöstä. Israeliin ei tarvitse etukäteen järjestää viisumia, sillä lentokentälle saavuttaessa annetaan leima passiin, joka antaa oikeuden oleskella maassa kolme kuukautta.

Ultraortodoksimies ja nuori sotilas


Lentokenttävirkailijat kysyvät yleensä muutamia peruskysymyksiä matkan tarkoituksesta ja kestosta ja myös ensimmäisen yön majapaikka on hyvä olla selvillä etukäteen. Bussiasemilla, klubeilla, ostoskeskuksissa ynnä muissa julkisissa paikoissa ei kannata säikähtää turvatarkastuksia, jotka ovat arkipäivää israelilaisille. Laukkujen tarkastus ja metallinpaljastimen läpikävely eivät yleensä vie kauaa, mutta kannattaa silti varata ekstraminuutteja esimerkiksi bussiasemilla mahdollisten jonojen vuoksi. Israelissa turvatoimet ovat maailman huippuluokkaa, mikä on tietysti myös matkailijan etu.

Matkalinkit

Lennot Hotellit Matkat ja lomat
Aihe: Aasia, Matkakohteet
Lisää matkailuvinkki / kommentti