Hurghada – pienestä kalastajakylästä suosituksi rantakohteeksi

Hurghada – pienestä kalastajakylästä suosituksi rantakohteeksi

Aurinkoa, hiekkarantoja, iltaelämää, historian siipien havinaa ja aidon egyptiläisen arjen sykettä – siinä Hurghada pähkinänkuoressa. Maailman suolaisimpien ja lämpimimpien vesistöjen joukkoon lukeutuvan Punaisenmeren länsirannalla sijaitseva kaupunki on kokenut hurjan muodonmuutoksen piskuisesta kalastajakylästä yhdeksi Egyptin suosituimmista rantakohteista. Kaupunki sopii erinomaisesti paitsi sukeltamista harrastaville, myös perheille, sillä rannat ovat siistejä ja loivasti syveneviä, ja tarjolla on monenmoista tekemistä sekä hyvät palvelut.

Al Dahar, Sekkala ja New Hurghada – kolme kaupunginosaa

Al Daharissa eli Downtownissa pääsee kokemaan perinteistä egyptiläistä tunnelmaa. Hurghadan kaupunginosista vanhimmassa on perinteisten kauppojen lisäksi kahteen osaan jaettu basaarialue. Turistipuolella myydään pääasiassa matkaajille suunnattua rihkamaa, mutta paikallisten puolella on mukava katsella ruokatarvikkeista kauppaa hierovia egyptiläisiä. Tinkiminen kuuluu asiaan, joten ostoksien tekemiseen on hyvä varata riittävästi aikaa ja kärsivällisyyttä.

Al Daharin pääkatu (kuva: Przemyslaw "Blueshade" Idzkiewicz CC-BY)

Al Daharin pääkatu (kuva: Przemyslaw "Blueshade" Idzkiewicz CC-BY)

Egypti on maailman suurimpia hajuvesien valmistajia, ja perinteiden juuret juontavat faaraoiden aikoihin saakka. Hurghadassa onkin runsaasti parfyymikauppoja; basaarialueella on jopa mahdollista sekoittaa oma tuoksu varsin kohtuulliseen hintaan. Tutustumisenarvoisia ovat lisäksi vanhalla, perinteisellä menetelmällä paperia valmistavat papyrusliikkeet. On kuitenkin hyvä huomioida, että tarjolla on myös paljon banaanipuun lehdistä tehtyjä väärennöksiä.

Sekkala on uudempi kaupunginosa, jonka liikkeissä on kiinteät hinnat – tosin tinkimistä voi halutessaan yrittää täälläkin. Alueella on runsaasti kansainvälisiä ketjuravintoloita. Sekkalan eteläpuolella on viihtyisä, leveiden kävelykatujen rytmittämä New Hurghadan alue, jolla sijaitsee paljon kauppakeskuksia ja niin tunnettuja ketjuravintoloita kuin hyviä, persoonallisempiakin ruokapaikkoja.

Kiehtova vedenalainen maailma

Kuten Egyptin toisessa suositussa sukelluskohteessa Sharm el Sheikhissä, myös Hurghadassa on runsaasti sukelluskouluja, jotka järjestävät opastettuja sukellus- ja snorklausretkiä niin vasta-alkajille kuin kokeneillekin vesipedoille. Kirkasvetinen meri kätkee uumeniinsa upeita koralliriuttoja ja eksoottisia, värikkäitä kaloja – saattaapa hyväonninen törmätä myös jättiläismerikilpikonniin tai delfiineihin. Merta voi ihailla myös lasipohjaveneestä käsin – retkiä tarjoavat niin paikalliset matkatoimistot kuin suomalaiset matkanjärjestäjät.

Punaisenmeren koralliriuttia (kuva: Mahmoud Habeeb)

Punaisenmeren koralliriuttia (kuva: Mahmoud Habeeb)

Aavikkosafarille vai historialliselle retkelle Kairoon tai Luxoriin?

Hurghadasta järjestetään ohjattuja retkiä aavikolle erilaisin kulkuneuvoin. Osana ohjelmaa on tyypillisesti vierailu perinteisessä beduiinileirissä ja kameliratsastusta. Punaisena horisonttiin katoavan auringon ihailu vuorilta käsin on varmasti elämys jokaiselle.

Noin 500 kilometrin päässä Hurghadasta sijaitseva Kairo on mieluisa kohde historiasta kiinnostuneille. Siellä sijaitsee muun muassa Egyptin hienoimpiin lukeutuva Mohammed Alin alabasterimoskeija, Citadel-linnoitus ja valtaisa Egyptiläinen museo, jonka kokoelmiin kuuluu yli 120 000 esinettä joukossaan Tutankhamonin hauta-aarteita, kuten kuuluisa, kullattu kuolinnaamio. Lähistöllä on myös Gizan pyramidialue.

Faaraoiden rakennuttama, maailman suurin temppelialue Karnak, Luxorin temppeli, Kuninkaiden laakso ja kauniina virtaava Niili – siinä painavia syitä tehdä retki Luxoriin. 300 kilometrin matkan päässä Hurghadasta olevaan historialliseen kaupunkiin järjestetään sekä yhden että useamman päivän mittaisia, opastettuja retkiä.

Hurghadan rantaa (kuva: Davidlohr Bueso CC-BY)

Hurghadan rantaa (kuva: Davidlohr Bueso CC-BY)

Matkalinkit

Lennot Hotellit Matkat ja lomat
Aihe: Afrikka, Matkakohteet, Rantalomat, Sukellus, Teema
Lisää matkailuvinkki / kommentti